Σελίδες

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Νορβηγία: Στοπ στο αρκτικό τζαμί


Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010



ΟΣΛΟ - Ένα σχέδιο ανέγερσης τζαμιού στο πιο βόρειο σημείο του κόσμου διακόπηκε, αφότου η Νορβηγία αρνήθηκε να δεχθεί χρηματοδότηση από Άραβα χρηματοδότη, με την κυβέρνηση να επικαλείται τη Δευτέρα την έλλειψη θρησκευτικής ελευθερίας στη Σαουδική Αραβία, πατρίδα του χρηματοδότη.
"Θα ήταν παράδοξο και αφύσικο να εγκρίνουμε τη χρηματοδότηση που προέρχεται από μια χώρα όπου η θρησκευτική ελευθερία δεν υπάρχει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ragnhild Imerslund.
Το τζαμί στην Tromsoe, μια πόλη που βρίσκεται στο Αρκτικό Κύκλο, χρηματοδοτείται εν μέρει από δωρεές του Σαουδάραβα επιχειρηματία Hamad al-Gamas, ο οποίος έχει δεσμευθεί να χορηγήσει 20 εκατομμύρια κορώνες (2,5 εκατομμύρια ευρώ) για το έργο, σύμφωνα με αναφορές που κάνουν τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης.
"Ο δωρητής έθεσε ως προϋπόθεση οι νορβηγικές αρχές να υποβάλλουν γραπτή έγκριση", είπε στον εκφωνητή NRK, εκπρόσωπος της οργάνωσης που θέλει να κτίσει το τζαμί.
"Σε περίπτωση απουσίας της έγκρισης αυτής, είναι φυσικό το σχέδιο να ανασταλεί», είπε.
Νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση αρνήθηκε να εγκρίνει την έγερση μουσουλμανικού τεμένους στην πρωτεύουσα, στο Όσλο, για τον ίδιο λόγο.
Η Νορβηγία ενημέρωσε σχετικά τη Σαουδική Αραβία για την απόφαση αυτή τον περασμένο μήνα, είπε ο Imerslund.



Το Ισλάμ στη Νορβηγία
Το Ισλάμ είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα στη Νορβηγία με ποσοστό 2,5% έως 3,4% του πληθυσμού της χώρας. Ήδη από το 1990 οι μουσουλμάνοι ξεπέρασαν σε αριθμό τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους πεντηκοστιανούς. (Η Νορβηγία έχει πληθυσμό 4.900.000 κατοίκους. Επίσημη θρησκεία είναι η Εκκλησία της Νορβηγίας - προτεσταντικού λουθηρανικού προσανατολισμού). Σύμφωνα με επίσημη στατιστική του 2007, 79.068 είναι τα μέλη των ισλαμικών κοινοτήτων της Νορβηγίας, ποσοστό ανεβασμένο κατά περίπου 10% από εκείνο του 2006. Το 56% από αυτούς ζουν στο Όσλο, στο Akershus και στο Buskerud. Πρόσφατες αναφορές υπολογίζουν τον αριθμό των ατόμων με ισλαμικό θρησκευτικό προσανατολισμό στη Νορβηγία γύρω στους 163.000. Η πλειοψηφία προέρχεται από το Πακιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία και την Τουρκία.
Η Ισλαμική κοινότητα στη Νορβηγία δεν είναι ενιαία και υπάρχουν πολλά τζαμιά κάτω από την ομπρέλα της οργάνωσης Ισλαμικό Συμβούλιο της Νορβηγίας (Islamsk Rad Norge).
Το πρώτο τζαμί στη Νορβηγία κτίστηκε στο Όσλο το 1974. Η πρωτοβουλία για το τζαμί προήλθε από Πακιστανούς που βοηθήθηκαν από το Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο το οποίο είχε ήδη ανοίξει τζαμί στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Το νέο τζαμί ήταν προσκολλημένο στο deobandi κλάδο του σουνιτικού Ισλάμ.
Οι υποστηρικτές του κλάδου barelwi, ήθελαν ένα δικό τους τζαμί και το άνοιξαν το 1976. Σήμερα αυτό είναι το μεγαλύτερο τζαμί στη Νορβηγία, με πάνω από 5000 μέλη.
Δεδομένου ότι ο μουσουλμανικός πληθυσμός αυξήθηκε, ο αριθμός των μουσουλμανικών τεμενών πολλαπλασιάζονταν γρήγορα. Όταν ο συνολικός αριθμός των Μουσουλμάνων δεν ήταν μεγάλος, ήταν φυσικό πολλές διαφορετικές ομάδες να μαζεύονται στο ίδιο τζαμί. Αλλά, καθώς διάφορες μεταναστευτικές ομάδες αυξάνονταν σε αριθμό, την επιθυμία για ξεχωριστά τζαμιά για ανθρώπους διαφορετικών γλωσσών, εθνικοτήτων, και αιρέσεων αυξήθηκε. Το πρώτο τζαμί σιιτών, ιδρύθηκε το 1975 και στις αρχές του 1980, κτίσθηκαν τζαμιά άλλο για τους Μαροκινούς και άλλο για τους Τούρκους.
Τα τζαμιά ως επί το πλείστον βρίσκονται σε κανονικά οικοδομικά τετράγωνα της πόλης, και δεν είναι εύκολα ορατά σημεία των πόλεων.
Το 2000, το τζαμί στο Όσλο έγινε το πρώτο νορβηγικό τζαμί που πήρε άδεια για να αρχίσει την εκτέλεση των adhan της κλήσης που κάνει ο μουεζίνης για προσευχή. Η απόφαση αυτή του δήμου προσβλήθηκε από το ‘συντηρητικό’ Κόμμα της Προόδου. Η απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο επέτρεψε στο τζαμί να εκτελεί τα adhan.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: