Σελίδες

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Εντείνεται η συνεργασία Ελλάδας -Ισραήλ

 

Μεταστάθμευση και εκπαίδευση στο Ισραήλ ελληνικής πολεμικής μοίρας μαχητικών αεροσκαφών περιλαμβάνει το νέο, για το 2011, πρόγραμμα ελληνο-ισραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας που συζητήθηκε πριν από μερικές μέρες.
Σύμφωνα με τα «Νέα» των Αθηνών, οι Ισραηλινοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αεροπορική συνεργασία των δύο χωρών, και το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεκπαιδεύσεις, ασκήσεις και δυνάμεων ξηράς, π.χ. κομάντος, και πολεμικών πλοίων, ως απόρροια της ευρύτερης στρατηγικής προσέγγισης Αθήνας και Τελ Αβίβ που ισχύει εδώ και μερικούς μήνες σε πολλούς τομείς.
Η στρατιωτική συνεργασία στο αεροπορικό σκέλος προβλέπει και συνεκπαιδεύσεις-ασκήσεις ισραηλινών εναέριων μέσων στην Ελλάδα στο πλαίσιο αμοιβαίας ανταλλαγής μοιρών.
Φέτος από ισραηλινής πλευράς έγιναν μετασταθμεύσεις στην Ελλάδα, σε δύο περιπτώσεις.
Αρχικά μεταστάθμευσαν αεροσκάφη στη Σούδα, για την άσκηση Μίνωας, η οποία διακόπηκε από ελληνικής πλευράς λόγω της αιματηρής ισραηλινής επίθεσης σε στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ωστόσο είχε πραγματοποιηθεί ήδη το πρώτο μέρος της άσκησης στο Αιγαίο, όπου περιλήφθηκαν και περιοχές για τις οποίες υπήρξε ενόχληση της Άγκυρας, αφού αναγνώριζαν στην πράξη τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Και αργότερα έγινε μεταστάθμευση ελικοπτέρων σχεδόν για μια εβδομάδα στην Ανδραβίδα για κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης πιλότων σε συνθήκες μάχης.
Αναλυτές στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι η ελληνο-ισραηλινή προσέγγιση, που επισφραγίστηκε με υπογραφή συμφωνιών, αντανακλά αμοιβαία στρατηγική επιλογή, πέραν του αμιγώς στρατιωτικού σκέλους. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για συνεργασία στον εξοπλιστικό τομέα που περιλαμβάνει συμπαραγωγές και συμπράξεις αμυντικών βιομηχανιών.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: