Σελίδες

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Αναζητούνται μέτρα 4,4 δισ. ευρώ μέχρι τη... Δευτέρα


 Για ποιους χτυπάει η... καμπάνα των νέων μέτρων που καλείται να παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας

Picture 0 for Αναζητούνται μέτρα 4,4 δισ. ευρώ μέχρι τη... Δευτέρα
Τη λήψη ενός νέου πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους 4-4,4 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ), μελετάει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κλείσει η μαύρη τρύπα στο έλλειμμα του προϋπολογισμού τόσο του 2011 όσο και αυτή που φαίνεται να προκύπτει για το 2012.
Τα παραπάνω μέτρα, δεδομένου ότι πλέον έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων, θα προέλθουν κυρίως από τη δραστική μείωση των δαπανών. Δηλαδή μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοσίων οργανισμών και...
αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων - είτε μέσω συνταξιοδότησης είτε μέσωαπολύσεων που ζητεί επιτακτικά η τρόικα. Εξάλλου, το 10σέλιδο κείμενο που έχει συντάξει η τρόικα και το οποίο αποτελεί προπομπό του νέου μνημονίου, ζητείται η μείωση κατά 2 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) των φαρμακευτικών και αμυντικών δαπανών, όπου κρίνεται πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο.
Τα νέα μέτρα βρίσκονται στην κορυφή της αντζέντας των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας και αποτελούν προαπαιτούμενο τόσο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ, όσο για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το PSI.

Μάλιστα το νέο πακέτο θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, προκειμένου να παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στους Ευρωπαίους ομολόγους του, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Eurogroup.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: