Σελίδες

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΕΔΗΚ : Η πρόταση μας για την “στήριξη” των τραπεζών


Ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Πισσαρίδης , εισηγείται την στήριξη των τραπεζών από το κράτος , χωρίς αυτό να έχει δικαίωμα ψήφου και συμμετοχής στις αποφάσεις των τραπεζιτών.
Θέση του κόμματος μας και της ιδεολογίας του εθνικοκοινωνισμού που εκφράζει , είναι πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στηριχθούν οι τράπεζες με λεφτά από τους φόρους του λαού και από δάνεια από ξένους τοκογλύφους , αλλά τα κεφάλαια που προορίζονται για την στήριξη των τραπεζών να αποτελέσουν τη βάση μιας αποκλειστικά κρατικής τράπεζας που θα στηρίξει , στα πλαίσια ενός αναπτυξιακού προγράμματος , την παραγωγή και το εξαγωγικό εμπόριο , από την μικρή οικογενειακή επιχείρηση μέχρι την βιομηχανία που μπορεί σύμφωνα με τα μεγέθη της να αναπτύξει η Κύπρος. Παράλληλα πρέπει να προστατευθούν νομικά οι πολίτες από την αρπακτικότητα των τραπεζιτών ένεκεν της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Δυστυχώς όμως η κρίση αυτή ανέδειξε αυτό που εμείς οι εθνικοκοινωνιστές γνωρίζαμε και καταγγέλλαμε , ότι δηλαδή η χρηματοπιστωτική τυραννία είναι αλληλένδετη με το σύστημα του κομματοκρατικού κοινοβουλευτισμού , αλληλένδετη μέσα από σχέσεις διαπλοκής...
συμφερόντων και ακραίας διαφθοράς.

Αυτό το σύστημα παράγει και νομπελίστες , που εισηγούνται την άνευ όρων στήριξη των τοκογλύφων με τα λεφτά του λαού για να επιστρέψουν αυτά υπό την μορφή της άγριας τοκογλυφικής αναπαραγωγής του συστήματος.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να οδηγηθεί στη καταστροφή μαζί με το πολιτικό σύστημα της κοινοβουλευτικής ολιγαρχίας , που του παρέχει την νομική βάση για να δρά ανενόχλητο εις βάρος του λαού.
Στόχος είναι η πλήρης κατάργηση της δουλείας του τόκου. Προς αυτό τον στόχο ατενίζοντας , αναγκαστικά θα περάσουμε μέσα από πολλά στάδια. Μερικά εξ αυτών είναι η αποδόμηση της νομικής βάσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος , η εγκατάλειψη του από το κράτος στυλοβάτη του και η σύγκρουση του με την κρατική διαχείριση του πιστωτικού κεφαλαίου του λαού που θα ανακυκλώνεται παραγωγικά στον εθνικό χώρο , ενισχύοντας την παραγωγική βάση της κοινωνίας που ταυτόχρονα θα εξελίσσεται σε γιγαντιαία αντίσταση στην ντόπια και ξένη παρασιτική πλουτοκρατία.
Υπό τις παρούσες συνθήκες , μια και είναι δεδηλωμένη η πρόθεση των κρατούντων να στηρίξουν τους τραπεζίτες , θέση μας είναι πως πρέπει να γίνει με μετοχική κρατικοποίηση και δυνατότητα συμμετοχής του κράτους στις επιλογές των τραπεζών που θα στηριχθούν. Θα απαιτηθούν επίσης συνθήκες διαφάνειας που να δίνουν σε ένα αιρετό όργανο που να προέρχεται μέσα από τις επαρχιακές αυτοδιοικήσεις , το δικαίωμα του άμεσου ελέγχου. Η πρόταση αυτή ,του λαϊκού οργάνου , εντάσσεται στο γενικό όραμα της επέκτασης της εξουσίας στην κοινωνία ενάντια στην καταστροφική συγκέντρωση της στη βουλή των κομμάτων και της διαπλοκής.
Εμείς οι εθνικοκοινωνιστές μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία και τους θεσμούς της . Δεν αρνούμαστε μόνο το παρόν σύστημα αλλά έχουμε το όραμα της αντικατάστασης του από μια εθνική κοινωνιοκρατία που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την πρόοδο μέσα από συνθήκες πραγματικής λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας.

Λουκάς Σταύρου
πρόεδρος Εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος -ΕΔΗΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: