Σελίδες

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

«Καμπανάκι» από την «S&P» στην Τουρκία…


Μπορεί να μας έχει γίνει εξαιρετικά αντιπαθής στην Ελλάδα λόγω των δυσμενών αξιολογήσεων της χώρας μας, ωστόσο, οι προειδοποιήσεις προς την Τουρκία, αν μη τι άλλο αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται να χαριστείς σε κανέναν…
Ο περίφημος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s, απηύθυνε προειδοποίηση προς την Τουρκία αναφορικά με την τρωτότητά της στη διεθνή οικονομική κρίση σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα στις 29 Φεβρουαρίου. Σε σχετικό πίνακα 19 χωρών που δημιούργησε ο οποίος βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που υιοθετήθηκαν μετρά την «ευαισθησία» κάθε χώρας σε εξωτερικά «ερεθίσματα» (EESI: Emerging Europe Sensitivity Index), Τουρκία και Ουκρανία αποδείχθηκαν ως...
οι πιο ευάλωτες χώρες.
Η S&P ανέφερε ότι η Τουρκία είναι η πιο εκτεθειμένη – άρα επίφοβη – από τις 19 χώρες της Ευρώπης εκτός Ευρωζώνης, να διαπιστώσει δυσκολίες στη ροή κεφαλαίων στη χώρα. Οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις της κρίσης από τις οποίες ουδείς θα πρέπει αν θεωρεί εαυτόν απρόσβλητο.
Η Τουρκία, επισημαίνεται στην έκθεση, μπορεί μεν να αναπτύσσεται, την ίδια όμως στιγμή συσσωρεύει χρέος. Αυτό είναι προφανώς και ο λόγος που η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της χώρας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να αποπληρώνει μέρος του χρέους, όπως προ ημερών που ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία αποπλήρωσε περί το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Στην έκθεση της S&P αντέδρασε έντονα ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμτσέκ, ο οποίος αποκάλεσε την έκθεση του οίκου ως «ταυτόχρονα αδύναμη και ανεπαρκή». Μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης, ο υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος, κατηγορώντας την S&P ότι χρησιμοποίησε το έλλειμμα του προϋπολογισμού του περασμένου χρόνου, ένας οικονομικός δείκτης που έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται. Για να προσθέσει, ότι ο τουρκικό τραπεζικός τομέας είναι ισχυρότερος από κάθε άλλον αντίστοιχο ευρωπαϊκό, ενώ η χώρα διαθέτει ισχυρή κυβέρνηση και πολιτική βούληση.
Το μέλλον θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: