Σελίδες

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Σλοβένος Ευρωβουλευτής: Ο Γκρούεφσκι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας…




Φεβρουάριος 11, 2011.
«Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δεν έχει καμιά προθυμία να προχωρήσει σε συμβιβασμό και δεν συμμορφώνεται με τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας. Δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας και με την πολιτική που ακολουθεί, οδηγεί σε ομηρία και απομόνωση την πΓΔΜ». Τα παραπάνω δήλωσε ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Ζόραν Θάλερ, ο οποίος είναι ο εντεταλμένος εισηγητής των Σκοπίων στην  Ευρωπαϊκή Ένωση.
Νωρίτερα,  ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα 
Γκρούεφσκι, κατηγόρησε τον Σλοβένο ευρωβουλευτή ότι κινείται «σύμφωνα με τις κεντροαριστερές ιδέες του» και συνεπώς δεν μπορεί να κρίνει αντικειμενικά.
Ο Θάλερ, ωστόσο, έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση των Σκοπίων τονίζοντας την αρνητική διάθεση του πρωθυπουργού των Σκοπίων.
« Το ότι βάζω εμπόδια στην ένταξη της χώρας είναι ένας ισχυρισμός χωρίς νόημα και μάλιστα είναι ένα γελοίο επιχείρημα. Τον Γκρούεφσκι τον έχω συναντήσει  7-8 φορές στη ζωή μου και τον Τσερβενκόφσκι 2-3 φορές. Με πληροφορούν ότι με κατηγορούν ότι είμαι σοσιαλδημοκράτης και γι’ αυτό είμαι αρνητικός στην ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ.
»Το χειρότερο είναι ότι οι ισχυρισμοί αυτοί απευθύνονται και προς  τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια, τον  πρέσβη κ. Έρβαν Φουερέ. Ο καιρός περνά άπραγος αλλά είναι επικίνδυνος για την ύπαρξη της πΓΔΜ. Θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να μην καταστούν τα πράγματα, τελείως, αρνητικά και βλάψουν πραγματικά τη χώρα», δήλωσε ο Ζόραν Θάλερ.
Ο Σλοβένος πολιτικός, παρασκηνιακά, ζήτησε επειγόντως να δοθεί μια ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων για την πΓΔΜ, αν και στην έκθεση που υπέβαλλε για την χώρα ήταν αρνητική, αφού εξέφρασε την ανησυχία του για τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό τομέα, στην ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και στην ανυπαρξία πολιτικού διαλόγου.
Ο Θάλερ ζήτησε, ακόμη, ενεργή συμμετοχή του αρμόδιου για τα Δυτικά Βαλκάνια, Φούλε, καθώς  και της Άστον στη διαφωνία του ονόματος.
--
Τίτλος: «Талер: Кај Груевски нема подготвеност за компромис»
Δημοσίευση: Α1, 11.2.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: