Σελίδες

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Όταν η αποτυχία σε κάνει διάσημο


ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗΠόσες φορές μια αποτυχία άφησε τόσο έντονο και διαπεραστικό αποτύπωμα στην  ιστορική συνέχεια; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, θυμηθείτε… πόσων άλλων οι μάσκες έχουν γίνει στις μέρες μας σύμβολο αντίστασης και επανάστασης, όπως εκείνες που μεταφέρουν στη σύγχρονη εποχή την εμβληματική φιγούρα του Γκάι Φοκς. Τουλάχιστον όπως αποτυπώθηκε στην κινηματογραφική επιτυχία «V for Vendetta».


Σαν σήμερα, στις 31 Ιανουαρίου του 1606, ο Γκάι Φοκς συνελήφθη και θανατώθηκε,...
αφού πρώτα υπέστη βασανισμό, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στη «Συνωμοσία της Πυρίτιδας». Που έφτασε στο… παραλίγο να ανατινάξει το Βρετανικό Κοινοβούλιο, στην κορύφωση του σχετικού σχεδίου που είχαν μυστικά καταστρώσει Άγγλοι καθολικοί.
Από τότε, η βραδιά του Γκάι Φόκς, που ενδεχομένως θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη επαναστατική πράξη στην ιστορία της ανθρωπότητας, μετά ή μάλλον… πριν ξεσπάσει η Γαλλική Επανάσταση, γιορτάζεται με τα σχετικά πυροτεχνήματα. Και μια δόση μελαγχολικού ανολοκλήρωτου.
Η Ιστορία ωστόσο ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρη με τον Γκάι Φοκς. Η δική του μάσκα αποτελεί σήμερα το σύμβολο αντίστασης απέναντι σε πολιτικές ηγεσίες ανά τον πλανήτη, κατώτερες των περιστάσεων και της συγκυρίας. Για να θυμίζει ότι μια αποτυχία, μπορεί να σε κάνει διάσημο. Ειδικά όταν οι γενιές που έπονται, αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν αυτό που άφησες ημιτελές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: