Σελίδες

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Στρατηγική ισορροπία με τεχνολογίες

 


Του Μιχάλη Παπαθεράποντος

Η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στη τεχνολογία σε τομείς που αφορούν την ισχύ της χώρας, όπως η δυνατή οικονομία και η στρατιωτική ισχύς. Αποτελούν γερές βάσεις για την πολιτική βαρύτητα μίας χώρας στις διεθνείς σχέσεις. Έτσι, η χώρα αυτή δίνει έμφαση σε συντελεστές παραγωγής γνώσεις και δημιουργικότητας, όπως ερευνητικά κέντρα και τεχνολογικές μονάδες. Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου και του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία το 1999, ο οποίος αποτέλεσε επίδειξη ισχύος από τις ΗΠΑ, η Κίνα ανάπτυξε στρατιωτικές σχέσεις συνεργασίας με την Ρωσία. Ο λόγος ήταν για να αντισταθμίσει την ισχύ των ΗΠΑ και επίσης τον εμπλουτισμού του στρατιωτικού της υλικού. Τα «έξυπνα όπλα» που χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ στο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία έθεσαν την Κινεζική στρατιωτική ηγεσία σε εγρήγορση αφού ανέδειξαν το χάσμα που υπήρχε στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας. Τα λεγόμενα «χειρουργικά κτυπήματα» σε επιλεγμένους στόχους εντυπωσίασαν, αλλά και ανησύχησαν τη στρατιωτική ηγεσία. Η Κίνα με την οικονομική της ανάπτυξη έχει σήμερα τη δυνατότητα να αγοράζει, αλλά και να παράγει πολεμικό υλικό υψηλών προδιαγραφών.

Τεχνολογία στην οικονομία
Η δημιουργία του ισχυρότερου υπολογιστή στο Κόσμο από την Κίνα έρχεται να αποδείξει τη σημασία που αποδίδει στην τεχνολογική ανάπτυξη. Ο Κινεζικός υπέρ-υπολογιστής Tianhe-1A είναι 1.4 φορές ισχυρότερος από τον αντίστοιχο αμερικανικό υπολογιστή και ταυτόχρονα τρείς φορές πιο οικονομικός στη κατανάλωση ενέργειας. Σημειώνεται ότι ο υπολογιστής κατασκευάστηκε από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο Αμυντικών Τεχνολογιών το οποίο είναι υπό τη διπλή επίβλεψη του Υπουργείου Άμυνας και Υπουργείου Παιδείας. Η χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών στη Κίνα έχουν καταλυτικό ρόλο και σε μεγάλα έργα, όπως η ανάπτυξη σιδηροδρομικών δικτύων υψηλής ταχύτητας που θα συνδέουν διάφορες πόλεις. Το ολοκληρωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012 με την σύνδεση της πρωτεύουσας Πεκίνο με την εμπορική πρωτεύουσα τη Σαγκάη και θα καλύπτει περίπου 120,000 χιλιόμετρα. Το γρηγορότερο τρένο σε λειτουργία στη Κίνα αναπτύσσει μέση ταχύτητα 350 χιλιόμετρα την ώρα και συνδέει τις πόλεις Guangzhou και Wuhan. Στις ΗΠΑ το γρηγορότερο τραίνο αναπτύσσει λιγότερο από 120 χιλιόμετρα την ώρα παρόλο που το σιδηροδρομικό δίκτυο καλύπτει πολύ περισσότερα χιλιόμετρα. Την ίδια στιγμή ένα άλλο μεγαλεπήβολο έργο του φράγματος των «Τριών Φαραγγιών» αποδίδει ηλεκτρική ενέργεια στο μέγιστο βαθμό. Οι διάφορες τεχνολογίες σε μεγάλης έκτασης έργα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και θεμελιώνουν το υπόβαθρο ισχύος της Κίνας.

Dong Feng 21D
Οι τεχνολογίες χρησιμοποιούνται και στον στρατιωτικό τομέα σε ένα γεωγραφικό σημείο, τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούσαν πάντα σημαντική επιρροή. Παραδοσιακά η Κίνα διατηρεί αμυντική διάταξη επειδή γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με τις ΗΠΑ σε στρατιωτικό εξοπλισμό και ισχύ. Όμως σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, η παραγωγή του νέου πυραυλικού συστήματος Dong Feng 21D αλλάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στη μεταψυχροπολεμική περίοδο λόγο της ακρίβειας στο στόχο και του βεληνεκούς που διαθέτει, των 1,500 χιλιομέτρων. Οι ΗΠΑ διαθέτουν αεροπλανοφόρα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία πιθανή σύρραξη στη Ταιβάν ή στη Κορέα. Παράλληλα, συμβάλλουν στη επίδειξη ισχύος ανά το παγκόσμιο αφού της δίνουν τη δυνατότητα να επέμβει σε όλα τα μέρη της Γής. Η Κίνα δεν διαθέτει στόλο από φρεγάτες, αλλά και εάν δημιουργούσε δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ. Η ανάπτυξη όμως του Dong Feng 21D αποτρέπει τον Αμερικανικό στόλο να πλησιάζει τις Κινεζικές ακτές και να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ν. Κορέα, αφού ο στόλος της γίνεται στόχος του νέου συστήματος. Η ανάπτυξη της Κίνας και οι προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού με νέες τεχνολογίες δημιουργούν νέες στρατηγικές ισορροπίες στον Ειρηνικό ωκεανό. Όμως, καταλυτικό ρόλο για τη μελλοντική ισχύ της χώρας θα διαδραματίσει η ικανότητα της να παράγει και να αναπτύσσει τεχνολογίες με αυτονομία. Σημειώνεται ότι ευρωπαϊκές εταιρίες συνέβαλαν στη δημιουργία των Κινεζικών σιδηρόδρομων υψηλής ταχύτητας. Τα εξαρτήματα και τα μικροτσίπ του υπερ-υπολογιστή παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της τεχνολογίας και καινοτομίας.

www.geopolitics-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: