Σελίδες

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ο Π. Αποστόλου «έξω από τα δόντια»


apostolou-pan-1Από τα ιδρυτικά στελέχη του ΛΑΪΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ, ο Παναγιώτης Αποστόλου βρίσκεται σήμερα εκτός των κομματικών οργάνων του, καθώς -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- επιμένει να πρεσβεύει τις ίδιες αρχές που οδήγησαν στη δημιουργία του ΛΑΟΣ, σε αντίθεση με την τακτική που ακολουθεί ο αρχηγός του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης.
Ο Παναγιώτης Αποστόλου μίλησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, εκθέτοντας το χρονικό της «μετάλλαξης» του ΛΑΟΣ από «πατριωτικό σε νεοφιλελεύθερο νεοταξικό κόμμα», εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην «πραξικοπηματική» διαγραφή του, αλλά και για τους μελλοντικούς πολιτικούς σχεδιασμούς του.
Κύριε Αποστόλου, ποια ήταν ακριβώς η αφορμή που οδήγησε στην «πραξικοπηματική», όπως την έχετε χαρακτηρίσει, διαγραφή σας από τον ΛΑΟΣ;
Μιλώντας με τον αρχηγό του κόμματος, πριν από την απόφασή του για τη συμμετοχή του κόμματός μας στην κυβέρνηση Παπαδήμου, του διατύπωσα τις έντονες αντιρρήσεις μου, ότι δεν μπορεί δηλαδή ένα κόμμα λαϊκό και πατριωτικό να μετέχει μιας κυβέρνησης που με τις αποφάσεις της θα εξαθλιώσει περαιτέρω τον ελληνικό λαό και θα απεμπολήσει οριστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής μου, λοιπόν, ήταν η απόφαση συμμετοχής μας στην κυβέρνηση Παπαδήμου, που θεωρώ ότι επί...
της ουσίας είναι η ίδια μειοδοτική κυβέρνηση με την προηγούμενη του Γιώργου Παπανδρέου. Έτσι, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011 το βράδυ, καλεσμένος σε ζωντανή πολιτική εκπομπή του Στέφανου Χίου στο «Kontra Channel», κατήγγειλα τη συμμετοχή τού ΛΑΟΣ σ’ αυτή την κυβέρνηση. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η συμμετοχή μου και τα όσα είπα στη συγκεκριμένη εκπομπή ήταν η αφορμή της αντικαταστατικής -δεν με κάλεσαν σε απολογία, όπως ορίζει το καταστατικό μας- και πραξικοπηματικής  διαγραφής μου, που έπαιρνε συνεχείς αναβολές, ένεκα της αντιμνημονιακής μου δράσης και των σταθερών και αδιαπραγμάτευτων πατριωτικών μου θέσεων. Να σας ενημερώσω ότι, σε ευρεία σύσκεψη που είχε γίνει στα γραφεία του κόμματος, αλλά και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχα με τον κ. Καρατζαφέρη, πριν από τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του πρώτου μνημονίου το 2010, διατύπωσα την άποψη πως το κόμμα πρέπει να καταψηφίσει το μνημόνιο.
Έτσι, στη συγκεκριμένη εκπομπή ξέσπασα και αυτό το ξέσπασμα ήταν απόρροια της πιέσεως προς εμένα της δικαιολογημένης οργής ψηφοφόρων μας και μελών του κόμματος, δηλαδή της λαϊκής μας βάσεως, που μου ζητούσαν να τους εξηγήσω πώς ένα κόμμα πατριωτικό και λαϊκό συνεργάζεται, συνυπογράφει και υλοποιεί από κοινού την εξαθλίωση του λαού μας και την καταστροφή της πατρίδος μας, χάριν των ανόμων κερδών των διεθνών τοκογλύφων και κερδοσκόπων.
Πιστεύω ότι αυτή η συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου είναι «ευκαιριακοί τακτικισμοί» που εξυπηρετούν τα φιλόδοξα σχέδια του Γιώργου Καρατζαφέρη, ασχέτως εάν αυτά ποδοπατούν ιδεολογίες και οράματα όλων όσων τον πίστεψαν και αγωνίστηκαν δίπλα του, ανιδιοτελώς και χωρίς να υπολογίζουν χρόνο και χρήμα. Η διαφωνία μας, λοιπόν, έγκειται στο γεγονός ότι κάποιοι, μεταξύ αυτών και εγώ, δεν μεταλλαχτήκαμε και παραμένουμε πιστοί στις αρχές ιδρύσεως του κόμματός μας, που ως προμετωπίδα είχε το συνεδριακό σύνθημα «ρήξη και ανατροπή στο σάπιο κατεστημένο», αντίθετα από κάποιους άλλους που μεταλλάχτηκαν σε νεοφιλελεύθερους νεοταξίτες, για χάρη της εξουσίας.
Έχετε καταγγείλει ότι ο ΛΑΟΣ έχει μεταβάλει θέσεις από την είσοδό του στη Βουλή το 2007. Σε τι έχει διαφοροποιηθεί και πού το αποδίδετε αυτό;
Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι είμαι από τα ιδρυτικά στελέχη του ΛΑΟΣ, εκλεγμένος σε όλα τα συνέδρια του κόμματος, στις κεντρικές επιτροπές του και ακολούθως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου επί οκτώ χρόνια, που είναι το ανώτερο θεσμικό όργανο του κόμματος. Επίσης, εκτός της συμμετοχής μου σε άλλα θεσμικά όργανα, διετέλεσα από το 2004-2007 αναπληρωτής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ. Μαζί με τον γραμματέα της Κ.Ε., τον Μιχάλη Βάρδα, επιτελέσαμε πολύ σπουδαίο έργο. Επί των ημερών μας οργανώθηκε το κόμμα σε όλη την Ελλάδα, με τη δημιουργία τοπικών επιτροπών σε όλες τις πόλεις και με τη δική μας καθοδήγηση, μεταφερόταν στις τοπικές κοινωνίες η ιδεολογία του κόμματος, μια ιδεολογία πατριωτική και λαϊκή.
Τότε, επίσης, με τις προσπάθειες αυτής της Γραμματείας, το κόμμα επανδρώθηκε με ικανά στελέχη που έδωσαν ιδιαίτερη πολιτική οντότητα στο κόμμα. Έτσι, ο ΛΑΟΣ κατάφερε στις εθνικές εκλογές του 2007 να πετύχει την είσοδό του στην ελληνική Βουλή.
Η μεταλλαγμένη πολιτική του ΛΑΟΣ ξεκίνησε από το 2007, όπως σωστά αναφέρετε, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές και την πρώτη είσοδο του κόμματος στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά κυρίως μετά τις εθνικές εκλογές του 2009, που ανέτρεψαν την καθιερωμένη ιδεολογική πλατφόρμα, όπως αυτή είχε επιβεβαιωθεί στο συνέδριό μας, τον Φεβρουάριο του 2006 στη Θεσσαλονίκη και συμπληρώθηκε στο συνέδριό μας τον Ιούνιο του 2009, στην Αθήνα, με τον λεγόμενο πατριωτικό παρεμβατισμό. Στο συνέδριο του 2009, μετά από πολλές αντιδράσεις της βάσεως, ο Καρατζαφέρης προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει πρόσκαιρα και ευκαιριακά την πραγματική ιδεολογία του κόμματος.
Όπως σας είπα, όμως, αμέσως μετά την είσοδό μας στη Βουλή το 2007, το κόμμα άρχισε να μεταλλάσσεται προς άλλες θέσεις από αυτές που χαρακτήριζαν την ιδεολογία μας. Επί παραδείγματι, η πιεστική πολιτική θέση του Γιώργου Καρατζαφέρη προς όλους μας, για τη «συγκατοίκησή μας στη γαλάζια πολυκατοικία» με τη Ν.Δ., δημιούργησε έντονες αντιδράσεις από αρκετά στελέχη και μεταξύ αυτών και εμένα προσωπικά. Η αντίδρασή μου αυτή εκδηλώθηκε μέσω τοποθετήσεών μου σε συσκέψεις της Εκτελεστικής Γραμματείας, αλλά και με επιστολή που απέστειλα στον πρόεδρο του κόμματος.
Οι παλινωδίες, όμως, Καρατζαφέρη είχαν και άλλα δυσμενή αποτελέσματα και είχαν ήδη αρχίσει να πλήττουν τη δημόσια εικόνα μας. Θα σας θυμίσω την αρνητική του στάση στην άσκηση «βέτο» από την κυβέρνηση Καραμανλή στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, στο Βουκουρέστι. Επί πρόσθετα, κυρίαρχα συνθήματα από ιδρύσεώς μας, όπως το «ρήξη και ανατροπή στο σάπιο κατεστημένο», άρχισαν να ξεφτίζουν επικίνδυνα. Ακόμη, η επιλογή-τοποθέτηση στην κορυφή του ψηφοδελτίου μας στις Ευρωεκλογές του 2009, την τελευταία στιγμή, της Νίκης Τζαβέλα, δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στο στελεχιακό μας δυναμικό. Προσωπικά, σε συνάντησή μας, του καταλόγισα πως υπερέβη τα όρια του κομματικού φαρισαϊσμού και της πολιτικής υποτέλειας στα μεγάλα αφεντικά της Νίκης Τζαβέλα, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επί σειρά ετών διετέλεσε αντιπρόεδρος της Intracom και του ιδρύματος Κόκκαλη, σύμβουλος της Vodafone και του ομίλου Κυριακού στον ΑΝΤΕΝΝΑ.
Ωστόσο, καθοριστικό σημείο στη μετάλλαξη του κόμματος, ήταν η απόφαση της ηγεσίας στη στήριξη της επιλογής της κυβερνήσεως Παπανδρέου, στη συνειδητή υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και η ψήφιση από μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδος του επαχθούς μνημονίου. Περισσότερο, όμως, με ενόχλησε το παρασκήνιο που προηγήθηκε αυτής της αποδοχής του μνημονίου, που εξαθλιώνει τον ελληνικό λαό και απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδος μας. Μια εβδομάδα πριν από τη συζήτηση στην ελληνική Βουλή για την ψήφιση του μνημονίου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συγκάλεσε την Κ.Ο. για να αποφασίσουν, υποτίθεται, για τη θέση του κόμματος στην επικείμενη συζήτηση στη Βουλή. Το αποτέλεσμα της συσκέψεως ήταν να καταψηφισθεί η πρόταση της ψηφίσεως του μνημονίου. Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή δεν άρεσε καθόλου στον κ. Καρατζαφέρη, γι’ αυτό τρεις ημέρες μετά, συγκάλεσε την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, προκειμένου να πάρει θέση για την ψήφιση ή όχι του μνημονίου. Γνωρίζετε, όμως, ότι σε ένα θεσμικό όργανο του κόμματος, έστω και του ανώτερου, η επιρροή του προέδρου στις αποφάσεις του Σώματος είναι μεγάλη. Παρόλα ταύτα, η απόφαση του Ε.Γ. ήταν συντριπτικά κατά της ψηφίσεως του μνημονίου. Έτσι φθάσαμε στην ημέρα ψηφίσεως του μνημονίου στη Βουλή και εκεί συντελέσθηκε το μεγαλύτερο κομματικό πραξικόπημα.
Από την προηγούμενη ο κ. Καρατζαφέρης είχε συγκαλέσει εκ νέου την Κ.Ο., για τις 09:00π.μ., στην αίθουσα του κόμματος στη Βουλή, προκειμένου να επαναδιαπραγματευθεί την κατά πλειοψηφία τοποθέτηση των βουλευτών κατά της ψηφίσεως του μνημονίου. Όμως, εκ νέου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν κατά της ψηφίσεως του μνημονίου.
Τώρα, τι μεσολάβησε και λίγη ώρα μετά σύσσωμη η Κ.Ο. ψήφιζε το μνημόνιο, ας αναρωτηθεί ο κάθε ένας από εμάς. Από την ημέρα εκείνη, διαχώρισα τη θέση μου και άρχισα αντιμνημονιακό αγώνα, ενημερώνοντας στελέχη και τοπικές επιτροπές, με διάφορες ομιλίες μου αλλά και με άρθρα μου στο διαδίκτυο, αλλά και κάποιες εφημερίδες.
Αποκορύφωμα αυτής της αντίδρασης ήταν δύο επιστολές που έστειλα,
στις 11/11/2010 και στις 06/12/2010, πριν ένα ακριβώς χρόνο, προς τον γραμματέα Κ.Ε. ΛΑΟΣ και βουλευτή του κόμματος Άδωνη Γεωργιάδη, όπου μεταξύ άλλων ανέφερα: «Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ήταν ένα κόμμα Πατριωτικό, Λαϊκό. Ποιος επέτρεψε, σε σένα και στον Μάκη Βορίδη, να γίνετε κήρυκες του νεοφιλελευθερισμού, με ακραίες διατυπώσεις νεοταξισμού και να προσπαθείτε να το μετατρέψετε, σε κόμμα της μεγαλοαστικής τάξης;».
Εσείς, ανήκετε σήμερα στον ΛΑΟΣ και πώς μπορείτε να εκφραστείτε από την στιγμή που βρίσκεστε εκτός των κομματικών οργάνων του κόμματος;
Είναι αλήθεια, ότι αποτέλεσμα της αντικαταστατικής διαγραφής μου ήταν η αποκοπή μου από τα όργανα του κόμματος. Όμως, η επαφή μου με στελέχη και μέλη του κόμματος, σε όλη την Ελλάδα, είναι αρκετά τακτική και χαίρομαι γιατί τους επηρεάζω θετικά, εισπράττοντας από όλους την πλήρη αποδοχή των θέσεών μου.
Δεν σας κρύβω, επίσης, ότι υψηλόβαθμα πρώην στελέχη του κόμματος, που έχουν αποχωρήσει λόγω των πολιτικών παλινωδιών του Καρατζαφέρη, με στηρίζουν αναμένοντας τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Τα υπόλοιπα κομματικά μέλη του ΛΑΟΣ πώς αντέδρασαν στη διαγραφή σας και πώς βλέπουν γενικότερα τη σημερινή πολιτική στάση του κόμματος;
Δεν γνωρίζω ούτε ένα στέλεχος που να αντέδρασε θετικά. Όσα καταμαρτυρώ είναι κοινός τόπος σε όλες τις κομματικές - πολιτικές συζητήσεις. Τα μεσαία και ανώτερα στελέχη μας είναι συνολικά απογοητευμένα από τις συνεχείς μεταλλάξεις-κωλοτούμπες του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος δυστυχώς, αποδεικνύει, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι στερείται οράματος για την πατρίδα και ειδικότερα για την εθνική πατριωτική παράταξη, που η μοίρα τον έταξε κάποτε επικεφαλής.
Ποιες είναι οι επόμενες πολιτικές κινήσεις που προγραμματίζετε και ποιον απώτερο στόχο έχουν αυτές;
Από πλευράς μου συνεχίζω τον αντιμνημονιακό αγώνα, είτε μέσω της αρθρογραφίας μου, είτε μέσω εμφανίσεών μου στην τηλεόραση. Πιστεύω ότι η απαξίωση και η πτώχευση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος από την ελληνική κοινωνία είναι πλέον ορατή και θα δημιουργήσει σύντομα ανακατατάξεις στις δομές των μνημονιακών κομμάτων.
Επίσης, η απόφαση του ΛΑΟΣ για συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό στον εθνικοπατριωτικό χώρο. Ήδη έχουν ξεκινήσει πολύ σοβαρές συζητήσεις για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου πατριωτικού κόμματος, των οποίων μετέχω και εγώ προσωπικά και σκοπό έχει να συσπειρώσει όλες τις υγιείς πατριωτικές δυνάμεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: