Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Ουραγός η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός, αλλά όχι λόγω μισθών

Μεγάλη έρευνα σε 14 χώρες της ΕΕ για λογαριασμό του αυστριακού υπουργείου Οικονομίας: Ποιο βαθμό παίρνει η Ελλάδα στην κλίμακα από 1 έως 4, ποιες χώρες και γιατί είναι πιο ελκυστικές για επενδύσεις
06 Απρ 2012 - 22:30
Picture 0 for Ουραγός η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός, αλλά όχι λόγω μισθών
Στην τελευταία θέση του καταλόγου 14 χωρών της Ευρώπης, ως προς τηνελκυστικότητά τους για την ίδρυση επιχειρήσεων, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της υπηρεσίας του αυστριακού υπουργείου Οικονομίας, Austrian Business Agency (ΑΒΑ) και στην οποία συμμετείχαν 300 διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων από 14 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.
Εντυπωσιακή είναι η διαπίστωση της έρευνας ότι, ελάχιστη σημασία για την επιλογή του τόπου ίδρυσης επιχειρήσεων παίζουν, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι παράγοντες  φόρος...
επιχειρήσεων (23%) και εργασιακό κόστος (μόλις 24%), σε πλήρη διάσταση δηλαδή με τη θέση περί της αναγκαιότητας συρρίκνωσης των εισοδημάτων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας που διατυμπανίζει για τη χώρα μας η τρόικα.
Αναλυτικότερα, στη βαθμολογική κλίμακα της έρευνας, από 1 έως 4, με άριστα το 1, η Ελλάδα βαθμολογείται με το βαθμό 3,7, ενώ στην πρώτη θέση του καταλόγου ελκυστικότητας των 14 χωρών βρίσκεται η Γερμανία με το βαθμό 1,4 και ακολουθούν Σουηδία (1,5), Ελβετία (1,8), Ολλανδία (1,8) και Αυστρία (1,9), που εμφανίζεται να προηγείται από θεωρούμενες ως ιδιαίτερα «ελκυστικές» για επιχειρηματίες χώρες, όπως Φινλανδία, Βρετανία ή Γαλλία.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν ως σημαντικότερους παράγοντες για την αξιολόγησή τους ως προς την ελκυστικότητα των 14 χωρών, τα ενεργειακά δίκτυα στην κάθε χώρα (74%), το καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό (71%), την εξειδίκευση των εργαζομένων (65%), καθώς επίσης τα δίκτυα επικοινωνίας και δεδομένων, τα περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά πρότυπα, και τις επιδοτήσεις στην έρευνα.
Κατόπιν αυτών αξιολογείται η πολιτική και η οικονομική σταθερότητα μιας χώρας, ενώ πολύ μικρότερης σημασίας φαίνεται να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η ποιότητα ζωής στη χώρα εγκατάστασης επιχειρήσεων.
Την ικανοποίησή του για την κατάταξη της Αυστρίας στην πέμπτη θέση του καταλόγου ελκυστικότητας για ίδρυση επιχειρήσεων, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομίας, Ράινχολντ Μίτερλενερ, τονίζοντας πως η Αυστρία συγκαταλέγεται στις πιο ανταγωνιστικές χώρες της Ευρώπης, αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: