Σελίδες

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Τι έγινε; Χάσαμε τους συμμάχους μας;


Ένας-ένας οι ιδεολογικοί μας σύμμαχοι στον “Τρίτο δρόμο για τον σοσιαλισμό” του ΠΑΣΟΚ χάνονται. Πρώτα έφυγαν μία-μία οι διάφορες αραβικές κυβερνήσεις στη Μεσόγειο κι έτσι χάθηκε η μεγάλη ιδέα του Ανδρέα Παπανδρέου για μια Μεσογειακή Ένωση που θα ήταν αντίβαρο της ΕΟΚ. Η μεγαλύτερη, βέβαια, απώλεια ήταν αυτή του Καντάφι, για τον οποίο ο Ανδρέας είχε δηλώσει το 1981 στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ πως δημιουργεί στη Λιβύη την άμεση δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας.
Ο τελευταίος σύμμαχος, το κόμμα Μπάαθ της Συρίας, φαίνεται πως κι αυτός τώρα...
τελειώνει βουτηγμένος στο αίμα. Το κόμμα Μπάαθ δημιουργήθηκε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο από Άραβες που συνδύαζαν στην ιδεολογία τους τον αραβικό εθνικισμό, την παναραβική ενότητα, τον σοσιαλισμό και τον αντι-ιμπεριαλισμό. Τις τελευταίες δεκαετίες είχε οργανώσει στη Συρία στρατόπεδα νέων (ακόμα και παιδιών) που τους εκπαίδευε για τρομοκρατικές ενέργειες.
Για τον Ανδρέα, το κόμμα Μπάαθ ήταν ένα αδελφό κόμμα του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο είχε αναπτύξει στενές (ακόμα και οικονομικές) σχέσεις. Πώς το ΠΑΣΟΚ άλλαξε τόσο σήμερα (περνώντας από το “Ευχαριστώ τους Αμερικανούς” και την ένταξη στην ΟΝΕ, στην πλήρη ενσωμάτωση στη φιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση) είναι αντικείμενο των ιστορικών του μέλλοντος. Και δείχνει τον αριβισμό των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ενδιαφέρονται μόνο για τη νομή της εξουσίας.
Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι πως η πολιτική εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε σιγά-σιγά τρομερά στρεβλές ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις στον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: