Σελίδες

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ακόμη να το χωνέψουν οι Αμερικανοί


Ήταν σίγουρα μια πρωτοφανής ιστορική ειρωνεία: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο άνθρωπος τον οποίο μίσησαν οι Αμερικανοί, επειδή ποτέ δεν μπόρεσαν να τον νικήσουν, ενώ… δεν χώνεψαν ποτέ ότι τον είδαν να παντρεύεται τη «βασίλισσα» του Κάμελοτ, την Τζάκι Μπουβιέ Κένεντι, άφησε την τελευταία πνοή του, σαν σήμερα στις 15 Μαρτίου του 1975, στο… αμερικανικό νοσοκομείο του Παρισιού.
Ο Έλληνας μεγιστάνας, και μόνο η ανάμνηση του ονόματος του οποίου παραπέμπει σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα μας δεν ήταν φτωχός συγγενής και ικέτης των ξένων δυνάμεων, πόσο μάλλον…
δεν ζητούσε δανεικά, είχε αρχίσει να καταρρέει δυο χρόνια νωρίτερα, όταν στις 22 Ιανουαρίου του 1973 σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ο γιος του Αλέξανδρος.
Η διαδρομή του Ωνάση, για τον οποίο ο αμερικανικός Τύπος μιλούσε με τα χειρότερα λόγια όταν παντρεύτηκε τη χήρα του δολοφονηθέντος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ήταν γεμάτη συναρπαστικές στροφές και στάσεις. Ακόμη και με τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι προσπάθησαν να τον συνδέσουν πολύ πρόσφατα, μετά από αρκετές δεκαετίες.
Το βέβαιο είναι ότι μαζί με τον Ωνάση, έσβησε και μια επιχειρηματική Ελλάδα που μεγαλουργούσε στα πέρατα του κόσμου. Δεν κοιτούσε προς τα μέσα και προς τα πίσω, δεν περιοριζόταν σε δουλειές με το δημόσιο. Και φυσικά, δεν έβγαζε τις καταθέσεις της στο εξωτερικό, την ώρα μιας κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: