Σελίδες

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Η Ευρωβουλή στέκεται στο ύψος της, Ζητά άμεση αποχώρηση του Αττίλα και τερματισμό εποικισμού ως έγκλημα πολέμου


  | 11/02/2011 | Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

Μαλακώνει τις ευθύνες της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα της αντίληψης ότι ανήκουν, στο πλαίσιο των συνομιλιών, στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Άμεση Αποχώρηση του Αττίλα από την Κύπρο ζητά η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ταυτοχρόνως υποστηρίζει τερματισμό του εποικισμού και καλεί την Τουρκία να διευθετήσει το ζήτημα αυτό με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, που χαρακτηρίζει τον εποικισμό ως έγκλημα πολέμου. Αληθές, όμως, είναι ότι μαλακώνει τις ευθύνες της Άγκυρας ως προς τη λύση του Κυπριακού, αφού με βάση το υφιστάμενο σκηνικό δεν είναι μόνο η Τουρκία υπεύθυνη, αλλά και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Αττίλας και Αμμόχωστος
Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως θετική η χθεσινή ψηφοφορία για την έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας από την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, η παράγραφος για το Κυπριακό καλεί την Τουρκία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλουν με ενεργά βήματα...
στις προσπάθειες τελικής λύσης του προβλήματος. Ταυτοχρόνως, η Τουρκία καλείται να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από την Κύπρο, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Μια λύση που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και τις αρχές και αξίες επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ. Στην έκθεση τονίζεται ότι η λύση θα είναι προς όφελος των Κυπρίων, της ΕΕ και της Τουρκίας. Μνεία γίνεται με έμμεσο τρόπο και στο ζήτημα της Αμμοχώστου, αφού στην έκθεση και δη στην παράγραφο για το Κυπριακό περιελήφθη το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι ευθύνες
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευθύνη της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού έχει καταστεί συγκριτικά με το αρχικό της στάδιο ηπιότερη, διότι έγινε δεκτή συμβιβαστική τροπολογία, στην οποία τονίζεται ότι, όχι μόνο η Άγκυρα, αλλά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να προβούν σε θετικά βήμα ως προς τις προσπάθειες τελικής διευθέτησης του προβλήματος. Το σκεπτικό της υιοθέτησης μιας τέτοιας τροπολογίας στηρίχθηκε στο ότι, την ευθύνη για τη λύση τη φέρουν αποκλειστικά στις συνομιλίες οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων.
Αγνοούμενοι και εμπάργκο
Πέραν τούτων, στην έκθεση γίνεται αναφορά στην εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και η Τουρκία καλείται να επιτρέψει την πρόσβαση σε στρατιωτικούς χώρους, για να τελειώσει αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα, ενώ ταυτοχρόνως η Άγκυρα καλείται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, και στην ουσία να τερματίσει το εμπάργκο που επιβάλλει σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επί του θέματος αυτού έγινε δεκτή τροπολογία των ευρωβουλευτών της Σοσιαλιστικής Ομάδας Παπαδοπούλου και Γκόμεζ, που ενισχύει τη φραστική διατύπωση του κειμένου, καθότι ζητά από την Τουρκία ευκολότερη πρόσβαση και στα αρχεία του τουρκικού στρατού. 

Το κέρδος
Το κέρδος της χθεσινής ψηφοφορίας προέρχεται από δυο τροπολογίες, συναφείς μεταξύ τους, που αφορούν στον εποικισμό. Η μία υποβλήθηκε από την ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους και τη Ρενάτα Ζόμερ, και η άλλη από τον συνάδελφό της, ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Κούλλη Μαυρονικόλα. Και οι δύο τροπολογίες εγκρίθηκαν. Στη μία, του κ. Μαυρονικόλα, την οποία συνυπογράφει και ο σοσιαλιστής συνάδελφός του Χανς Σβόποτα, τονίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει τον εποικισμό σε βάρος της Κύπρου, καθότι η πρακτική αυτή αλλάζει το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού. Στην άλλη της κ. Θεοχάρους, καλείται η Τουρκία να επιληφθεί του ζητήματος των εποίκων σύμφωνα με της Συνθήκη της Γενεύης, που θεωρεί τον εποικισμό ως έγκλημα πολέμου, καθώς και με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Πτώση... του «εμπορίου»
Από την άλλη, κέρδος θεωρείται και το γεγονός ότι οι τροπολογίες που ετέθησαν από το φιλοτουρκικό μπλοκ, κυρίως από τους Πράσινους και αναφέρονταν είτε στην έγκριση του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο» είτε αποκαλούσαν τα κατεχόμενα «Βόρεια Κύπρο» κατέπεσαν.
Το φιλοτουρκικό μπλοκ
Η τελική έγκριση της έκθεσης θα γίνει τον προσεχή Μάρτιο σε επίπεδο Ολομέλειας και, ως είθισται, το φιλοτουρκικό μπλοκ, κυρίως μέσω των Πρασίνων, θα προσπαθήσουν να αλλοιώσουν το κείμενο όπως αυτό ψηφίστηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών.

Το τρένο της ΕΕ και το αδιέξοδο
Βεβαίως, η περσινή έκθεση αξιολόγησης τη Τουρκίας ήταν πιο συγκεκριμένη και πιο πλούσια ως προς τα στοιχεία που αφορούσαν στο Κυπριακό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στα ζητήματα αιχμής, όπως η αποχώρηση του Αττίλα και ο εποικισμός, παραγνωρίζονται στην υφιστάμενη. Αντιθέτως. Όμως, υπάρχει μια γενικότερη τάση, ότι θα πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις που να οξύνουν τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, καθότι αφενός το Κυπριακό βρίσκεται σε τροχιά συνομιλιών, αφετέρου διότι η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας βρίσκεται σε αδιέξοδο, αφού δεν μπορούν να ανοίξουν άλλα κεφάλαια, παρά μόνο τρία ακόμη.
Στην έκθεση, πάντως, ασκείται κριτική στην Τουρκία και τονίζεται ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά για να πιάσει την κατάλληλη στιγμή το τρένο της ΕΕ. Από την άλλη, στην έκθεση αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη, καθώς και η συνεργασία την οποία θα πρέπει να έχει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με την ΕΕ.
sigma live

Δεν υπάρχουν σχόλια: