Σελίδες

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ διαγράψανε την αντιμνημονιακή τους βάση


Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ βρίσκονται σε γκρίζα πολιτική περιοχή, με ευθύνη της ηγεσίας τους. Δεν προχώρησαν μόνο στη διαγραφή των βουλευτών και των στελεχών που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νέο μνημόνιο αλλά στέρησαν από την αντιμνημονιακή τους βάση το δικαίωμα έκφρασης στον παραταξιακό χώρο.
Αλλαγή ρόλων
Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς επιχειρηματολογούσε κατά του παλαιού και του νέου μνημονίου και χάραζε ανύπαρκτες, όπως α ποδείχθηκε, κόκκινες διαχωριστικές γραμμές. Στη συνέχεια προχώρησε σε στροφή 180 μοιρών, για να βελτιώσει τις σχέσεις του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να αυξήσει τις πιθανότητες προώθησής του στην πρωθυπουργία.
Η πολιτική στροφή της ηγεσίας της ΝΔ ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενη, γιατί είχε γίνει σε όλους φανερό ότι η επιχειρηματολογία που ανέπτυσσε δεν είχε σχέση με τη δύσκολη πραγματικότητα και δεν οδηγούσε πουθενά. Η απόφαση, όμως, του κ. Σαμαρά να διαγράψει τους βουλευτές και τα...
στελέχη που συνέχισαν να λένε όσα ο ίδιος υποστήριζε πριν από μερικές εβδομάδες είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική και δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στη ΝΔ.
Η εκλογική και κοινωνική βάση της ΝΔ διαμορφώθηκε με ευθύνη της ηγεσίας της σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Η διαγραφή των βουλευτών και των στελεχών που έμειναν πιστοί στην αντιμνημονιακή γραμμή στερεί την αντιμνημονιακή εκλογική και κοινωνική βάση της ΝΔ από τη δυνατότητα έκφρασης στον παραταξιακό χώρο.
Γι’ αυτό ένα σημαντικό τμήμα της βάσης εμφανίζεται έτοιμο να ακολουθήσει τους διαγραφέντες στην αναζήτηση νέας πολιτικής στέγης.
Σε αλλαγή πολιτικού ρόλου προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ήρθε σε συμφωνία με τον κ. Παπανδρέου και μετατράπηκε σταδιακά από ηγέτης της αντιμνημονιακής κομματικής, κυβερνητικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ σε ζηλωτής του νέου μνημονίου. Η πολιτική μεταμόρφωση του κ. Βενιζέλου συνδυάστηκε με την εκπαραθύρωση από το ΠΑΣΟΚ των βουλευτών και των στελεχών που συνέχισαν την αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία που εξέφραζε ο ίδιος, δημόσια και στο παρασκήνιο, μέχρι να έρθει σε πολιτική συνεννόηση με τον κ. Παπανδρέου.
Οι οργανωτικές παρεμβάσεις στέρησαν τη δυνατότητα από την αντιμνημονιακή εκλογική, κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ να εκφράσει την προτίμησή της στη μάχη της διαδοχής και δημιουργούν ένα πρόσθετο κίνητρο για τους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους του Κινήματος να δραστηριοποιηθούν σε άλλους κομματικούς, παραταξιακούς χώρους.
Ζήτημα Δημοκρατίας
Μέσα από τις μαζικές διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ αναδεικνύεται το έλλειμμα Δημοκρατίας που χαρακτηρίζει τα δύο κόμματα εξουσίας. Διαγράφηκαν βουλευτές και στελέχη που συνέχισαν να υποστηρίζουν αυτά που υποστήριζαν κατά το παρελθόν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Τα ηγετικά στελέχη έχουν δικαίωμα να αλλάζουν όποτε το κρίνουν σκόπιμο απόψεις σε ζητήματα μεγάλης σημασίας, οι υπόλοιποι όμως είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόζονται εάν θέλουν να παραμείνουν στο κομματικό μαντρί.
Αυτού του τύπου η οργανωτική, πολιτική διαχείριση είναι ξεπερασμένη από τις εξελίξεις και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ρήξη το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ με ένα σημαντικό τμήμα της εκλογικής, κοινωνικής τους βάσης.
Τα νέα δεν είναι καλά από τις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Μετά τους πολιτικούς πανηγυρισμούς για το PSI, παρουσιάζεται, σε όλες του τις διαστάσεις, ένας φοβερός λογαριασμός, που συμπεριλαμβάνει τη δραστική μείωση των επιδομάτων ανεργίας, την κατάρρευση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, το «κούρεμα» των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, τις συνέπειες της μετενέργειας στην αγορά εργασίας, τα πρόσθετα μέτρα 10-12 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο κ.λπ. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, οι οποίοι ειδικεύονται σε ελιγμούς τακτικής χωρίς να είναι σταθεροί σε βασικές επιλογές τους, θα θελήσουν να κρατήσουν αποστάσεις από την πολιτική του μνημονίου για να αποτρέψουν την πολιτική περιθωριοποίησή τους. Τι θα κάνουν, λοιπόν, στην επόμενη στροφή 180 μοιρών που θα πραγματοποιήσουν σε διάστημα λίγων μηνών; Θα διαγράψουν κι άλλα στελέχη ή ό,τι έχει απομείνει μέχρι τότε από την εκλογική και κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: