Σελίδες

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΥΠΕΞ για Λιβύη: Τώρα γκρινιάζουμε που ακούνε την Τουρκία…


Η Ελλάδα έχει προσφέρει στην Λιβύη υπηρεσίες τις οποίες πολύ λίγες χώρες κατάφεραν να προσφέρουν, κατά συνέπεια ο λόγος της Αθήνας θα πρέπει να εισακούγεται δεόντως! Η Αθήνα φαίνεται ενοχλημένη από τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης αναφορικά με τους θερμούς «εναγκαλισμούς» της κυβέρνησης της Τρίπολης με τους νεοθωμανούς του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών, η προσφορά της χώρας στον αγώνα κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι ήταν καθοριστική αφού, μεταξύ άλλων ήταν η χώρα μας που στήριξε από την αρχή και χωρίς υποσημειώσεις, τους τότε αντικαθεστωτικούς, σε αντίθεση η Άγκυρα, μόνο αφού έγινε σαφές πως ο Καντάφι δεν έχει μέλλον μετέβαλλε τη στάση της.
Επιπροσθέτως, η χώρα μας ήταν αυτή που συνέβαλλε τα μέγιστα στην παροχή...
ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληγέντα από τις συγκρούσεις πληθυσμό της Λιβύης αφού φιλοξένησε το μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών από κάθε άλλη χώρα, ενώ ήταν από τις πρώτες που εγκαθίδρυσε γραφείο συνδέσμου στην Βεγγάζη, ενώ η πρεσβεία πλέον στην πρωτεύουσα της χώρας λειτουργεί κανονικά.
Το μόνο σχόλιο στην συγκεκριμένη θέση της Βασιλίσσης Σοφίας, δεν είναι άλλο από το πρέπει η χώρα μας να μάθει να «πουλάει» το προϊόν της με πειστικό τρόπο, κάτι το οποίο κάνει η Τουρκία. Το «defence-point.gr» ωρυόταν όλη εκείνη την εποχή επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να τεθούν επιτακτικά τα ζητήματα ενδιαφέροντος και να συνδεθεί η στάση της ελληνικής πλευράς με την ικανοποίησή τους. Επίσης, τότε ήταν η περίοδος που θα μπορούσε να κατοχυρωθεί η υποστήριξη και ισχυρών παραγόντων, εάν μάλιστα τα ελληνικά αιτήματα συνδέονταν με τις ευρύτερες γεωστρατηγικές στοχεύσεις τους…
Η Τρίπολη, μαζί με την Αίγυπτο, είναι κομβικής σημασίας χώρα για τα συμφέροντα του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης. Το να προσεγγίσουμε, τόσο το Κάιρο όσο και την Τρίπολη με τον σωστό τρόπο αναμένεται να έχει ευεργετικές συνέπειες στην διαμορφούμενη νέα ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
Με άλλα λόγια όταν η Άγκυρα προσεγγίζει την Τρίπολη, μέσω της επίδειξης σημαίας με φρεγάτες και μαχητικά, ενώ φέρνει «μπαξίσια» και δεσμεύεται για την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας του νέου καθεστώτος, εμείς θα πρέπει, δυστυχώς ή ευτυχώς, να πράξουμε αναλόγως, αλλιώς για ακόμα μία φορά θα διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν μας ακούνε.
Το να δρούμε προληπτικά με στόχο την κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων είναι η σωστή πολιτική. Το να αντιδρούμε και να «γκρινιάζουμε» απλούστατα δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Τα αντανακλαστικά της πολιτικής μας θα πρέπει να λειτουργήσουν καλύτερα. Τα χέρια του διπλωματικού σώματος είναι δεμένα, αφού παρότι οι σχετικές προειδοποιήσεις υπάρχουν, οι πολιτικές ηγεσίες, ανεξαρτήτως κόμματος, κοιμούνται ύπνο βαθύ. Και αυτά πληρώνονται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: