Σελίδες

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Eurogroup: Η συμφωνία για την Ελλάδα είναι μια συμφωνία γεμάτη «ψέματα και απάτες»!


Αίσθηση προκαλεί χθεσινό δημοσίευμα από το πρακτορείο Dow Jones Newswires που έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το νέο «πακέτο» δεν θα σώσει την Ελλάδα, αλλά άλλες χώρες».

Του Φάνη Κυριόπουλου

Στο άρθρο αυτό αναφέρεται πως «Η Μαδρίτη, η Ρώμη και η Λισαβόνα δεν θα πρέπει απλά να συγχαρούν την Αθήνα για το νέο πακέτο της. Θα πρέπει να της χρωστούν αιώνια ευγνωμοσύνη. Το νέο πρόγραμμα δεν πρόκειται να σώσει την Ελλάδα. Θα σώσει την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία».

Γιατί όμως προβαίνουν οι ξένοι σε τέτοιες διαπιστώσεις; Σύμφωνα με όλα όσα που υποστηρίζουν «αρκεί να εξετάσει κανείς τους όρους αυτού του δεύτερου...
προγράμματος στήριξης.

Η Ελλάδα δεν καλείται απλώς να βυθίσει την ήδη ... συρρικνούμενη οικονομία της σε μία υφεσιακή δίνη αορίστου χρόνου, αλλά αναγκάζεται να παραχωρήσει μεγαλύτερο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας έχοντας μόνιμους επόπτες της τρόικα να παρακολουθούν το δημόσιο ταμείο», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, κάτι που «συζητείται» από πολλούς και είναι πλέον «κοινό μυστικό» πως η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια ατελείωτη «δίνη», τη οποία, τελικά, μόνο ο κ. Βενιζέλος δεν «αντιλαμβάνεται, ή την αποκρύπτει»…

Άλλωστε η προχθεσινή του δήλωση, στην συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους «είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν δεν έχουν ξαναγίνει από καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση» μαρτυρά του λόγου το αληθές…

Ίσως, όμως, να έχει και δίκιο γιατί καμία άλλη κυβέρνηση δεν είπε τόσα πολλά ψέματα και δεν ξεπούλησε τόσο «χοντρά» τη χώρα, προσφέροντάς την ως βορά στα κάθε λογής αρπαχτικά, ούτε και παραχώρησε εν λευκώ την εθνική της κυριαρχία…

«Υπάρχει λοιπόν ισχυρό ενδεχόμενο οι Έλληνες να εξεγερθούν, επιλέγοντας μια κυβέρνηση που μπορεί και να αποχωρήσει από το «τραπέζι» των Βρυξελλών. Με την ύφεση να ματαιώνει τις προσπάθειες μείωσης του χρέους και με τη λαϊκή κατακραυγή να διογκώνεται, εξακολουθούμε να αναμένουμε πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους», καταλήγει το δημοσίευμα…



Μαρκ Γκραντ: «Στο Eurogroup κλείστηκε ένα deal γεμάτο ψέμα και απάτες»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι «απόψεις» της συντριπτικής πλειοψηφίας των διεθνών ΜΜΕ, καθώς αναλυτές και αρθρογράφοι υποδέχθηκαν με σοβαρές επιφυλάξεις και σκληρή κριτική την συμφωνία για το Μνημόνιο ΙΙ.

Χαρακτηριστικότερη όλων η ανάλυση του Μαρκ Γκραντ στη «Wall Street Journal» στη στήλη «Out of the Box». Ο διάσημος αναλυτής αναφέρει ότι η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα είναι μια συμφωνία γεμάτη «ψέματα και απάτες». Ο ίδιος επισημαίνει την εκκρεμότητα του μεγέθους της συμμετοχής του ΔΝΤ και προβλέπει ότι θα πέσουν ξανά έξω οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αφού και πάλι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα «δημοκρατία», παραθέτοντας στην συνέχεια πλήθος άρθρων από τον ξένο τύπο:

Σαν ένα καράβι που βυθίζεται, περιμένει τη διάσωσή του αλλά αυτή δεν έρχεται ποτέ, παρομοιάζει την Ελλάδα σε άρθρο γνώμης του Ντέμιαν Ρις η βρετανική «Telegraph». Στο άρθρο με τίτλο «Ελλάδα καλώς ήλθες στη χαμένη σου δεκαετία», ο Βρετανός αναλυτής επισημαίνει ότι ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος χαιρέτησε το πακέτο διάσωσης ως μια ιστορική ημέρα για τη χώρα, η ημέρα αυτή δεν είναι για πανηγυρισμούς αλλά ένα κεφάλαιο τρόμου στην Ιστορία.

Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη, στην καλύτερη περίπτωση, σε μία συνεχόμενη ύφεση λέει ο Ρις και συνεχίζει: «Μπορεί το πακέτο των 130 δισ. να βοήθησε η Ελλάδα να μην εξαφανιστεί κάτω από τα κύματα, αποφεύγοντας τη χρεοκοπία, όμως όλα αυτά μέχρι τις 20 Μαρτίου…».

«Η ημέρα της αλήθειας για την Ελλάδα επιβεβαιώνει ένα από τα μεγάλα διαχρονικά αξιώματα: Στην οικονομία δεν παρέχεται δωρεάν φαγητό» αναφέρει η ισπανική «El Pais» και τονίζει ότι η Ελλάδα παραχωρεί δημοσιονομική κυριαρχία για το νέο πακέτο σωτηρίας.

O κίνδυνος της χρεοκοπίας παραμένει παρά τη διάσωση της Ελλάδας γράφει το Bloomberg.

«Οι Ελληνες θα υποστούν μεγαλύτερες του 15% μισθολογικές περικοπές» γράφει ο «Guardian» εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της συμφωνίας.

Χαρακτηριστικό και το δημοσίευμα της αμερικανικής «Washington Post» που γράφει ότι με το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας οι τράπεζες σε Γαλλία και Γερμανία εξαγοράζουν χρόνο…

Στο ίδιο μήκος και νομπελίστες οικονομολόγοι όπως ο Πολ Κρούγκμαν, που σχολιάζει στο blog του ότι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστο και δεν πρόκειται να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Όπως σημειώνει, επειδή αυτοί που σχεδίασαν το πρόγραμμα δεν είναι ηλίθιοι, αυτό που πραγματικά συμβαίνει με την Ελλάδα είναι ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος.

«Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και θα παραμείνει χρεοκοπημένη κι αυτά τα 100 δισ. ευρώ, που δεν αποτελούν το 50% του συνολικού ελληνικού κρατικού χρέους, αλλά στην καλύτερη περίπτωση το 25% ή 30%, δεν επαρκούν. Θα χρειαζόμασταν ένα κούρεμα 200 δισ. επί του συνολικού ελληνικού κρατικού χρέους και τότε η Ελλάδα θα είχε μια πιθανότητα να εξέλθει από την κρίση» δήλωσε στο Deutschlandradio o επιφανής Γερμανός οικονομολόγος Μαξ Οτε.

Ας μη «πανηγυρίζει», λοιπόν, ο κ. Βενιζέλος για τα «επιτεύγματά» του και καλά θα κάνει την επόμενη φορά που ο νεόκοπος Μέγας Ναπολέων της Ελλάδος θα πάει στις Βρυξέλλες για να φαντασιωθεί ότι θα δώσει κάποια μάχη και ότι θα την κερδίσει, ενώ στην ουσία θα πάει για πάρει εντολές από τους τροϊκανούς και τους τοκογλύφους, να έχει στο μυαλό του πως εκεί λίγο πιο έξω από τις Βρυξέλλες, μισή ώρα δρόμος είναι περίπου, βρίσκεται το Βατερλώ.
πηγή
Εκεί έδωσε την μάχη ένας άλλος Μέγας Ναπολέων. Και σίγουρα γνωρίζει και ο κ. Βενιζέλος τι απέγινε σ’ εκείνη τη μάχη..

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: