Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

«Σπυράκι η Ελλάδα, όγκος η Ισπανία» στο άρρωστο σώμα της Ευρωζώνης. Εντείνονται οι ανησυχίες για μία απο τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ


Picture 0 for «Σπυράκι η Ελλάδα, όγκος η Ισπανία» στο άρρωστο σώμα της Ευρωζώνης
ΔΝΤ και επενδυτικά funds ανησυχούν για την πορεία της ισπανικής οικονομίας, παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση.
Οι αγορές, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη δημοπρασία ισπανικών τίτλων, δεν είναι αισιόδοξος για τη διαχείριση του ισπανικού χρέους, ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημοσιονομική κατάρρευση της μεγάλης αυτής χώρας της Ιβηρικής, θα ήταν το απόλυτο τεστ για τα επίπεδα αντοχής της Ευρωζώνης.
Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες εντείνονται, ο  υπουργός Οικονομικών της χώρας, δήλωσε στο Reuters, ότι δεν συζητείται καν ευρωπαϊκή διάσωση για την Ισπανία.
«Δεν το ζητήσαμε, δεν συζητείται, θα ήταν η χειρότερη πιθανή έκβαση, θα είναι η τελευταία λύση», δήλωσε ο Λουίς ντε Γκουίντο σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο, σύμφωνα με το Reuters.
«Η Ισπανία δεν μπορεί να χάσει την αυτονομία της σε ό,τι αφορά στο...
σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής», δήλωσε.
Απαισιόδοξη η Pimco
Με εξανθήματα και ασθένειες παρομοιάζει την κατάσταση των ευρωπαϊκών χωρών, μεσούσης της κρίσης χρέους, ο Μπίλ Γκρος, ένας από τους ισχυρούς άντρες της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, προειδοποιώντας πως ο κίνδυνος κατάρρευσης της Ισπανίας αποτελεί τεράστια απειλή για το σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Σε μια προσπάθεια να αποτιμήσει το μέγεθος του κινδύνου των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών στο σύνολο της Ευρωζώνης, προχώρησε στην εξής δήλωση:
«Η Ελλάδα είναι ένα… σπυράκι, η Πορτογαλία μια πληγή και η Ισπανία όγκος».
Παράλληλα, ο Γκρος εξέφρασε εκ νέου την πάγια θέση του πως η αυστηρή λιτότητα και η δημιουργία νέων χρεών (μέσω του συνεχούς δανεισμού), δεν αποτελούν την απάντηση στην κρίση χρέους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σχεδόν όλα τα στελέχη της Pimco εκτιμούν πως η ιστορικών διαστάσεων αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν έχει επιλύσει τα προβλήματα της χώρας, προβλέποντας πως αργά ή γρήγορα θα υπάρξει και δεύτερο  haircut.
Για το λόγο αυτό η Pimco συνεχίζει να αποφεύγει τα ελληνικά ομόλογα. Το fund  επίσης θεωρεί βέβαιη και την αναδιάρθρωση του πορτογαλικού χρέους, προβλέποντας ότι η χώρα δεν θα κατορθώσει να αποφύγει τη μοίρα της Ελλάδας.
 Ανησυχεί  το ΔΝΤ
Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ισπανικής οικονομίας κρούει και το ΔΝΤ, την ώρα που η χώρα έχει βρεθεί εκ νέου στο μάτι του κυκλώνα, ως το επόμενο θύμα της κρίσης.
Σε νέα έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρει πως η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις, κρίνοντας ταυτόχρονα επιτακτική την ανάγκη για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Το αίσθημα των αγορών για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας παραμένει εξαιρετικά εύθραυστο», σχολιάζει μεταξύ άλλων στην έκθεσή του το ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: