Σελίδες

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Πρώτη «Ολυμπιάδα για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας»

Οργανώνεται από την Κύπρο και το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Άμυνας
Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Η πρώτη «Ολυμπιάδα για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας» (“CSDP OLYMPIAD”), λαμβάνει χώρα εντός του 2012, υπό την ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τη συνεργασία και υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΚΑΑ). Η Ολυμπιάδα οργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ενός Στρατιωτικού Εράσμους (Military Erasmus) για την εκπαίδευση νέων αξιωματικών και μαθητών στρατιωτικών ακαδημιών, που ξεκίνησε από την γαλλική Προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2008 αναφερόταν :The European Council encourages the decision to startan initiative based on the Erasmus scheme to facilitate the exchange of Europeanyoung officers“.
Ο λόγος που η Κύπρος έχει την ευθύνη...
της οργάνωσης της Ολυμπιάδας είναι ότι την Προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 έχει η Δανία, η οποία δεν μετέχει στα θέματα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας & Άμυνας (ΚΠΑΑ) τα οποία συνδέονται με την άμυνα. Για τον λόγο αυτό το κενό καλύπτεται από τη χώρα που θα ασκήσει την Προεδρία το επόμενο εξάμηνο.
Το ΕΚΑΑ ιδρύθηκε το 2005 με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, με αποστολή την παροχή εκπαίδευσης στον τομέα της ΚΠΑΑ, σε όλα τα στρατηγικά επίπεδα. Μεταξύ των κύριων αντικειμενικών σκοπών του είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής κουλτούρας ασφάλειας εντός του πλαισίου της ΚΠΑΑ και η διάθεση στα κέντρα διοίκησης και στα επιτελεία των κρατών μελών εκπαιδευμένου προσωπικού με βαθειά γνώση των πολιτικών, των θεσμών και των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο βασικός στόχος της Ολυμπιάδας αυτής, η οποία αφορά μαθητές στρατιωτικών ακαδημιών των κρατών-μελών (για την Ελλάδα, των Ευελπίδων, των Ναυτικών Δοκίμων και των Ικάρων), είναι η απόκτηση απ’ αυτούς βασικών γνώσεων για την ΚΠΑΑ, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μελετήσουν το θέμα σε βάθος, να συζητήσουν μεταξύ τους, να αναλύσουν τα θεσμικά όργανα και τις διαδικασίες και να συντάξουν σχετικά κείμενα. Επίσης, ο ανταγωνισμός γνώσεων μεταξύ των υποψηφίων αξιωματικών των διαφόρων χωρών, πάνω στα θέματα της ΚΠΑΑ.
Ειδικότερα, η Ολυμπιάδα αυτή αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους μαθητές των στρατιωτικών ακαδημιών να αναζητήσουν και να κατανοήσουν:
  • Το ιστορικό της πορείας της ευρωπαϊκής συνεργασίας στα θέματα ασφάλειας και άμυνας και της ανάπτυξης της ΚΠΑΑ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας.
  • Το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσεται η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας, το βασικό περιεχόμενο και ο ρόλος της στρατηγικής και η σημασία της για την ΕΕ.
  • Ο ρόλος των θεσμικών οργάνων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Συμβούλιο της ΕΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) στο πεδίο της ΚΕΠΠΑ / ΚΠΑΑ και οι μηχανισμοί που λειτουργούν στο πλαίσιό τους, περιλαμβάνοντας και ενημέρωση για την χρηματοδότηση της ΚΠΑΑ.
  • Το πώς υλοποιείται η ΚΠΑΑ – στο ευρύτερο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ – μέσω της ανάληψης συγκεκριμένων επιχειρησιακών αποστολών, με έμφαση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για επιχειρήσεις/αποστολές στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ.
Επιπλέον η Ολυμπιάδα της ΚΠΑΑ θα δώσει την ευκαιρία στους υποψηφίους αξιωματικούς να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις, προφορικώς ή μέσω των κειμένων που θα κληθούν να συντάξουν, αλλά επίσης και την ευκαιρία να συναντηθούν, να συνεργασθούν και να ανταγωνιστούν με συναδέλφους τους άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ολυμπιάδα της ΚΠΑΑ περιλαμβάνει τρία σκέλη:
  • Μία εκπαιδευτική σειρά εξ αποστάσεως – μέσω διαδικτύου, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος IDL (Internet–based Distance Learning) που εφαρμόζει το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο.
  • Συγγραφή και υποβολή ενός κειμένου 3000-4000 λέξεων, επί αντικειμένων που αφορούν στην ΚΠΑΑ, μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Τα κείμενα αυτά θα εκδοθούν από το ΕΚΑΑ και θα κυκλοφορήσουν εντός των θεσμικών οργάνων και άλλων σχετικών με την ΚΠΑΑ υπηρεσιών της ΕΕ.
  • Τέλος, η «Πανευρωπαϊκή Συνάντηση», κατά την οποία θα γίνει  παρουσίαση των κειμένων που συντάχθηκαν και ο διαγωνισμός γνώσεων μεταξύ των ομάδων. Αυτή η τελευταία φάση της Ολυμπιάδας (3-5 Οκτωβρίου) θα λάβει χώρα στην Κύπρο, που είναι η φιλοξενούσα χώρα. Έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν μέχρι τέσσερις μαθητές από κάθε χώρα.
Η περίοδος από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, θα είναι χρόνος προετοιμασίας, συγκρότησης των ομάδων, τις οποίες θα είναι μικτές (σε καθεμιά θα συμμετέχουν μαθητές από διαφορετικές χώρες), και συνεργασίας τους μέσω του διαδικτύου. Σκοπός είναι η προαγωγή του πνεύματος της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, και την αμοιβαίας κατανόησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: