Σελίδες

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η Ρωσία εκλέγει Πρόεδρο. Η πορεία της ψηφοφορίας και τα αποτελέσματα


Φωτογραφία: ΡΙΑ Νόβοστι
 

Οι Ρώσοι εκλέγουν Πρόεδρο. Από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ τοπική ώρα είναι ανοικτές οι πόρτες 96 χιλιάδων εκλογικών τμημάτων σε όλη τη Ρωσία.
Στο εξωτερικό οι Ρώσοι μπορούν να ψηφίσουν στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς έχουν οργανωθεί κινητά εκλογικά τμήματα. Ακόμα και στο διάστημα θα διεξαχθεί ψηφοφορία. Για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται για εξαετή θητεία.
Το ανώτατο κρατικό αξίωμα διεκδικούν πέντε υποψήφιοι: ο Πρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης (πρωθυπουργός) Βλαντίμιρ Πούτιν από το κόμμα "Ενωμένη Ρωσία", ο μόνιμος ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας (LDPR) Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο ιδρυτής του κόμματος «Δίκαιη...
Ρωσία» Σεργκέι Μιρόνοφ και ο ανεξάρτητος υποψήφιος δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Πρόχοροφ.
Τη ψηφοφορία αρχίζουν οι κάτοικοι της ρωσικής Άπω Ανατολής. Στην Καμτσάτκα, τη Τσουκότκα, στην περιφέρεια Μαγκαντάν οι πρώτοι εκλογείς πηγαίνουν στις κάλπες την ώρα, που στη Μόσχα ακόμα είναι βαθιά νύχτα. Συνολικά, σύμφωνα με τα δεδομένα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, του εκλογικού τους δικαιώματος την ημέρα των προεδρικών εκλογών 4η Μαρτίου του 2012 μπορούν να επωφεληθούν πάνω από 109 εκατομμύρια άτομα, πολίτες της Ρωσίας ηλκιας 18 χρονών και πάνω.
Περίπου ενάμιση εκατομμυριο εκλογείς βρίσκονται έξω από το έδαφος της χώρας. Ειδικά γι΄αυτούς στις πρεσβείες και τα προξενεία σε 146 χώρες του κόσμου άνοιξαν εκλογικά τμήματα. Οι περισσότεροι Ρώσοι πολίτες  με δικαίωμα ψήφου είναι εγγεγραμμένοι στη Γερμανία – σχεδόν μισό εκατομμυριο, στη Μολδαβία σχεδόν 180 χιλιάδες και στο Ισραήλ 160 χιλιάδες. Σε 58 χώρες η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή Ρωσίας πραγματοποίησε πρόωρη ψηφοφορία. Κάποιες από αυτές είναι ισλαμικά κράτη, στα οποία η Κυριακή είναι εργάσιμη μέρα.
Από τις 17 Φεβρουαρίου ως τις 3 Μαρτίου οργανώθηκε πρόωρη ψηφοφορία και σε 36 ρωσικές περιοχές σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές στον Άκρο Βορρά και σε ορισμένες περιοχές της Άπω Ανατολής, της Σιβηρίας και των Ουραλίων. Επίσης νωρίτερα από τους άλλους να δώσουν τη ψήφο τους μπορούσαν οι άνθρωποι, που υπηρετούν στους πολικούς σταθμούς, στους φάρους και τα πλοία. Ήδη έχουν ψηφίσει οι ναύτες της μοίρας πλοίων του Ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού ωκεανού, που υπηρετούν στα πλαίσια αντιπειρατικής αποστολής στον κόλπο του Άντεν κοντά στις ακτές της Σομαλίας, καθώς και οι Ρώσοι ειρηνευτές στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν Τζούμπα. Τα αποτελέσματα της πρόωρης ψηφοφορίας θα τηρούνται μυστικά ως το βράδυ της 4ης Μαρτίου, που όλοι οι Ρώσοι θα κάνουν την επιλογή τους. 
Οι ρωσικές εκλογές, όπως πάντα, προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στον κόσμο. Στη Ρωσία αφίχθηκαν πολυάριθμες αντιπροσωπείες ξένων παρατηρητών από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), τον ΟΑΣΕ, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) και το Βόρειο Συμβούλιο. Συνολικά – πάνω από 700 ξένοι ειδικοί.
Την πορεία της ψηφοφορίας πιό ενεργά, απ΄ ό,τι συνήθως, παρακολουθούν και οι εκπρόσωποι της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών. Συγκεκριμένα, πάνω από 60 χιλιάδες εθελοντές – νεαροί νομικοί, οι οποίοι έχουν οργανώσει το σώμα παρατηρητών «Για έντιμες εκλογές», εξασφαλίζουν ανεξάρτητο έλεγχο των εκλογών Προέδρου της Ρωσίας. Και συνεργάζονται με άλλες οργανώσεις – τη «Λίγκα Εκλογέων», την «Πολίτης Παρατηρητής», τη «Ρωσβίμπορι» («Ρωσικές Εκλογές») και την «Έλεγχος Πολιτών». Όλες αυτές οι οργανώσεις έχουν συσταθεί με πρωτοβουλία των πολιτών, που διαφωνούν με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.
Για την ελαχιστοποίηση της δυνατότητας νοθεύσεων, σε χιλιάδες τμήματα τοποθετήθηκαν ηλεκτρονικά συστήματα επεξεργασίας των ψηφοδελτίων και περίπου 60 χιλ. διαφανείς κάλπες. Άλλη μιά καινοτομία των τωρινών εκλογών είναι η διαδικτυακές κάμερες, οι οποίες εγκαταστάθηκαν σε περίπου 90 χιλ. εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Τη διαδικασία της ψηφοφορίας μπορεί όποιος επιθυμεί να την παρακολουθήσει on line στην ιστοσελίδα webvybory2012.ru. Εκτός αυτού, για την ταχεία επικοινωνία είναι ανοικτή καυτή γραμμή της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής – δωρεάν τηλέφωνο πολλών καναλιών, στο οποίο μπορεί κανείς να πληροφορήσει για τυχόν παραβιάσεις.
Όλα τα δεδομένα για την πορεία της ψηφοφορίας, την προσέλευση των εκλογέων και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας καταλόγων σε ζωντανό χρόνο στο Κέντρο πληροφοριών της ΚΕΕ στη Μόσχα. Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 21.00 ώρα Μόσχας, όταν θα κλείσουν τα εκλογικά τμήματα στη δυτικότερη περιοχή της Ρωσίας – περιοχή Καλινιγκράντ. Ως τις 14 Μαρτίου η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή πρέπει να έχει έτοιμα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και ως τις 17 Μαρτίου αυτά πρέπει να δημοσιευθούν επίσημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: