Αποδελτιώθηκε στον «Εμπροσθοφύλακα» στις 05 Νοεμβρίου 2010
Σχόλιο Σ.Ο.: «Θέμα χρόνου η πτώχευση της Ελλάδας», σύμφωνα με τον Νουριέλ Ρουμπίνι, τον “προφήτη” των οικονομικών ο οποίος έχει συνεργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ. Ακόμη και αν οι Έλληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, «πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλω», λέει, το βάρος του χρέους σύμφωνα με την πρόγνωση του ΔΝΤ θα παραμείνει αισθητά πάνω από 100% του ΑΕΠ. Όχι πολύ μετά τις δηλώσεις του πως «το παραμικρό εξωτερικό σοκ αρκεί για να καταστεί “ανεξέλεγκτο” το πρόβλημα του ελληνικού χρέους», είχαμε τις μαζικές αποστολές βομβών σε ξένες πρεσβείες, και τις εκρήξεις σε αυτές της Ελβετίας και της Ρωσσίας. “Προφήτης”…!
‘Ημερήσια’
«Ρουμπίνι: Θέμα χρόνου η πτώχευση της Ελλάδας»
01 Νοεμβρίου 2010
Η πτώχευση της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου εκτιμά ο Νουριέλ Ρουμπινί. Σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό «Capital» ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος-αναλυτής σημειώνει ότι την περίπτωση της Ελλάδας «τα δεδομένα μιλούν μια πολύ καθαρή γλώσσα».
Ακόμη και αν οι Έλληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, «πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλω», λέει, το βάρος του χρέους σύμφωνα με την πρόγνωση του ΔΝΤ θα παραμείνει αισθητά πάνω από 100% του ΑΕΠ. Το παραμικρό εξωτερικό σοκ αρκεί για να καταστεί «ανεξέλεγκτο» το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. «Για αυτό, το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνο πότε», τονίζει ο κ. Ρουμπινί. Εκτιμά δε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης εκείνο που ενδεχομένως κάνει είναι «να καθυστερεί την κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων - στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το χρονικό σημείο που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι σε καλύτερη κατάσταση», αναφέρει ο ίδιος.
Στη συνέντευξη στο Capital ο Ν. Ρουμπινί προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνεχίζουν να υπάρχουν για την παγκόσμια οικονομία. Για τη γερμανική οικονομία παραδέχεται «επέστρεψε στο δρόμο της ανάπτυξης», αλλά σημειώνει ότι «βρίσκεται πολύ μακράν του επιπέδου προ κρίσης» και πρόκειται για «στατιστικό εφέ», καθώς και το 2009 το επίπεδο ανάπτυξης ήταν χαμηλό. Τα προγράμματα περικοπών που εφαρμόζουν η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες το τρέχον έτος θα είναι «τροχοπέδη» για την ανάκαμψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου