Σελίδες

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Και στην Κύπρο πρόβλημα με τους μετανάστες

Η Κύπρος δέχεται δυσανάλογους αριθμούς αιτούντων άσυλο σε σχέση με τις δυνατότητές της

|  

Το θέμα της ισότιμης κατανομής βαρών και ευθυνών, σχετικά με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στα θέματα της συνάντησης την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλκιώτης.
Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις πρόσφατες επισκέψεις του αρμόδιου Βέλγου Υπουργού Μετανάστευσης Μελκιόρ Γουατέλε σε Κύπρο, Μάλτα και Ελλάδα, οι οποίες είχαν ως στόχο την προώθηση του θέματος της ισότιμης κατανομής βαρών και ευθυνών που προκύπτουν από το άσυλο.
Ο κ. Συλικιώτης παρουσίασε την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε σχέση με το άσυλο, τονίζοντας ότι η Κύπρος δέχεται δυσανάλογους αριθμούς αιτούντων άσυλο σε σχέση με τις δυνατότητές της. Για αντιμετώπιση της εν λόγω κατάστασης, πρόσθεσε, η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει σειρά μέτρων όπως η βελτίωση των διαδικασιών ασύλου, η υιοθέτηση ταχύρρυθμων διαδικασιών, η ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων με επιπλέον προσωπικό, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και η συνεργασία με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Παράλληλα με την υιοθέτηση των πιο πάνω μέτρων, τόνισε ο κ. Συλικιώτης, η Κυβέρνηση υλοποιεί προγράμματα που αφορούν την ένταξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, καθώς και την ενδυνάμωση των συνθηκών υποδοχής τους.
Το Συμβούλιο απασχόλησε, επίσης, η πορεία των εργασιών για θέσπιση ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.
Σε παρέμβασή του, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι μόνο με την ολοκλήρωση και εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, η ΕΕ θα μπορεί να ανταποκριθεί πραγματικά στην ανάγκη για έναν κοινό χώρο προστασίας και αλληλεγγύης, ο οποίος να μπορεί να ανταποκρίνεται πλήρως και αποτελεσματικά στην παροχή διεθνούς προστασίας σε όσους την έχουν ανάγκη, να αντιμετωπίζει τις καταχρήσεις στα συστήματα ασύλου και να στηρίζει έμπρακτα κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, που δέχονται ιδιαίτερες και συστηματικές πιέσεις.
Ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε την ικανοποίηση της Κύπρου για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Βελγική Προεδρία για προώθηση των υπό διαπραγμάτευση σχετικών νομοθετημάτων, έτσι ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος για ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το 2012. Ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε, ωστόσο, ότι στις συζητήσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους, έτσι ώστε κράτη μέλη που ήδη αντιμετωπίζουν πιέσεις στα συστήματα ασύλου τους, όπως είναι η Κύπρος, να μην επιβαρυνθούν με επιπρόσθετο οικονομικό και διοικητικό κόστος.
Ενίσχυση του ρόλου του FRONTEX
Η Βελγική Προεδρία παρουσίασε την πρόοδο των εργασιών σχετικά με τη σύσταση ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX).
Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εσωτερικών χαιρέτισε την προσπάθεια που καταβάλλεται για ενίσχυση του ρόλου του FRONTEX ,προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητά του να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές. Η ενίσχυση του οργανισμού, επεσήμανε ο κ. Συλικιώτης, δεν πρέπει να παρεμποδίζει την πρόσβαση ευάλωτων ατόμων, όπως είναι οι αιτούντες διεθνούς προστασίας, σε συστήματα προστασίας. Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε, παράλληλα, ότι ο κανονισμός θα πρέπει να περιέχει αποτελεσματικές ασφαλιστικές δικλίδες για την προστασία προσωπικών δεδομένων.
Συλικιώτης: Χρειαζόμαστε βοήθεια για να συνεχίσουμε
Αφού σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα των εν λόγω μέτρων, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου μειώθηκε σημαντικά, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κυβέρνηση σήμερα αφορά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με τους υψηλούς αριθμούς αναγνωρίσεων δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Τα τελευταία δύο χρόνια, πρόσθεσε, έχουν υπερδιπλασιαστεί οι αναγνωρίσεις δικαιούχων διεθνούς προστασίας, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί σημαντικά τα δημογραφικά και οικονομικά βάρη που καλείται να διαχειριστεί η Κυβέρνηση.
Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε την κατάσταση αυτή, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, χρειαζόμαστε τη στήριξη της ΕΕ, εφόσον μόνο η ενδοκοινοτική ανακατανομή δικαιούχων διεθνούς προστασίας, στη βάση μετρήσιμων κριτηρίων όπως είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και ο πληθυσμός, μπορεί να οδηγήσει σε μια δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών. Γι’ αυτό, ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, επιβάλλεται όπως υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατόν συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακατανομής δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην ΕΕ.
Σημαντικό εργαλείο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί, είναι η πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ο κ. Συλικιώτης. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε την εισήγηση που διατυπώνεται στην εν λόγω μελέτη και που αφορά την παροχή σταθερού ποσού χορηγίας προς τα κράτη μέλη για κάθε άτομο που ανακατανέμεται, στα πρότυπα των προγραμμάτων επανεγκατάστασης που ήδη εφαρμόζονται. Συντονιστικό ρόλο σε αυτόν το μηχανισμό, κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών, θα πρέπει να έχει η υπό σύσταση Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης για το Άσυλο.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: