Σελίδες

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Τα δέματα της αποσταθεροποίησης και η ρευστότητα της πολιτικής σκηνής

 

Η μαζική αποστολή παγιδευμένων με εκρηκτικές ύλες δεμάτων σε πρεσβείες ξέ -νων κρατών στην Αθήνα, αλλά και σε ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έρχονται να οξύνουν την ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό αλλά και να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά για την οικονομία σε μία περίοδο που επαναφέρονται από πολιτικούς, οικονομικούς και κερδοσκοπικούς κύκλους, τα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας.
Επειδή η Ελλάδα διανύει την κρισιμότερη περίοδο της μεταπολιτευτικής της ιστορίας και επειδή πάντοτε υπάρχουν κύκλοι, οι οποίοι φιλοδοξούν να έχουν κέρδη και πολλαπλά οφέλη από την αποσταθεροποίηση της πολιτικής και οικονομικής ζωής η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, διότι η Ελλάδα εμφανώς έχει μετατραπεί σε πεδίο άσκησης πάσης φύσεως συμφερόντων.
Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ενώ η κυβέρνηση τις αντιμετωπίζει ως κεντρική πολιτική αντιπαράθεση στη βάση της αποδοχής ή όχι του μνημονίου. Η αποστολή των δεμάτων με παραλήπτες (ή παρολίγον παραλήπτες) τις πρεσβείες της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, της Βουλγαρίας στην Αθήνα και εκείνο το οποίο προοριζόταν για τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί, θα μπορούσε να εξηγηθεί ως ενέργεια μιας ένοπλης οργάνωσης σε αιτιολογική βάση η οποία έχει να κάνει με την πολιτική των κυβερνήσεων των συγκεκριμένων κρατών στο θέμα των Ρομά, το οποίο έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο της επικαιρότητας.
Το παγιδευμένο δέμα, το οποίο προοριζόταν για την πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα, θα μπορούσε να εμπεριέχει το μήνυμα της απάντησης «Ελλήνων συντρόφων» στη δολοφονία Μεξικανού αναρχικού από την αστυνομία της χώρας του, ενώ το δέμα το οποίο προοριζόταν για την πρεσβεία της Χιλής, θα μπορούσε να «συνοδεύεται» από την αλληλεγγύη των Ελλήνων αναρχικών προς τους αναρχικούς της Χιλής, οι οποίοι διώκονται μαζικά τους τελευταίους μήνες.
Αντίστοιχα θα μπορούσε να βρει κανείς απαντήσεις στο ίδιο πλαίσιο για την αποστολή δέματος περίπτωση της Ρωσικής Πρεσβείας, ενώ η στάση της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική οικονομία, όπως επίσης η στάση της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (επί της ουσίας η ολική γερμανική επαναφορά) θα μπορούσαν να αποτελούν το επεξηγηματικό πλαίσιο σχετικά με την αιτιολογία της αποστολής του «εκρηκτικού δέματος» στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην Καγκελαρία και στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Όμως, επειδή η Ελλάδα διανύει την κρισιμότερη περίοδο της μεταπολιτευτικής της ιστορίας και επειδή πάντοτε υπάρχουν κύκλοι, οι οποίοι φιλοδοξούν να έχουν κέρδη και πολλαπλά οφέλη από την αποσταθεροποίηση της πολιτικής και οικονομικής ζωής, όπως επίσης και από την διατάραξη της κοινωνικής συνοχής, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, διότι η Ελλάδα εμφανώς έχει μετατραπεί σε πεδίο άσκησης πάσης φύσεως συμφερόντων, τα οποία προωθούνται με συστηματικό τρόπο από θεσμικούς και εξωθεσμικούς κύκλους συμφερόντων, από προβοκάτορες και από υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες ενδεχόμενα αναζητούν αφορμή για επαναπροσδιορισμό του ρόλου τους.
Μερικές φορές, ο ρόλος του αυτουργού μιας ενέργειας είναι εκ των πραγμάτων υποβαθμισμένος σε σχέση με τις παρενέργειες της αποσταθεροποιητικής ενέργειας (ανεξάρτητα από τα κίνητρα) στην πολιτική και οικονομική ζωή, οι οποίες διαπιστώνονται εκ του αποτελέσματος και αποτελούν την βασική πλατφόρμα για την εκ νέου εφόρμηση επίδοξων ρυθμιστών στον πυρήνα του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού status. Αν ο αυτουργός λειτουργεί ως εντολοδόχος κέντρων που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση, τότε είναι «πράκτορας» ή «προβοκάτορας».
Την ίδια στιγμή και ενώ δεν έχει κοπάσει ακόμη ο θόρυβος για την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων από την Υεμένη στις ΗΠΑ, και δεμάτων που εντοπίστηκαν στην Μεγάλη Βρετανία, στην Γαλλία και στην Γερμανία, ούτε για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας στρεβλώσεων στο εξωτερικό, που νομοτελειακά θα πλήξει την χώρα, η οποία έχει εισέλθει σε κατάσταση πρόωρης εκλογολογίας, άρα φυσικής ρευστότητας στο πολιτικό σκηνικό.
Οι ενέργειες της αποστολής παγιδευμένων δεμάτων, που μονοπωλούν το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες, συντείνουν στην δημιουργία κοινωνικής όξυνσης, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η υπενθύμιση των ακραίων σεναρίων τα οποία αναπαρήγαγαν όλοι εκείνοι, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες «βλέπουν» όχι μόνο κοινωνική έκρηξη εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό, αλλά ακόμη καλλιέργεια εμφυλιοπολεμικού κλίματος, εμφύλιο πόλεμο, ακόμη επιβολή πραξικοπήματος(!!!).
Ποιοί αναπαράγουν αυτές τις εκτιμήσεις τους τελευταίους μήνες; Ο επικεφαλής του Γερμανικού IFO Werner Sinn τον περασμένο Σεπτέμβρη, η Deutsche Bank, οι επίσημες αμερικανικές εκθέσεις και το αμερικανικό think tank Stratfor και άλλοι πολλοί. Ο αναλυτής Bob Chapman σε συνέντευξή του πριν από λίγο καιρό πραγματοποίησε δηλώσεις σχετικά με την απόφαση «κάποιων» οι οποίοι στοχεύουν σε ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Σε αυτή τη βάση εκτίμησε ότι στην Ελλάδα ίσως επιβληθεί και πραξικόπημα … στο πλαίσιο πολιτικών αλλαγών που ίσως δρομολογούνται.
Όσο ανεδαφικές και να κρίνονται εκ των πραγμάτων, τέτοιες δηλώσεις, τοποθετήσεις και αναλύσεις περί εμφυλίου πολέμου ή πραξικοπήματος, ο καθένας θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι για μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα πολλά μπορούν να ειπωθούν και σε μια χώρα του «φτωχού» ευρωπαϊκού νότου, τα πάντα μπορούν να συμβούν.
Εθνικά Θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: