Σελίδες

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά

06/11/2010
 
 
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Επίτηδες το κάνει; Κάθε φορά που μιλά ο πρωθυπουργός, τα spreads τραβούν την ανηφόρα. Κυρίως όταν μιλά για εκλογές, τις οποίες οι αγορές εν μέσω κρίσης εκλαμβάνουν ως δείγμα τρομερής αστάθειας και αποσταθεροποίησης.

Οι αγορές δεν καταλαβαίνουν από προεκλογικά τερτίπια ώστε να συνεχίσουν ατάραχες τη δουλειά τους. Δεν μπορούν να φανταστούν πως ο πρωθυπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας  
  θεωρεί σημαντικότερη την πολιτική εκλογική   του  επιβίωση από την επιβίωση της χώρας.
Διότι, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι λογικό, δεν είναι ρεαλιστικό να απειλεί κανείς με εκλογές ενώ η χώρα του τελεί υπό σκληρή επιτήρηση, επειδή το κόμμα του θα χάσει μερικές περιφέρειες και κάποιους δημάρχους.

Αλλά μήπως μπορούσαμε να το φανταστούμε εμείς μέχρι την ώρα που το ζήσαμε στο πετσί μας;

Ο πρωθυπουργός συνέχισε να εξαπολύει απειλές και χθες. Κουβέντιασε με τους νέους, αλλά δεν ακούσαμε κανέναν να τον ρωτάει για τις εκλογές. Δεν είναι στα ενδιαφέροντα των νέων, θα πείτε.

Φυσικά. Έχουν μπει όλοι στα κουτάκια τους. Ρωτούν για την ανεργία, για τις ευκαιρίες, για τις γνώσεις, για την αξιοποίησή τους, για την νέα μετανάστευση. Ασύνδετα, χωρίς αυτά να συνδυάζονται δηλαδή με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Δεν ακούσαμε ούτε μια δυσάρεστη ερώτηση από τους νέους που πήραν μέρος στην συζήτηση.

Ή δεν τους δασκάλεψε κανείς ή ήταν πολύ καλά δασκαλεμένοι…

Την ίδια ώρα που ο κ. Παπανδρέου ξεκινούσε μια ανούσια συζήτηση επί τετριμμένων θεμάτων, δινόταν στη δημοσιότητα και το τελευταίο κατόρθωμά του. Μια συνέντευξη στο ιταλικό περιοδικό «Πανοράμα».

Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός μας έστειλε την απειλή περί εκλογών μέσω Ιταλίας. Υπό τον σαφή τίτλο «Αν δε κερδίσω, η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει»! Και ξεκαθάρισε ότι αν το κόμμα του χάσει τις περιφερειακές εκλογές θα προκηρύξει εθνικές εκλογές!

Το πλέον απαράδεκτο είναι ότι ο κ. Παπανδρέου στην συνέντευξή του στο «Πανοράμα», λέει σαφώς πως αυτοί που θα τον καταψηφίσουν στις περιφερειακές εκλογές είναι οι ομάδες συμφερόντων!

Υποστηρίζει δηλαδή ότι στις κάλπες θα πάνε να ψηφίσουν εναντίον του μόνο οι ομάδες συμφερόντων που επλήγησαν από τις μεταρρυθμίσεις του! Όχι ο λαός, όχι οι μισθωτοί, όχι οι συνταξιούχοι, όχι αυτοί που πληρώνουν την κρίση ενώ ο ίδιος είχε πει ότι θα την πληρώσουν «αυτοί που πρέπει».

Είναι εύκολο να παριστάνεις το θύμα των συμφερόντων – το έκαναν κι’ άλλοι. Το δύσκολο είναι να κυβερνάς υπεύθυνα και με αποτελέσματα.

Υπήρχε στη συνέντευξη και η ερώτηση αν… καταφέρνει να κοιμάται τη νύχτα. Και απάντησε ότι μερικές φορές ξυπνά και σκέπτεται τις λύσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν! Καλύτερα να σκεφτόταν πριν μιλήσει και πριν εκτινάξει τα spreads! Άλλωστε, της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά…
Ελεύθερη Ζώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: