Σελίδες

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

 
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι επιστολές-βόμβες ήταν μία τρομοκρατική ενέργεια σχετικά μικρής επικινδυνότητας και μεγάλου συμβολισμού. Ένα από τα προβλήματα με τις τρομοκρατικές ενέργειες είναι ότι αξιοποιούνται από τους μηχανισμούς εξουσίας για να δώσουν συγκεκριμένα επικοινωνιακά και πολιτικά αποτελέσματα. Αυτοί που προσπαθούν να αμφισβητήσουν το καθεστώς, με την ευρεία έννοια του όρου, καταλήγουν συχνά να το υπηρετούν άθελά τους με τις πρωτοβουλίες τους.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου καταφεύγει σε μία εντατική επικοινωνιακή, πολιτική αξιοποίηση της τρομοκρατικής ενέργειας των νεαρών αντιεξουσιαστών. Έχει δοθεί γραμμή σε ισχυρά ΜΜΕ να ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με αυτό το θέμα, για να αποφύγουν το πολύ πιο «εκρηκτικό» ζήτημα της κατάστασης της οικονομίας και των μέτρων που φέρνει η τρόικα.

Πολιτικά παιχνίδια

Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου αξιοποιεί την ευκαιρία για να καταγγείλει υποτιθέμενες προσπάθειες αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ ο μεγαλύτερος αποσταθεροποιητικός παράγοντας είναι η παταγώδης αποτυχία της πολιτικής που εφαρμόζεται.
Το σκληρό πολιτικό παιχνίδι, βέβαια, δεν περιορίζεται στο εσωτερικό της Ελλάδας. Η Γερμανία εκμεταλλεύεται την αποστολή γράμματος-βόμβας στην καγκελαρία για να ζητήσει αυστηρότερους ελέγχους στις αεροπορικές συγκοινωνίες, στα ταχυδρομεία και στις μεταφορές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτηριστική της κακής πρόθεσης συγκεκριμένων κέντρων αποφάσεων στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η προσπάθεια παραλληλισμού της Ελλάδας με την... Υεμένη και σύνδεσης των νεαρών αντιεξουσιαστών με την -αν είναι δυνατόν- διεθνή ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί το δυναμισμό της νέας γενιάς τρομοκρατών για να αποπροσανατολίσει την ελληνική κοινή γνώμη και να περιορίσει την εκλογική φθορά της εν όψει εξαιρετικά αρνητικών κοινωνικών εξελίξεων. Ορισμένοι άσπονδοι φίλοι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκμεταλλεύονται το ζήτημα για να επιταχύνουν τη διαδικασία πολιτικής περιθωριοποίησης και οικονομικής χρεοκοπίας της Ελλάδας. Το Βερολίνο, από την πλευρά του, επιχειρεί να συμπληρώσει τις γερμανικού τύπου συνταγές οικονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζονται στη νότια Ευρώπη με μία γερμανικού τύπου πανευρωπαϊκή τάξη.
Εάν οι νεαροί αντιεξουσιαστές ήξεραν πώς ακριβώς λειτουργούν οι μηχανισμοί εξουσίας τους οποίους θέλουν να καταγγείλουν, θα επέλεγαν διαφορετικό τρόπο δράσης.
city press

Δεν υπάρχουν σχόλια: