Σελίδες

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Η Εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.....

Άρθρο του Τζουνέϊτ Ουλσεβέρ στη Χουριέτ

ΕΠΕΙΔΗ τον τελευταίο καιρό η προσοχή μας επικεντρώθηκε στο δημοψήφισμα, παραμελήσαμε την εξωτερική μας πολιτική αν και έχουμε σημαντικά προβλήματα με τον στρατηγικό μας συνεταίρο, τις ΗΠΑ. Ο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου έχει διακηρύξει ότι επί υπουργίας του θα επιδιώξει μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες, ότι από τη μια θα κοιτάζει τη Μέση Ανατολή χωρίς να παραμελεί και τη Δύση και ότι θα ήθελε να διαδραματίσει το ρόλο του «μεγάλου αδελφού» μεταξύ Μ. Ανατολής και Δύσης.Αντιλήφθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι το μοναδικό κέντρο στη διεθνή κοινότητα.
Ας δούμε όμως το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση:

1- Ο πρόεδρος Ομπάμα αδυνατεί να φέρει στο Κογκρέσο τη συμφωνία για πώληση στην Τουρκία των αεροσκαφών Reaper και Κobra. Έχει παγοποιήσει το θέμα επειδή φοβάται ότι η συμφωνία δεν θα περάσει. Λέγεται ότι διστάζει να το πράξει λόγω του εβραϊκού λόμπι. Είναι όμως γεγονός ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του Κογκρέσο προς την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην άσκηση Αετός της Ανατολής επειδή δεν προσκλήθηκε σε αυτήν και το Ισραήλ. Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ είχαν συμμετάσχει 13 φορές στην άσκηση και 5 φορές το Ισραήλ Η στάση και υποστήριξη της Τουρκίας στο Ιράν αλλά και η κρίση με το Ισραήλ αντιστρατεύονται όχι μόνο τα συμφέρονται του εβραϊκού λόμπι αλλά και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο διεθνής Τύπος έγραψε ότι ο Ομπάμα έχει προειδοποιήσει τον Ερντογάν.

2- Δεν εκπληρώθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στον Ομπάμα για να μην επιμένει στο ψήφισμα για τη γενοκτονία. Τα πρωτόκολλα που υπεγράφησαν με την Αρμενία ενώπιον των ηγετών του κόσμου παρέμειναν σε κάποια συρτάρια μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

3- Στην Ουάσιγκτον άρχισαν οι συνομιλίες για ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Εκτός από τους πρωθ/γούς του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Αιγύπτου και ο βασιλιάς της Ιορδανίας.Απουσίαζε η Τουρκία.

4- Δεν είναι ακόμη γνωστός ο ρόλος που θα ανατεθεί στην Τουρκία για τη σταθερότητα στο Β. Ιράκ με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ.

5- Η Τουρκία προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις της με το Ισραήλ επειδή υποστήριξε τους Παλαιστινίους. Ο πρωθ/γός της Παλαιστίνης δεν ήταν ικανοποιημένος από τη στήριξη προς τη Χαμάς. Από την πλευρά της η Χαμάς, ως μεσολαβητή δεν προτίμησε την Τουρκία αλλά την Αίγυπτο.

6- Η Τουρκία υποστήριξε το Ιράν στις πυρηνικές του έρευνες. Το Ιράν όμως δεν θέλει την Τουρκία μεσολαβητή στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

Βλέπουμε ότι η Τουρκία πήγε για μαλλί και βρήκε κουρεμένη.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Ινφογνώμων Πολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: