Σελίδες

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Επικίνδυνα τα παιχνίδια με το Ιράν

Mια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν, θα οδηγούσε σε γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή
29 Φεβ 2012 - 02:04
Picture 0 for Επικίνδυνα τα παιχνίδια με το Ιράν
Θα πεθάνουμε με την απορία, αν έχει ή όχι πυρηνικά το Ιράν. Το θέμα έχει ξεφύγει πια από τους πολιτικούς αναλυτές και μάλλον πρέπει να αντιμετωπισθεί από μέντιουμ. Υπάρχουν όμως δεδομένα, που μας δείχνουν έστω και με ασάφεια, τι στην ευχή συμβαίνει και τι μέλλει να συμβεί.
Κατ’ αρχάς, η ιστορία αυτή με τα πυρηνικά του Ιράν ξεπέρασε τη δεκαετία. Κατ’ αυτό το διάστημα, κάθε πληροφορία περί επικείμενης στρατιωτικής εμπλοκής, ανέβαζε ανεξέλεγκτα τις τιμές του πετρελαίου, προς όφελος των πετρελαϊκών εταιριών.
Το δε εμπάργκο που επιβλήθηκε παλαιότερα και πρόκειται να επιβληθεί εκ νέου το καλοκαίρι, ευνοεί υπερβολικά τις μεγάλες εταιρίες για τις οποίες φαίνεται υπάρχει άλλη μεταχείριση. Ιρανοί αντικαθεστωτικοί είχαν καταγγείλει ότι εταιρίες αγόραζαν προς 11 δολ. το βαρέλι από το «αποκλεισμένο» Ιράν και...
το μεταπωλούσαν κοντά στα 100 (έχουμε γνώση κι εμείς του φαινομένου με το «εμπάργκο» που είχαμε επιβάλει στα Σκόπια).
Δεδομένη είναι επίσης η κατάσταση ανασφάλειας στην οποία βρίσκεται το Ισραήλ, δημοσιοποιώντας την πρόθεσή του να καταστεί ακίνδυνο το Ιράν, πριν αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ίσως και να αυτοτιμωρείται, διότι συνέργησε στην ανατροπή του Σάχη, μη επιθυμώντας άλλον ισχυρό αντίπαλο στην περιοχή.
Τρίτο δεδομένο είναι, η επιθυμία των Η.Π.Α. να αποφύγουν στρατιωτική εμπλοκή κατ’ αυτό το διάστημα -έτος αμερικανικών εκλογών- διότι μια αποτυχημένη ή πολυαίμακτη απόπειρα θα ανέτρεπε τα πολιτικά δεδομένα στο εσωτερικό τους. Την εμπλοκή φυσικά δεν θα την αποφύγουν μελλοντικά, διότι μετά την «τακτοποίηση» του Ιράκ με τον ουσιαστικό κερματισμό του και την χαώδη κατάσταση που δημιούργησαν στο Πακιστάν, υποχρεούνται να περάσουν από το Ιράν για να φθάσουν στα ενδότερα τη Ασίας. Μέχρι το Θιβέτ, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη και φαίνεται ότι παγκόσμιο σύστημα επείγεται.
Και το άλλο δεδομένο είναι, ότι ούτε η Ρωσία αλλά κυρίως ούτε η Κίνα θα συνηγορούσαν σε στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράν. Οι Κινέζοι ιδιαίτερα δεν θέλουν να στερηθούν έναν από τους ισχυρούς συμμάχους τους, που συνεχώς λιγοστεύουν με τις λαϊκές δήθεν αραβικές εξεγέρσεις.
Κοντά σ’ αυτά, έχουμε τις επίσημες τοποθετήσεις των κυβερνήσεων, αλλά και τα σενάρια των «δεξαμενών σκέψης». Συμφωνούν οι ρωσικές, κινεζικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Σε Έκθεση της Εθνικής Εκτίμησης Πληροφοριών (National Intelligence Estimate-ΝΙΕ) του Δεκεμβρίου 2007 (που βασίζεται στην ανάλυση πληροφοριών των 16 μυστικών υπηρεσιών των HΠΑ) υποστηρίχθηκε ότι το Ιράν έχει αναστείλει το πρόγραμμα παρασκευής πυρηνικών όπλων ήδη από το 2003.
Βέβαια, σημειώνεται ταυτόχρονα ότι το Ιράν αποκτά σταδιακά την τεχνική δυνατότητα για κατασκευή πυρηνικής βόμβας, υπολογίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μεταξύ των 2010-2015.Έτσι, οι τρεις προαναφερόμενες χώρες, καθεμιά για δικούς της λόγους, αντιτίθενται στη στρατιωτική επίλυση του προβλήματος. Το δε Ισραήλ, χωρίς αμερικανική υποστήριξη από τον Περσικό Κόλπο, δύσκολα θα μπορούσε να καταφέρει στρατιωτικά πλήγματα ισχυρά, και λόγω της απόστασης.
Πλην των άλλων, μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν, θα οδηγούσε σε γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή. Γι’ αυτό και η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος με πολιτικά μέσα, με κινητοποίηση δηλαδή είτε των αντικαθεστωτικών εντός του Ιράν (έγινε μια δοκιμή προ ετών, με 200.000 διαδηλωτές που έφεραν σημαίες του Σάχη) είτε με τους δήθεν «εξεγερμένους» καθοδηγούμενους ως γνωστούς από εκατοντάδες μισθοφόρους και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών Η.Π.Α. και Βρετανίας, οι οποίοι μεταφέρονται από χώρα σε χώρα (τώρα βρίσκονται στη Συρία, και επιχειρούν με βάση τουρκικές περιοχές κοντά στα σύνορα).
Μπορεί όλα τα παραπάνω να συνηγορούν υπέρ της υιοθέτησης πολιτικής λύσης, αλλά θα πρέπει απαραίτητα να πεισθεί το Ισραήλ ότι δεν κινδυνεύει άμεσα. Πώς θα συμβεί όμως αυτό, όταν ο χρόνος εργάζεται υπέρ του Ιράν, ως προς την απόκτηση δηλαδή της απαραίτητης τεχνογνωσίας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: