Σελίδες

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ανήσυχη η Κομμισιόν για τις εθνοτικές συγκρούσεις στην πΓΔΜ .


«Βαθιά λύπη» εξέφρασε η Κομμισιόν για τις επιθέσεις μεταξύ της σλαβικής και αλβανικής κοινότητας στην πΓΔΜ. Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, έκανε έκκληση προς τους πολιτικούς και την κοινωνία των πολιτών να διαχειριστούν με προσοχή τον «συναισθηματικό απόηχο».

Η πΓΔΜ τις τελευταίες μέρες πλήττεται από την χειρότερη έξαρση εθνοτικής βίας ύστερα από την ένοπλη σύγκρουση του αλβανικού απελευθερωτικού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας της πΓΔΜ το 2001.

Στις πρόσφατες συγκρούσεις συμμετείχαν αντίπαλες συμμορίες νεαρών από την σλαβική και αλβανική κοινότητα, που προκάλεσαν πολλούς τραυματισμούς, σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας και... του υπουργείου εσωτερικών.

Η βία ξέσπασε όταν δύο αλβανόφωνοι πυροβολήθηκαν θανάσιμα από την αστυνομία στην εξέλιξη διαμάχης για ένα πάρκινγκ στην πόλη Γκόστιβαρ.

Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ είπε την Κυριακή ότι εάν κριθεί απαραίτητο θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να «συμπεριφερθούν υπεύθυνα».

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Πήτερ Στάνο είπε ότι ο Φούλε θα επισκεφθεί τη χώρα στις 15 Μαρτίου για προκαταρκτικές συνομιλίες και ότι θα εγείρει το ζήτημα της «πλήρους εφαρμογής» της συμφωνίας της Οχρίδας του 2001. Τόνισε επίσης ότι το εν λόγω ζήτημα θα αποτελεί σημαντικό θέμα στον ενταξιακό διάλογο μεταξύ Βρυξελλών και Σκοπίων.

Ο αναλυτής Ντούσαν Ρέλζιτς πρόσφατα έγραψε ότι οι νέες εθνοπολιτικές «πυρκαγιές» στην πΓΔΜ είναι πιθανό να ταρακουνήσουν το τρίγωνο του Κοσσόβου, Αλβανίας και δυτικής πΓΔΜ, η οποία κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, πολλοί εκ των οποίων θέλουν να ενωθούν σε ένα ενιαίο κράτος.

«Εάν το ήδη ευρύ χάσμα μεταξύ σκοπιανών και αλβανών βαθύνει περαιτέρω, θα φέρει στα άκρα το κράτος της ΠΓΔΜ», γράφει ο Ρέλζιτς σε πρόσφατο σχόλιο με τίτλο «Border Changes on the Cards again in the Western Balkans».

με πληροφορίες από euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: