Σελίδες

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Το θέμα "άρσης της ασυλίας" του Προέδρου Χριστόφια οδηγείται στο Ανώτατο Δικαστήριο!

 
Το θέμα της άρσης της ασυλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ια εξεταστεί σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο.
H πρόκληση θανάτου εξ αμελείας αποτελεί ή όχι ατιμωτικό αδίκημα και θα επιτραπεί η άρση ασυλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να κατηγορηθεί από τις οικογένειες των θυμάτων για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου; 
Αυτό καλείται να απαντήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου ξεκινά η διαδικασία.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συνεδριάσει και...

θα εξετάσει τρεις διαφορετικές αιτήσεις δικηγόρων των οικογενειών Ιωαννίδη, Θεοφίλου και Ηρακλέους, που αφορούν στα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως αυτά αναφέρονται στο σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα ερωτήματα που έχουν κατατεθεί από τους δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων, Ιωαννίδη, Θεοφίλου και Ηρακλέους είναι τα ακόλουθα:

1. Εάν η πρόκληση θανάτου εξ αμελείας αποτελεί ή όχι ατιμωτικό αδίκημα.
2. Τι θεωρείται ατιμωτικό αδίκημα σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας.
3. Θα ζητηθεί ερμηνεία των προνοιών του Συντάγματος σ’ ότι αφορά στο λειτούργημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
4. Ερώτημα που αφορά στις αποφάσεις που λαμβάνονται είτε από τον Πρόεδρο είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα αποφασιστεί εάν αυτό θα δώσει άδεια στους δικηγόρους να προχωρήσουν ή όχι σε αγορεύσεις επί των ερωτημάτων που καταχώρησαν. Πέραν από τις θέσεις των δικηγόρων των οικογενειών των τριών θυμάτων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η θέση που θα λάβει η Γενική Εισαγγελία επί του όλου ζητήματος, μιας και μέχρι τώρα δεν έχει τοποθετηθεί.

Από την εξέλιξη που θα λάβει η εξέταση των τριών αιτήσεων ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί ή όχι κατηγορούμενος για τα γεγονότα στο Μαρί.
Παράλληλα, εάν τελικά το Ανώτατο δώσει άδεια για αγορεύσεις - δηλαδή να προχωρήσει σε εξέταση των τριών αιτήσεων - τότε θα ξεκαθαρίσει και τι ακριβώς προνοεί το Σύνταγμα για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μια αρκετά δύσκολη περίοδο ξεκινά για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: