Σελίδες

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η ανικανότητα του Χριστόφια να διαπραγματευτεί και βεβαίως ο αυτοεγκλωβισμός του, λόγω των – επί τέσσερα χρόνια – υποχωρήσεων του, επέφερε ως αποτέλεσμα την προαγγελία από τον ΓΓ του ΟΗΕ της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης για το κυπριακό, κάτι που η πολιτική ηγεσία, προφανώς πλην του Χριστόφια και του ΑΚΕΛ, απευχόταν. Οι κίνδυνοι είναι ορατοί και προβλεπτοί: στο πλαίσιο μιας πολυμερούς διάσκεψης, θα ασκηθεί επιδιαιτησία και επειδή τα πλείστα θέματα (λόγω του παιγνιδιού που παίζει η τουρκική πλευρά είναι ανοιχτά), η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα αποτελέσει αντικείμενο ασφυκτικών πιέσεων για περαιτέρω υποχωρήσεις.

Παρεμπιπτόντως, η τουρκική πλευρά έχει σκληρύνει τις θέσεις της, παρά τα δώρα του Χριστόφια, για να «οπισθοχωρήσει» κάποια στιγμή σε ήσσονος σημασίας ζητήματα και να πιστωθεί με δήθεν «καλή θέληση». Η πολυμερής διάσκεψη δεν θα αποτελέσει το κλείσιμο του κυπριακού, το οποίο τοποθετείται μετά τις προεδρικές εκλογές του 2013, καθώς ο Χριστόφιας έχει καταστεί τόσο αναξιόπιστος έναντι του λαού, που δεν...

πρόκειται να καταφέρει να «πλασάρει» το οποιοδήποτε σχέδιο θα υποστηρίζει ο ίδιος. Ωστόσο, η πολυμερής διάσκεψη θα αποτελέσει ένα σημαντικό κομβικό σημείο, το οποίο θα δημιουργήσει ασφυκτικές δεσμεύσεις για την Ε/κ πλευρά και κυρίως θα αναβαθμίσει το ψευδοκράτος. Σ’ αυτό θα συμβάλει η σύνθεση της πολυμερούς διάσκεψης.

Το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα και ο Χριστόφιας δεν έχει προβλέψει να το διασφαλίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, το θέμα εγέρθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης και η μοναδική απάντηση που είχε να δώσει ο Χριστόφιας ήταν ότι θα απαιτήσει στη σύνθεση της πολυμερούς διάσκεψης να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με στόχο βέβαια να είναι παρούσες η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία, χώρες με παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Κύπρο.


Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη δεν αποδέχονται το αίτημα του Χριστόφια. Απαντούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα δια μέσου του Χριστόφια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δια μέσου της Ελλάδας και της Βρετανίας και το Συμβούλιο Ασφαλείας δια μέσου της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι η σύνθεση της πολυμερούς διάσκεψης να είναι: ΟΙ τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία και οι δύο κοινότητες, γεγονός που υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αναβαθμίζει το ψευδοκράτος και μεώνει στο ελάχιστο τη σημασία των διεθνών πτυχών του κυπριακού. Ο Χριστόφιας δεν πέτυχε να διεκδικήσει ούτε και τα ελάχιστα που θα μπορούσε, όπως η διάσκεψη για το κυπριακό, να μην είναι πολυμερής, αλλά τουλάχιστον διεθνής, έτσι ώστε να υπάρχει διεύρυνση των συμμετεχόντων και να δοθεί η εικόνα της σύσκεψης για ένα διεθνές θέμα και όχι μια διακοινοτική διαφορά.

Πάντως,σύμφωνα με εκτιμήσεις, η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης θεωρείται βέβαιη, όπως βέβαιη θεωρείται και η αποδοχή της από τον Χριστόφια, ο οποίος θα επικαλεστεί δυσμενείς συνέπειες για την Ε/κ πλευρά, αν αρνηθεί την πρόσκληση του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: