Σελίδες

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Επικίνδυνη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης

ΤΑ ΟΛΟΕΝΑ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Την τελευταία εβδομάδα η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια αποσταθεροποίησης. Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν την αρνητική εξέλιξη στην αβεβαιότητα που συνδέεται πάντα με τις εκλογικές αναμετρήσεις. Κατά την άποψή μας, η διαφαινόμενη δημοσιονομική, οικονομική αποσταθεροποίηση δεν έχει τόσο σχέση με το πολιτικό κλίμα όσο με τον προβληματικό χαρακτήρα της πολιτικής του μνημονίου και την εντυπωσιακή αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Κρίση εμπιστοσύνης

Αν κρίνουμε από την εκτόξευση των περιθωρίων στα επιτόκια δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου στις 900 μονάδες, έχει εκδηλωθεί ήδη μια νέα κρίση εμπιστοσύνης σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.
Με το πέρασμα του χρόνου γίνεται αντιληπτό από αυτούς που προσδιορίζουν τη δυναμική των αγορών ότι η πολιτική του μνημονίου οδηγεί την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η εξυπηρέτηση του τεράστιου δημόσιου χρέους. Οι κανόνες που έθεσε η κ. Μέρκελ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και προσυπέγραψε ο κ. Παπανδρέου επιβάλλουν τη συνυπευθυνότητα -στο πλαίσιο της διαχείρισης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης- στις ιδιωτικές τράπεζες και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, γεγονός που τους κάνει να κρατούν μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Η γερμανικού τύπου διαχείριση της κρίσης των χωρών της νότιας Ευρώπης και της Ιρλανδίας αποδεικνύεται εξαιρετικά αναποτελεσματική. Τα ισοπεδωτικά μέτρα «πνίγουν» τις προβληματικές οικονομίες, περιορίζοντας τις δυνατότητες για κάποιου είδους ανάπτυξη και την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Παπανδρέου, μνημόνιο, Μέρκελ βαθμολογούνται κάτω από τη βάση. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εμείς θα πληρώσουμε τα δικά τους λάθη και τις αστοχίες.

Εσωτερικό πρόβλημα

Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου για ένα νέο οικονομικό, επιχειρηματικό ξεκίνημα, οι δείκτες αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας εξελίσσονται από το κακό στο χειρότερο. Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή η αξιολόγηση από την Παγκόσμια Τράπεζα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με βάση την κατάταξη «Doing Business 2011». Η Ελλάδα βρίσκεται στην ταπεινωτική 109η θέση μεταξύ 183 χωρών, από την 97η που ήταν πέρυσι. Πρόκειται για μία νέα κατολίσθηση σε ό,τι αφορά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κυβερνητική πολιτική. Για παράδειγμα, αξιολογούνται ιδιαίτερα αυστηρά η αύξηση της φορολογίας στη μεταβίβαση ακινήτων και η πρακτική αδυναμία της κυβέρνησης να απλοποιήσει τη διαδικασία ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.

Η διαρκής πτώση της Ελλάδας στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και το επιχειρηματικό περιβάλλον κάνει πιο διστακτικούς τους επενδυτές, ενώ οι μεγάλες αστοχίες -ιδιαίτερα σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα- στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού προετοιμάζουν το έδαφος για νέα ισοπεδωτικά μέτρα, με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες

Δεν υπάρχουν σχόλια: