Σελίδες

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Σοκ από τη νέα παραδοχή του «λάθους» που βύθισε την Ελλάδα. Αποκαλύψεις για το ΔΝΤ

Το «λάθος» του ΔΝΤ παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», το ένα τρίτο σχεδόν των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπούν περισσότερες από 40 χώρες εκτός της Ευρώπης, αμφισβήτησαν έντονα το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Το δημοσίευμα παραθέτει αποσπάσματα από τα απόρρητα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ στις 9 Μαΐου 2010 στην Ουάσιγκτον που είναι σε γνώση της εφημερίδας.
Σημειώνει, επίσης, την άποψη κάποιων αξιωματούχων του ότι η αποφασιστικότητα του Ταμείου για τη μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, προκύπτει εν μέρει από τη διαρκή πικρία που άφησε ο τρόπος που αποφασίσθηκε το πρώτο πρόγραμμα.
Το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα είναι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ψηλά στην ατζέντα της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα, στην οποία θα παραβρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών - μελών του Ταμείου.
Πολλά από τα μέλη που είχαν διαφωνήσει, σημείωσαν ότι το πρόγραμμα έθετε όλο το βάρος της προσαρμογής στους Έλληνες, ενώ δεν ζητούσε τίποτε από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετά μέλη είχαν τονίσει ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν περιόριζαν το πολύ υψηλό χρέος της.
«Η εναλλακτική λύση μίας εκούσιας αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί στο τραπέζι», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Αργεντινής στο ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο διακινδύνευε απλώς «να αναβάλει και ίσως να επιδεινώσει το αναπόφευκτο - μία χρεοκοπία της Ελλάδας».
Οι διευθυντές της Βραζιλίας, της Ρωσίας, του Καναδά και της Αυστραλίας - που εκπροσωπούν και άλλες 38 χώρες - ανησυχούσαν για τους «τεράστιους κινδύνους» του προγράμματος, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ήταν «λάθος σχεδιασμένο και τελικά μη βιώσιμο» ή απλά «πρόγραμμα διάσωσης των ιδιωτών που είχαν ελληνικά ομόλογα, κυρίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Βραζιλίας στο Ταμείο.
Οι Ευρωπαίοι διευθυντές «εξεπλάγησαν» όταν η Ελβετία πήγε με την πλευρά των διαφωνούντων, όπως προκύπτει από τα πρακτικά. «Γιατί δεν εξετάσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης;» ρώτησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ελβετίας.
Οι διευθυντές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που εκπροσωπούν περισσότερο από το 50% των δικαιωμάτων ψήφου στο ΔΣ του ΔΝΤ, μπόρεσαν να πετύχουν την έγκριση του προγράμματος, το οποίο ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει βίαιες μειώσεις των δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων.
Ορισμένοι από τους διαφωνούντες διευθυντές κατά τη συνεδρίαση εκείνη και ορισμένα στελέχη του ΔΝΤ πιστεύουν ότι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών δυνάμεων τέθηκαν πάνω από εκείνα της Ελλάδας, η οποία είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά το ένα πέμπτο από το 2009 και την ανεργία της να φθάνει σχεδόν στο 28%, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ίδια την Ευρωζώνη», δηλώνει σήμερα ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του 2010. Τα πρακτικά δείχνουν ότι αρκετοί διευθυντές του ΔΝΤ ήταν βαθύτατα επιφυλακτικοί όσον αφορά τις οικονομικές προβλέψεις των στελεχών του από την αρχή, θεωρώντας τις «μάλλον αισιόδοξες» και «πολύ ευνοϊκές».
Στο μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, δήλωσε χθες πως «η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τεχνικές εργασίες».
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στο Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.
Όπως σημείωσε, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τεχνικές εργασίες από τις ελληνικές αρχές.
Σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 1 δις ευρώ για την Ελλάδα, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα.
Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι τα προαπαιτούμενα της δόσης αφορούν ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, το πρόγραμμα κινητικότητας, την αποπληρωμή εκκρεμών οφειλών του κράτους, το νέο κώδικα των δικηγόρων, κ.α.
Εξάλλου, ερωτηθείς για το λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ότι σε αυτό το στάδιο δεν αναμένεται συνολική συζήτηση στο επίπεδο των υπουργών και παρέπεμψε το θέμα στο Eurogroup του Νοεμβρίου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα «ξεκάθαρη εικόνα», για τις λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι χώρες της ευρωζώνης αναμένουν μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις ανάγκες ρευστότητας και χρηματοδότησης της Ελλάδας, τον προϋπολογισμό για το 2014, καθώς και τα αποτελέσματα από τα τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα γνωστοποιηθούν περί το τέλος του έτους.
Κληθείς δε, να σχολιάσει τα όσα ακούγονται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 95% των όσων λέγονται και γράφονται είναι φήμες και μόνο το 5% ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Τέλος, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για την Ελλάδα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι η απόφαση για το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να ληφθεί πριν το τέλος του έτους, ενώ η απόφαση για το ελληνικό χρέος πριν από το καλοκαίρι του 2014.
Ειδικότερα, για την απόφαση για το ελληνικό χρέος, σημείωσε ότι συνδέεται με προϋποθέσεις και συγκεκριμένα με τη δημιουργία ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος.
Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι δεν δύναται να ληφθεί απόφαση πριν η Eurostat επικυρώσει τα στοιχεία για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, τον Απρίλιο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: