Σελίδες

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Δύσκολος εκλογικός γρίφος

Το δυσεπίλυτο παζλ των επερχόμενων εθνικών εκλογών αναλύει ρεπορτάζ της εφημερίδας "Free Sunday", περιγράφοντας την κατάσταση με τον εύγλωττο τίτλο "Ο κατακερματισμός ξεκίνησε νωρίς". Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι "ο κανόνας είναι διαχρονικός και οικουμενικός: η οικονομική κρίση φέρνει πολιτικό σεισμό και τα θύματά της εκδικούνται αυτούς που θεωρούν υπαίτιους για την καταστροφή. Στην ελληνική του εκδοχή, ο ίδιος κανόνας έχει κάποιες ιδιαιτερότητες: η διαχωριστική γραμμή Αριστεράς-Δεξιάς υποκαθίσταται από το σύνορο που χωρίζει μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, με τα χαρακτηριστικά της κάθε «κατηγορίας» να προσδιορίζονται με αυθαίρετο και πολύ τηλεοπτικό τρόπο. Ποιος το περίμενε ότι ο Πάνος Καμμένος θα γινόταν ηγέτης κόμματος με προοπτική κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης; Μπορούσε να φανταστεί κανείς πριν από ένα χρόνο ότι ο Φώτης Κουβέλης θα εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ότι η Χρυσή Αυγή θα διεκδικούσε με αξιώσεις την είσοδό της στη Βουλή από την κεντρική πόρτα; Ότι το ΠΑΣΟΚ σε κάποιες περιπτώσεις θα εμφανιζόταν ως πέμπτο κόμμα; Το βέβαιο είναι ότι ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος ξεκίνησε πριν...
από τις εκλογές και θα συνεχιστεί μετά, εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, ενώ η περίφημη ανασύνθεση έχει χαρακτηριστικά ανακύκλωσης, αφού οι πρωταγωνιστές της επαγγελλόμενης ανατροπής είναι επαγγελματίες της δημόσιας ζωής, και μάλιστα με καριέρα πίσω τους". Τονίζεται, δε, ότι "ο δικομματισμός περνά τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολιτευτική ιστορία του. Προφανώς θα ξυπνήσει το ένστικτο αυτοσυντήρησής του πριν από τις κάλπες, προφανώς θα ενισχυθεί η συσπείρωση της βάσης του, προφανώς θα επιδιωχθεί πόλωση κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο για να μετριαστούν οι διαρροές δεξιά κι αριστερά. Αλλά τίποτα δεν προεξοφλεί ότι οι δυνάμεις που θα χάσει δεν θα είναι καθοριστικές για την επιβίωσή του, όπως τον ξέρουμε".Σχετικά με την προεκλογική στρατηγική που ακολουθείται από τη ΝΔ, υπογραμμίζεται ότι "ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει αυτοδυναμία και απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, παρόλο που βρίσκονται έτσι κι αλλιώς στο τραπέζι. Η ατζέντα στην οποία θα επενδύσει προεκλογικά αναφέρεται σε θέματα τάξης/ασφάλειας, στην υπόσχεση για κήρυξη ΑΟΖ, σε σκληρές θέσεις για το μεταναστευτικό και σε διέγερση με κάθε τρόπο πατριωτικών ανακλαστικών. Αλλά επειδή αυτά δεν φτάνουν, γίνεται προσπάθεια επαναπατρισμού των διαγραφέντων βουλευτών που διαγράφηκαν επειδή καταψήφισαν το νέο μνημόνιο. Ήδη εντάχθηκαν ξανά στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, έπειτα από ένα μήνα «διακοπές», οι Αλ. Δερμετζόπουλος (Έβρου), Αν. Καρυπίδης (Σερρών), Εμμ. Κεφαλογιάννης (Ηρακλείου), Θ. Λεονταρίδης (Σερρών) και Ζ. Τζηκαλάγιας (Καστοριάς). Οι πέντε υπερψήφισαν τους εφαρμοστικούς νόμους, όπως ζήτησε η ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να τους ανοίξει ξανά την πόρτα. Ωστόσο οι άλλοι 16 διαγραφέντες παραμένουν αμφίθυμοι. Πιθανότητες επιστροφής υπάρχουν για τους κ.κ. Μ. Τζίμα (Δράμας), Κ. Παπασιώζο (Άρτας), Γ. Καρασμάνη (Πέλλας) και Ελίζα Βόζεμπεργκ (Α΄ Αθηνών), ενώ και ο Γ. Βλάχος (Αττικής) έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να αποσυρθεί από την πολιτική". Ωστόσο, τονίζεται ότι "την ίδια ώρα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου βρίσκονται σε διαδικασία συγκρότησης κοινοβουλευτικής ομάδας, με βαριά ονόματα (Κ. Μαρκόπουλος, Δ. Σταμάτης) να βρίσκονται κοντά στην προσχώρηση. Σε περίπτωση που ο Π. Καμμένος καταφέρει να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό 10 και εξασφαλίσει τα προνόμια που προσφέρει ο κανονισμός της Βουλής, η πίεση που θα ασκηθεί στη Συγγρού θα είναι ασφυκτική" και προστίθεται ότι "ο ΛΑΟΣ βλέπει τις δυνάμεις του σε πτώση και διαπιστώνει διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή, με αποτέλεσμα η στροφή προς όλο και πιο δεξιά να προβάλλει ως μοναδική επιλογή. Είναι πάντως η πρώτη φορά, ιστορικά, που η Δεξιά κατεβαίνει τόσο κατακερματισμένη στις εκλογές (σε τέσσερα κομμάτια, μαζί με τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη), καθώς μέχρι σήμερα οι διασπάσεις ήταν πολιτικό ιδίωμα της άλλης πλευράς".
Για την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η ανάλυση του δημοσιεύματος υποστηρίζει ότι "ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα γίνει την Κυριακή (σ.σ. αύριο) ο τέταρτος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (Α. Παπανδρέου, Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου). Θα ήταν μια μεγάλη στιγμή για τον ίδιο, αν δεν υπήρχε το άγχος της συμμετοχής. Συνολικά θα στηθούν 1.074 κάλπες σε 768 εκλογικά κέντρα, σε κάθε καποδιστριακό δήμο. Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 το απόγευμα, με δυνατότητα παράτασης της διαδικασίας για δύο ώρες. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα τάρταρα και αυτό κάνει πολύ δύσκολη την προσπάθεια ανάταξης που θα επιχειρήσει ο κ. Βενιζέλος. Αμέσως μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα σηματοδοτούν ανανέωση, βγάζοντας μπροστά νέα πρόσωπα, ενώ θα διαμορφώσει τη νέα ηγετική ομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει και μια νέα ιδρυτική διακήρυξη, προκειμένου να τραβηχτεί στην πράξη διαχωριστική γραμμή με το χθες. Συζητήσεις γίνονται στο επιτελείο του για τη στάση που πρέπει να κρατήσει έναντι όσων έχουν τεθεί εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας. Υπάρχει εισήγηση για επαναπατρισμό όσων περισσότερων γίνεται, ενώ κατά άλλη προσέγγιση δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις επί της αρχής προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις συσπείρωσης". Όμως, επισημαίνεται ότι "ο κ. Βενιζέλος δέχεται σοβαρή πίεση από τα αριστερά. Η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη είναι η μεγάλη έκπληξη των δημοσκοπήσεων και βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με περίπου δέκα ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Η Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη, από την άλλη, φιλοδοξεί να εκφράσει τη σοσιαλιστική συνείδηση της κεντροαριστεράς και να προσελκύσει πικραμένους από τη μνημονιακή προσαρμογή ψηφοφόρους του Κινήματος. Και μέσα σε όλα αυτά, είναι δύσκολο για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αδειάσει τον προκάτοχό του Γιώργο Παπανδρέου, για να κερδίσει δημοτικότητα, την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός δεν τον ενόχλησε καθόλου στη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας, όπως παραδέχονται συνομιλητές του κ. Βενιζέλου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: