Σελίδες

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Σε θάνατο ο Τάρεκ Αζίζ, ο Χριστιανός υπουργός εξωτερικών του Σαντάμ

Θύμα πολιτικών σκοπιμοτήτων και της εκδικητικής μανίας των Σιιτών, είναι σύμφωνα με την οικογένειά του ο Ταρέκ Αζίζ, ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, που καταδικάσθηκε χθες σε θάνατο από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ.

Ο 74χρονος Αζίζ αποτελούσε το διεθνές πρόσωπο του καθεστώτος για πολλές δεκαετίες και παράλληλα ως χριστιανός συμβόλιζε την ισονομία Χριστιανών, Σουνιτών και Σιιτών, υπό το Σαντάμ Χουσείν.

Εκτός από υπουργός Εξωτερικών, ο Αζίζ διετέλεσε και αναπληρωτής πρωθυπουργός και στενός σύμβουλος του ιρακινού ηγέτη και για τις ιδιότητές του αυτές φυλακίσθηκε και προσήχθη σε δίκη μετά την αμερικανική εισβολή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αζίζ ευθύνεται μεταξύ άλλων αξιωματούχων του Σαντάμ Χουσείν για την εκτέλεση δεκάδων εμπόρων που κερδοσκοπούσαν πουλώντας σε υπέρογκες τιμές δυσεύρετα αγαθά λόγω του 10ετούς εμπάργκο του ΟΗΕ αλλά και για το διωγμό των Σιιτικών παρατάξεων από τις οποίες προέρχεται ο σημερινός Σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι.

Σύμφωνα με το δικηγόρο του Αζίζ, ο 74χρονος πολιτικός, ο οποίος πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας, καταδικάσθηκε στην εσχάτη των ποινών επειδή η κυβέρνηση Μαλίκι επιδιώκει να τραβήξει την προσοχή μακριά από τις πρόσφατες αποκαλύψεις της Wikileaks ότι οι δυνάμεις της βασανίζουν και εκτελούν αντιφρονούντες.

Υποστηρίζει ακόμη πως ο Αζίζ έχαιρε γενικής εκτίμησης σε ολόκληρο τον ιρακινό λαό ανεξαρτήτως καταγωγής ή θρησκείας και δεν εθεωρείτο ως ένας από τους εκτελεστές του Σαντάμ Χουσείν.
Αναμένεται πάντως ότι ο συνήγορος του 74χρονου θα εφεσιβάλλει την απόφαση.
Ελεύθερη Ζώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: