Σελίδες

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ξεκινάει η προπαρασκευαστική διαδικασία Απογραφής Ελλήνων Βορειοηπειρωτών.


Δελτίο τύπου Ομόνοιας για την απογραφή των Βορειοηπειρωτών


Προκειμένου να προγραμματίσει τη λήψη προπαρασκευαστικών μέτρων για την αναγγελθείσα Απογραφή των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, συνεδρίασε χθες, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012, η Επιτροπή Απογραφής, της οποίας προεδρεύει ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Βασίλης Μπολάνος. Στη συνάντηση μετείχε και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής κ. Βαγγέλης Ντούλες.

Έγινε μια πρώτη εκτίμηση για την αποδοχή που έχει η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για την ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, κυρίως στους κόλπους των Βορειοηπειρωτών όσο και γενικότερα στον πολιτικό κόσμο, μετά από επίσκεψη που είχε στην Αθήνα ο πρόεδρος κ. Μπολάνος.

Επισημάνθηκε στα συμπεράσματα της συνάντησης ότι το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο έχει όμως ζωτική σημασία για την προοπτική των εξελίξεων στην πολιτική... κατοχύρωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στα πάτρια εδάφη. Μετά την πλήρη αποτυχία της διαδικασίας που διενεργήθηκε από πλευράς της πολιτείας και η οποία δεν προσέφερε τη δυνατότητα ώστε να καταγραφεί η δυναμική του Ελληνισμού όπως έχει διαμορφωθεί μετά από 20 χρόνια ελευθερίας και δημοκρατίας, θα πρέπει η ΟΜΟΝΟΙΑ να δώσει αυτή την ευκαιρία.

Για το λόγο αυτό η Απογραφή της θα πρέπει και να προσεγγίσει όλους του Έλληνες που ζουν στην Αλβανία ή που για οικονομικούς λόγους προσωρινά ζουν στην Ελλάδα αλλά και παλιές γενιές Βορειοηπειρωτών που έχουν χάσει τα δικαιώματα πολιτογράφησης κατά τρόπο αυθαίρετο την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος. Επιπλέον η διαδικασία θα πρέπει να γίνει με σύγχρονες στατιστικές μεθόδους συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων ούτως ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη φερεγγυότητα.

Σε ότι αφορά στην προθεσμία διενέργειας της Απογραφής ορίστηκε κατ’ αρχήν η περίοδος Ιούνιος – Οκτώβριος 2012.

Η Επιτροπή εξουσιοδότησε τον πρόεδρο κ. Β. Μπολάνο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες διαβούλευσης με πρόσωπα και φορείς σχετικής εμπειρίας στα θέματα στατιστικής, δημοσκοπήσεων και δημογραφίας, ούτως ώστε να καταλήξει τις επόμενες εβδομάδες στην κατάλληλη φόρμα του Ερωτηματολογίου.

Για τα μέσα Φεβρουαρίου ορίστηκε η συνάντηση των Προέδρων των Παραρτημάτων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με σκοπό να παρουσιάσουν την δική τους πρόταση για τον τρόπο διοργάνωσης του δικτύου των συνεργατών απογραφής, ειδικά τούτο για τις περιοχές που δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένες απ’ το κράτος, ή όπου οι Έλληνες δεν ζουν σε συμπαγείς κοινότητες. Ανάλογη προεργασία για τον εντοπισμό καταλλήλων προσώπων στελέχωσης του δικτύου θα γίνει και στην Ελλάδα απ’ το εκεί κλιμάκιο του Γενικού Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Παράλληλα για τους διαμένοντες Βορειοηπειρώτες και εκτός Ελλάδας έγινε η πρόταση να λειτουργήσει διαδικασία ηλεκτρονικής Απογραφής.

Η Επιτροπή Απογραφής κατέληξε στο γεγονός πως η διαδικασία θα έχει κυρίως χαρακτήρα δημογραφικό, δηλαδή αριθμητικό δυναμικό και γεωγραφία παρουσίας των Ελληνικών κοινοτήτων, και όχι τόσο δεδομένων οικονομικού ή άλλων μεγεθών.

Ταυτόχρονα επιφορτίστηκε απ’ την Επιτροπή ένα μέλος της, εμπειρογνώμονας, να καταρτίσει προϋπολογισμό – προσέγγιση της διαδικασίας Απογραφής Ελλήνων Βορειοηπειρωτών σε όλες της τις φάσεις. Προφανώς ο προϋπολογισμός θα περιοριστεί στα εντελώς απαραίτητα καθώς ο κύριος όγκος εργασίας που αφορά τη συλλογή δεδομένων θα αντιμετωπιστεί από στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ως δωρεάν προσφορά υπηρεσιών.

Το διάστημα αυτό η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα κάνει και όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης για την υπό ανάληψη διαδικασία ειδικά με το διεθνή παράγοντα, ούτως ώστε να αμβλυνθούν φοβίες και προκαταλήψεις περί της διαδικασίας.

Όταν η Επιτροπή θα έχει προχωρήσει σε όλη αυτή την προπαρασκευαστική διαδικασία και έχει ολοκληρωμένη πρόταση θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για τη λήψη οριστικών αποφάσεων και ανακοίνωση της έναρξης Απογραφής των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών.

Αγ. Σαράντα, στις 31 Ιανουαρίου 2012
Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: