Σελίδες

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ο Αναστασιάδης αναγνωρίζει την τουρκική κατοχή - ξεγράφει την Κερύνεια!

του Σάββα Ιακωβίδη
Ο Νίκος Τορναρίτης είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Εκφράζει τις θέσεις του, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, και την κοινοβουλευτική ομάδα. Ο ΔΗΣΥ είναι το ισχυρότερο κόμμα στην κυβέρνηση Αναστασιάδη. Όταν, λοιπόν, ο Ν. Τορναρίτης προβαίνει σε δηλώσεις, δεν εκφράζει προσωπικές θέσεις αλλά την επίσημη πολιτική του ΔΗΣΥ. Τις τελευταίες ημέρες, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, υποστήριξε ότι οι Κερυνειώτες δεν πρόκειται «ποτέ» να επιστρέψουν.

Στις 2/10/2013, π.χ., στο πρόγραμμα του ΡΙΚ, «Πρώτη Ενημέρωση», είπε επί λέξει: «Δεν θα κοροϊδεύω, κύριε Κυπριανού (εννοεί τον δημοσιογράφο της εκπομπής), τον Κερυνειώτη και δεν έχω καμία πρόθεση… Όχι… Δυστυχώς, δεν θα πάει σπίτι του και δεν θα πάει ποτέ σπίτι του, είτε μείνει διχοτομημένη η Κύπρος είτε όχι και δεν θα πήγαινε με κανένα σχέδιο και με κανέναν πολιτικό. Ούτε και ο πιο θερμός οπαδός του ενιαίου κράτους… που λέει ο λόγος… δεν θα έλεγε στον Κερυνειώτη ότι θα πάει σπίτι του, αλλά εγώ θεωρώ και η παράταξή μου το ίδιο. Σαφέστατα στην όποια λύση, πρέπει να υπάρχει απόδοση της Αμμοχώστου, της Μόρφου, η απόδοση δεκάδων κοινοτήτων».


Τι λέγει, ξεκάθαρα, ο Κοιν. Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, του οποίου όλοι οι Πρόεδροι διασάλπιζαν ότι τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια; Πρώτον, αποδέχεται de facto την τουρκική κατοχή της Κερύνειας. Δεύτερον, αποδέχεται de jure την παρανομία και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τρίτον, στέλνει μήνυμα στην κατοχική Τουρκία ότι η ελληνική πλευρά έχει ξεγράψει την Κερύνεια, δεν την διεκδικεί, δεν την θέλει και απλόχερα την παραχωρεί στην κατοχική δύναμη. Τέταρτον, σε μια διαπραγμάτευση δεν καίεις εκ προοιμίου τα χαρτιά σου.

Ποιος εξουσιοδότησε τον Ν. Τορναρίτη να κάψει, με αυτόν τον ανεύθυνο τρόπο, το χαρτί της Κερύνειας; Πέμπτον, καθυβρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πρόσφυγα να επιστρέψει στο σπίτι και στην περιουσία του, όπως άλλωστε υποστήριζε και ο ΔΗΣΥ τόσα χρόνια. Έκτον, νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Έβδομον, δυναμιτίζει και αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας. Κι όμως. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εγκαινιάζοντας δύο μέρες αργότερα (4.10.2013), περίπτερο του Δήμου Κερύνειας στη Διεθνή Έκθεση, διαβεβαίωσε:

«Η έκθεση αντανακλά την ακατάλυτη επιθυμία, αλλά και την επίμονη και διαρκή προσπάθεια των Κερυνειωτών να επιστρέψουν στη σκλαβωμένη γη, στα μνημεία, στα ιερά και όσια της πόλης και της επαρχίας τους. Να ξέρετε ότι ο αγώνας σας είναι αγώνας όλων και ότι μαζί θα πορευτούμε μέχρι το τέλος. Εδώ και 39 χρόνια η Κερύνεια είναι στη συνείδηση του κυπριακού Ελληνισμού συνώνυμη του αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας και την αποκατάσταση και τη διασφάλιση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας (…).

Η όποια λύση θα πρέπει να αναγνωρίζει το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο». Ομοϊδεάτες του Τορναρίτη, επικρότησαν τις θέσεις του. Δεν μας ενδιαφέρουν. Μας ενδιαφέρουν, όμως, οι αντιδράσεις του ΔΗΣΥ.

Προκαλούμε τον Αβέρωφ Νεοφύτου: Οι θέσεις Ν. Τορναρίτη είναι, πρώτον, και θέσεις του ΔΗΣΥ; Δεύτερον, μίλησε με την έγκριση του Προέδρου και του κόμματος; Τρίτον, ποιες είναι οι απόψεις των άλλων βουλευτών;

Συμφωνούν ή διαφωνούν; Τέταρτον, οι θέσεις Τορναρίτη δεν είναι προϊόν προσωπικής… μαγκιάς αλλά συνειδητής πολιτικής επιλογής. Με ποιών την υποκίνηση; Πέμπτον, να εννοήσουμε ότι άλλα αποδέχεται ο ΔΗΣΥ και άλλα υποστηρίζει ο Πρόεδρος; Οι Κερυνειώτες κι εμείς αναμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: