Σελίδες

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Για τα ηττημένα μυαλά της Κύπρου. Η Γκάμπια αποχωρεί από την Κοινοπολιτεία «πυροβολώντας»

Ο Πρόεδρος της Γκάμπια,
Yahya Jammeh, στο βήμα της Γ.Σ.
του ΟΗΕ
από τον «ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑ»

Σε μια θεωρητικά ασήμαντη είδηση, μπορεί να κρύβεται πολλή αξιοπρέπεια. Στην προκειμένη περίπτωση, η αποχώρηση της Γκάμπια από την Κοινοπολιτεία (έναν διακυβερνητικό οργανισμό που αποτελείται, ως επί το πλείστον, από πρώην αποικίες του Ηνωμένου Βασιλείου) στέλνει κάποια σημαντικά μηνύματα και σε εμάς.
Ίσως η αποχώρηση της αφρικανικής χώρας να οφείλεται στις επικρίσεις που δέχτηκε πρόσφατα από τη Βρετανία, σε σχέση με πιθανολογούμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Yahya Jammeh. Ωστόσο, η επεξηγηματική της αποχώρησης δήλωση της Γκάμπια βρίθει μηνυμάτων: «Η κυβέρνηση έχει αποσύρει τη συμμετοχή της από τη Βρετανική Κοινοπολιτεία καιαποφάσισε ότι η Γκάμπια δεν θα αποτελέσει ποτέ μέλος ενός νεο-αποικιακού θεσμού και ποτέ δεν θα είναι μέρος σε μια προέκταση του αποικισμού».
Μαθήματα για τα «ηττημένα μυαλά» που μας κυβερνούν εδώ και δεκαετίες. Για εκείνους που αρνούνται να θέσουν θέμα αποχώρησης Βρετανικών Βάσεων και δεν ντρέπονται να φωτογραφίζονται κάτω από τον θυρεό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην πρόσοψη του Προεδρικού Μεγάρου. Ελπίζουμε ότι μια μέρα θα καταφέρουμε να απαλλάξουμε το νησί μας από τον βρετανικό αποικιακό ζυγό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: