Σελίδες

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Την Ελλάδα αγαπώ!


Τ Η Ν ΕΛΛΑΔΑ αγαπώ: Το πρώτο από τα 10 τραγούδια στον δίσκο, αριστούργημα, «Ψυχή τε και σώματι», του Μάριου Τόκα του 1995. Πέντε απ’ τα τραγούδια, σε στίχους του απαγχονισθέντος 14 Μαρτίου 1957, μόλις πάτησε τα 19 του, αντάρτη της ΕΟΚΑ, ήρωα και ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη.
Νοέμβριο του 1993 η Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου είχε πάει στον Μάριο τα χειρόγραφα τετράδια του Ευαγόρα, που της εμπιστεύτηκε η αδελφή του ήρωα, προκειμένου να ετοιμάσει τραγούδια για την τηλεοπτική εκπομπή «Παρεξήγηση», με σκηνοθέτη τον Ανδρέα Κωνσταντινίδη, που θα προέβαλλε το ΡΙΚ-1 στην επέτειο της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου 1994.
Απ’ τα τετράδια του Ευαγόρα έπεσ’ ένα χειρόγραφο χαρτί. Με το τετράστιχο «την Ελλάδα αγαπώ» και με το οκτάστιχο «ρώτησε τα μάτια». Τα είχε και στο βιβλίο του «Ευαγόρας Παλληκαρίδης - Ο ήρωας και ποιητής», από το 1965, ο Γιώργος Χατζηκωστής, στη σελίδα 123. Κι η ομορφότερη ψυχή του Τόκα τεχνούργησε το αριστούργημα με τους 12 στίχους, που τραγουδά ο...
Κώστας Χατζηχριστοδούλου.
Α Λ Λ’ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, η Ειρένα κι ο Μάριος ανακάλυψαν ότι εκείνοι οι τέσσερις στίχοι δεν ήταν του Ευαγόρα. Ήταν από το Έπος του Σαράντα: Ανάμεσα στους 36 στίχους του τραγουδιού «Δυο αγάπες» που τραγουδούσε απ’ το 1941 η Σοφία Βέμπο, στίχοι Κώστα Κοφινιώτη και μουσική Μιχάλη Σογιούλ. Τους πήρε ο έφηβος ποιητής απ’ της Βέμπο το στόμα και πρόσθεσε διπλάσιους δικούς του.
Έτσι μάς το εξηγούσε ο Μάριος. Έτσι το μνημόνευσε κι η Ειρένα, στο κρατικό ραδιόφωνο 25.5.2008, ένα μήνα μετά τον πρόωρο θάνατο του Τόκα. Το τραγούδι λοιπόν, συγκλονιστικά αγαπημένο και εν έτει 2012, πιστοποιημένα πλέον συνδέει τις δόξες μας του 1940 και του 1955. Το ΟΧΙ της Πίνδου με την ΕΟΚΑ. Τις θυσίες μας στη Βόρειά μας Ήπειρο κατά του Φασισμού και του Ναζισμού, με τα Φυλακισμένα Μνήματά μας κατά του Βρετανού Δυνάστη…
Ε Υ Α Γ Ο Ρ Α Σ: «Ρώτησε τα μάτια που δακρύζουν / κάποιαν αλήθεια να σου πουν / κλαίνε πικρά σαν σ’ αντικρίζουν / γιατί μπορεί να σ’ αγαπούν».
Α Π’ ΤΗ ΒΕΜΠΟ, ο Ευαγόρας: «Την Ελλάδα αγαπώ αλλά και σένα / μ’ έναν έρωτα μεγάλο αληθινό / τα γαλάζια σου τα μάτια τα θλιμμένα / τον γαλάζιο της θυμίζουν ουρανό».
Ε Υ Α Γ Ο Ρ Α Σ: «Ρώτησε χείλια φλογισμένα / όταν σε δουν γιατί σιωπούν / θα κινηθούν κι αυτά θλιμμένα / για να σου πουν πως σ’ αγαπούν».
Με την απέραντη ευγνωμοσύνη μας στον αγαπημένο Μάριο Τόκα, που η ομορφιά της ψυχής του μελωδούσε όσα πάντα, ακούγοντάς τα, ομορφαίνουν τις ψυχές μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 
Πήρατε άραγε είδηση ότι, από χθες μεσημέρι που μεταδόθηκε επιτέλους η υποψηφιότητα της Ελένης Θεοχάρους για τις Προεδρικές, ακούγεται μέσα κι έξω απ’ τον ΔηΣυ, μέσα κι έξω απ’ το ΑΚΕΛ, απ’ την ΕΔΕΚ, απ’ το ΔηΚο, το ΕυρωΚο, τους Οικολόγους κι από το μεγαλύτερο σε ποσοστά «κόμμα» (33,36%) της Αποχής, «ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΡΕ Γ...», απ’ το πρώτο πλήθος φωνών;
Λάζ. Α. Μαύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: