Σελίδες

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πόσο μακριά θα φτάσει η παράνοια;

Καθώς οι έρευνες για τους πρόσφατους φόνους 5 Σκοπιανών στην περιοχή Ραντισάνι συνεχίζονται, και οι εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων αυξάνονται, δημοσίευμα του ΜΙΝΑ με τίτλο "Μυρίζει σαν να είχε διαταχθεί από έξω", προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη σε εξωτερικοϋς παράγοντες με ύποπτες αναφορές σε Ελλάδα και Σερβία, παραλείποντας επιμελώς να αναφέρει πως οι εντάσεις ξεκίνησαν δυο μήνες πριν στο Γκόστιβαρ με το θάνατο δύο νεαρών Αλβανών από Σκοπιανό αστυνομικό ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, ύστερα από διαπληκτισμό που είχαν για μία θέση παρκαρίσματος!
Ο συντάκτης του άρθρου, Gorazd Velkovski, γνωστός για τα συχνά λιβελογραφήματα του κατά της Ελλάδας, αναρωτιέται "ποιός θα έκανε κάτι τέτοιο, και γιατί;" και ως άλλος Σέρλοκ Χολμς συνεχίζει:
"Η δολοφονία είχε σχεδιαστεί πολύ πριν συμβεί, έγινε από τους επαγγελματίες, με βαρύ οπλισμό όπλα που χρησιμοποιείται για μέγιστη επιτυχία και συναισθηματική επίδραση στον πληθυσμό, ακόμα και αυτοκίνητο αγοράστηκε μόνο για το έγκλημα. Η περιοχή που επιλέχθηκε ήταν...

καλά σχεδιασμένη. Δίπλα σε ένα μεγάλο αυτοκινητόδρομο, 15 λεπτά μακριά από τα δύο σημεία διέλευσης των συνόρων, που το ένα οδηγεί στη Σερβία, και το άλλο στο Κοσσυφοπέδιο, 10 λεπτά από το αεροδρόμιο, 150 μέτρα μακριά από την υπαίθρια λέσχη σκοποβολής Kamnik (αυτό επέτρεψε τους πυροβολισμούς να περάσουν απαρατήρητοι). Η όλη επιχείρηση είχε σχεδιαστεί καλά. Η δολοφονία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της μεγάλης εθνικής και θρησκευτικής γιορτής του Πάσχα (για άλλη μια φορά, για τη συναισθηματική επίδραση). Τώρα που είναι προφανές ότι η βάναυση εκτέλεση των 5 αθώων ψαράδων χωρίς ποινικό μητρώο ήταν καλά σχεδιασμένη, το ερώτημα είναι ποιά ξένη οντότητα διέταξε τους φόνους;"
Ο απώτερος στόχος, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι η αποσταθεροποίηση της πΓΔΜ, καθώς θα ωθούσε τους Σκοπιανούς να επιτεθούν στους Αλβανούς και το αντίστροφο. Και συνεχίζει: "Ωστόσο, το θεμιτό αποτέλεσμα εκείνων που διέταξαν τις δολοφονίες δεν επιτεύχθηκε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Η αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη των δραστών αλλά θα πρέπει επίσης να βρουν τα ίχνη εκείνων που προσέλαβαν τους δολοφόνους."
Αν και ο Velkovski θεωρεί αναμενόμενη την κάλυψη του γεγονότος από τα διεθνή ΜΜΕ, του προκαλεί "εντύπωση" το γεγονός ότι "στη Σερβία, για παράδειγμα, δεν φαίνεται να συμβαίνει τίποτα άλλο με τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου να καλύπτουν τα γεγονότα στην πΓΔΜ 24 ώρες το 24ωρο, με μια δόση διαστρέβλωσης φυσικά". Και σχολιάζει: "Οι συνάδελφοί μας που εργάζονται για τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου που χρηματοδοτείται από την ελληνική πρωτεύουσα έχουν ήδη διαστρεβλώσει τα γεγονότα πάρα πολύ παραπλανώντας τους θεατές με την είδηση ότι κάηκε το σπίτι ενός Αλβανού. Αυτό είναι λάθος."
Καταλήγει τονίζοντας ότι "αυτή τη στιγμή, ο καθένας είναι ύποπτος, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αλλά δυστυχώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δολοφονίες διατάχθηκαν από το εξωτερικό."
Να μια σκέψη για τον Gorazd -Σέρλοκ Χολμς- Velkovski: Μήπως η ένταση στις διεθνοτικές σχέσεις δημιουργήθηκε επίτηδες ώστε, με δικαιολογία την αποσταθεροποίηση της περιοχής, να επιτευχθεί η πολυπόθητη είσοδος της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ;

Κατηγορούν τους Αλβανούς

Οι θάνατοι όντως προκάλεσαν εντάσεις μεταξύ των Σκοπιανών και των Αλβανών, εν μέσω υποψιών ότι Αλβανοί που ανήκαν σε παραστρατιωτική οργάνωση δολοφόνησαν τους άνδρες εξαιτίας των επανειλημμένων εκκλήσεων από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για εκδίκηση των δύο νεαρών Αλβανών που σκοτώθηκαν πριν από δύο μήνες στο Γκόστιβαρ, από αστυνομικό έπειτα από διαπληκτισμό που είχαν για μια θέση παρκαρίσματος.
Αρκετές εκατοντάδες εξοργισμένοι Σκοπιανοί μπλόκαραν την κοντινή περιοχή Ραντισάνι, κατασκευάζοντας οδοφράγματα, ανάβοντας κεριά και απευθύνοντας έκκληση προς την κυβέρνηση για επικράτιση της δικαιοσύνης. Κατέστρεψαν ένα λεωφορείο καθώς και ένα όχημα του τηλεοπτικού σταθμού 24 Vesti TV που είναι υπέρ της αντιπολίτευσης.
Οι αναλυτές λένε ότι οι δολοφονίες μπορούν να κριθούν στο πλαίσιο των περιφερειακών γεγονότων, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις που απειλούν την ειρήνη, ενώ συμφωνα με τον Ιβάν Μπαμπανόβσκι, τέως καθηγητή του Τμήματος Ασφάλειας στα Σκόπια, "Η δολοφονία αυτή αποτελεί μια εισαγωγή στις δραστηριότητες των επομένων μηνών, όταν οι συνθήκες για την αλλαγή των συνόρων των Βαλκανίων θα ωριμάσουν, δηλαδή, την υλοποίηση της ιδέας για μια Μεγάλη Αλβανία. Περίμενα παρόμοια περιστατικά λίγο αργότερα, αλλά φαίνεται πως κάποιος βιάζεται."
Ο Μερσίλ Μπιλιάλι, πολιτικός αναλυτής και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου FON στα Σκόπια, διαφώνησε, λέγοντας ότι η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας δεν είναι η αιτία πίσω από αυτό ή από άλλα περιστατικά. Κατηγορεί την ποινικοποίηση της κοινωνίας."Οι δολοφονίες δεν είναι απαραίτητο να έχουν εθνοτικό χαρακτήρα. Όπως και να έχει, είναι αποτέλεσμα της κακής πολιτικής που διεξαγεται", δήλωσε ο Μπιλιάλι. Συμφώνησε, ωστόσο, πως η πΓΔΜ "ενδέχεται να εισέρχεται σε μια επικίνδυνη κοινωνική φάση".
Ωστόσο, ο Γιόβε Κεκενόβσκι, καθηγητής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Μπίτολα (Μοναστήρι), δήλωσε ότι η καχυποψία και η εχθρότητα μεταξύ των λαών της πΓΔΜ και της αλβανικής μειονότητας είναι υψηλή. "Είναι προφανές ότι οι Αλβανοί θέλουν να ζουν σε ένα εθνικά καθαρό κράτος και αυτό το είδος των περιστατικών είναι αποτέλεσμα τέτοιων σχεδίων".
Οι οργανώσεις που σχηματίστηκαν με τη διάλυση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου προειδοποίησαν τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, τη EULEX και την KFOR ότι θα κινητοποιηθούν και πάλι για την υπεράσπιση των Αλβανών στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.
Η παραστρατιωτική οργάνωση Αλβανικός Εθνικός Στρατός (ANA) προειδοποίησε τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ ότι θα παρέμβει στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και τη δυτική πΓΔΜ και στα νότια της Σερβίας για να προστατεύσει τους Αλβανούς από τον εξτρεμισμό. Ο πολιτικός αρχηγός του ΑΝΑ, Γκαφούρ Αντίλι δήλωσε: "Είμαστε αναγκασμένοι να επέμβουμε πριν να είναι πολύ αργά"

Αριστοτέλης Ιατρόπουλος
MacedoniaHellenicLand.Eu
http://www.macedoniahellenicland.eu/content/view/3026/33/lang,el/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: