Σελίδες

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Οι φόβοι της Τουρκίας για προσέγγιση ΗΠΑ-ΚΟΥΡΔΩΝ επιβαεβαιώνονται

 Γιάννης Νάκος
26/10/2





 Ένας Ιρακινός διαβάζει στο εξώφυλλο εφημερίδας για τα απόρρητα έγγραφα σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ που δημοσιοποίησεη WikiLeaks
Μεγάλη αίσθηση προκαλούν και στην Τουρκία, τα εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που δημοσιοποίησε η γνωστή ιστοσελίδα δημοσίευσης διαρροών Wikileaks το περασμένο Σάββατο και τα οποία έχουν ήδη συγκλονίσει τις ΗΠΑ, τη Βρετανία λόγω των αποκαλύψεων για το «βρώμικο» πόλεμο στο Ιράκ.

Εκείνο που αφορά στην Τουρκία και προβληματίζει την ηγεσία της είναι οι αναφορές που γίνονται σε 128 έγγραφα και από τα οποία συνάγεται ότι ο αμερικανικός στρατός θεωρούσε και θεωρεί το ΡΚΚ του φυλακισμένου στη νήσο Ίμραλι, Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν ως «εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα» και όχι ως τρομοκρατική οργάνωση όπως επισήμως την κατηγοριοποιεί η ΕΕ και η Τουρκία.

Ειδικά σε ένα έγγραφο γίνεται μνεία για μία ομάδα κούρδων ανταρτών που συνελήφθησαν κατά τη μάχη των αμερικανών με τους εξεγερμένους σουνίτες της Φαλούτζα και οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «μαχητές της ελευθερίας που είναι πολίτες της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι θετικές αναφορές του αμερικανικού στρατού για τους μαχητές του ΡΚΚ, επιβεβαιώνουν εν μέρει τις υποψίες για την ανοχή των αμερικανικών στρατευμάτων απέναντι στους αντάρτες του Οτσαλάν και ίσως και την άτυπη μεταξύ τους συνεργασία που τόσο φοβάται η Τουρκία.

Ειδικά το τελευταίο ενδεχόμενο ενισχύεται από ένα έγγραφο, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2006, στο οποίο αποσιωπήθηκε από τον αμερικανικό στρατό η σύλληψη ενός μέλους του ΡΚΚ στην περιοχή του Χαμπούρ στο βόρειο Ιράκ.

Οι αμερικανοί δεν παρέδωσαν τον συλληφθέντα στην ιρακινή αστυνομία αλλά αντίθετα τον άφησαν ελεύθερο και έκλεισαν το φάκελο της υπόθεσης.

Ελεύθερη Ζώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: