Σελίδες

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Η γλώσσα μας και οι ευθύνες μας.

του Γιάννη Σπανού

Οι Λατίνοι, στα χρόνια των Ρωμαϊκών θριάμβων και της πνευματικής ακμής, παραδέχονταν ότι ναι μεν κατάκτησαν την Ελλάδα στρατιωτικά, αλλ’ ότι κατακτήθηκαν οι ίδιοι πνευματικά. Χαρακτήριζαν δε την Ελληνική «βασίλισσα» των γλωσσών», από τα έργα της οποίας επηρεάστηκαν και ανέπτυξαν τον πνευματικό τους πολιτισμό. Η αναγέννηση από τα έργα των αρχαίων Ελλήνων βρήκε τις διεξόδους από τον λαβύρινθο του μεσαιωνικού σκότους. Οι μεγάλοι δημιουργοί των νεότερων χρόνων της Ευρώπης όφειλαν τις κοσμογονικές εμπνεύσεις τους στην επικοινωνία τους με το Ελληνικό πνεύμα, μέσα από τη δημιουργία των Ελλήνων των μέσων χρόνων, των Βυζαντινών, που διέσωσαν τα αριστουργήματα της αρχαίας Ελλάδος. Στην εποχή μας οι ιδιοφυείς προσωπικότητες εξακολουθούν να γοητεύονται από την Ελληνική. Διδάσκουν τη γλώσσα μας σε λύκεια και πανεπιστήμια των προηγμένων κοινωνιών. Η Ελληνική είναι η γλώσσα των ηλεκτρονικών εγκεφάλων γιατί δεν είναι «οριακή», δεν έχει όρια και γιατί μόνο στην Ελληνική βρίσκουν τις νοηματικές εκφράσεις που χρειάζονται για την πλήρη έκφραση της επιστημονικής σκέψης.

Το πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνιας ανέλαβε την αποθησαύριση της γλώσσας μας. Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή « ΄Ιμικο» αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της Ελληνικής όταν η Αγγλική έχει 490 χιλιάδες λέξεις και 300 χιλιάδες τεχνικούς όρους. Συνολικά το ένα εκατοστό της Ελληνικής. Στον «΄Ιμικο» ταξινομήθηκαν 8 χιλιάδες συγγράμματα 4 χιλιάδων αρχαίων Ελλήνων ως τώρα. Το C.N.N. με το πρόγραμμα HELLENIC QUEST διανέμει παγκοσμίως σύστημα ηλεκτρονικής διδασκαλίας της

Ελληνικής γιατί οι λέξεις της είναι πρωτογενείς και έχουν τη σημασία τους, είναι γλώσσα παραστατική και με δομή μαθηματική, αντίθετα με όλες τις άλλες γλώσσες. Και υπολογίζεται ότι οι λεκτικοί τύποι της Ελληνικής αριθμούνται σε 90 εκατομμύρια έναντι 9 εκατομμυρίων της Λατινικής. Ο καθηγητής Μπρούνερ της ηλεκτρονικής, του συστήματος αποθησαύρισης, δηλώνει: Η Ελληνική είναι η γλώσσα των προγόνων μας και η επαφή μας με τους προγόνους θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας! Οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν την καθιέρωση της Ελληνικής ως επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, γιατί το να μιλά κάποιος για ηνωμένη Ευρώπη είναι σαν να μιλά σε τυφλό για χρώματα.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Ελληνικής του CNN παράγεται από την APPLE της οποίας ο πρόεδρος Τζον Σκάλι δηλώνει ότι « η εκμάθηση της Ελληνικής είναι το εργαλείο που χρειάζεται η κοινωνία για ν’ αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει νέες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ’ όσες μπόρεσε ν’ ανακαλύψει ως τώρα»! Εξ άλλου οι ΄Αγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη τους να μάθουν αρχαία Ελληνικά γιατί ενισχύουν τη λογική και τονώνουν τις ηγετικές ικανότητες. Και τα τελειότερα προγράμματα « ΄Ιμυκο, Γνώσεις και Νεύτων» αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες.

Αυτά αντλούμε από επιστημονικές έρευνες και ενημερώσεις σε καιρούς πνευματικής παρακμής, όταν μερικοί Πτωχοπρόδρομοι του πολιτικοκοινωνικού περιθωρίου, ματαιοπονούντες επιχειρούν ν’ αντικαταστήσουν την εθνική μας γλώσσα με την Ελληνική διαλεκτική της Κύπρου, θεωρώντας, οι αφελείς, ότι διαθέτουν την ικανότητα να περιθωριοποιήσουν την από χιλιετιών γλώσσα του ευρύτερου Ελληνισμού και μετά των κνωδάλων τους ν’ αποκόψουν το Λαό μας από το υπόλοιπο έθνος, δημιουργώντας νόθευμα φραγκολεβαντίνων και νεοφανή εθνότητα εις βάρος και της γλωσσικής αλήθειας τριών αδιακόπων χιλιετιών. Θα έχουν τη μοίρα του Φαλμεράϊερ, του Στήβενσον, του Πάλμερ, του Κίσσινγκερ και των άλλων που εξασφάλισαν τις ελεεινολογίες και τις γελοιοποιήσεις της ιστορίας και την περιφρόνηση του κόσμου που σέβεται το παρελθόν, καταξιώνεται στο παρόν και συμπεριφέρεται με ευθύνη έναντι των επερχομένων.

Γι αυτό ευχόμεθα ολοκληρωμένη επιτυχία στο πρόγραμμα αποκατάστασης των ερειπίων που προκάλεσαν οι ναρκοθέτες των Ελληνικών γραμμάτων και στην Αθήνα και στη Λευκωσία, υπονομεύοντας τον Ελληνικό λόγο συστηματικά και επί σειράν ετών, υπακούοντας στις υπαγορεύσεις σκοτεινών σχεδίων αρχιτεκτόνων και πρακτόρων που συνωμοτούν για την κατάρρευση των εκφραστικών δεξιοτήτων που από αιώνων συνέλαβε, καλλιέργησε και παρέδωσε στην ανθρωπότητα ο Ελληνισμός, λαμπρύνοντας τον πολιτισμό και καταξιώνοντας τους σκαπανείς του.

Ελπίζουμε ότι η Γλωσσολογία και η επιστημονική ευθύνη θα εκπαραθυρώσουν και από τα κρατικά μέσα και την πονηριά όσων ιδρωκοπούν να επισημάνουν τη διείσδυση των τουρκικών βωμολοχιών στην Ελληνική διάλεκτο της Κύπρου και να επαναφέρουν το επίπεδο της γλωσσικής έρευνας στο επιστημονικό του ύψος, με τη συνδετική διάρκεια της Ελληνικής γλώσσας σ’ όλο το εθνικό της εύρος, με κατάδειξη των άπειρων στοιχείων της Ιωνικής, της Αττικής και της Αρκαδικής, που επί τρεις χιλιάδες χρόνια κοσμούν τον λόγο του δικού μας κόσμου και διαιωνίζουν την ενότητα του πνευματικού μας πολιτισμού στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: