Πολλοί παρομοιάζουν την περίπτωση της Ελλάδας με αυτή της Αργεντινής, και προτείνουν να ακολουθήσει και η Ελλάδα τα βήματα της Αργεντινής, Πράγματι υπάρχουν ομοιότητες, όμως υπάρχουν και σημαντικές διαφορές.
Πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας DoubleLine Capital συνοψίζει της ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αργεντινή του 2002:
Ομοιότητες:
- Βαθιά ύφεση.
- Μεγάλη και αυξανόμενη ανεργία.
- Αυξανόμενο δημόσιο έλλειμμα.
- Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ταραχές... αποτελούν σύνηθες φαινόμενο
- Το ΔΝΤ διαχειρίζεται πακέτο βοήθειας
- Η κυβέρνηση νομοθετεί το ένα πακέτο λιτότητας μετά το άλλο
- Η κυβέρνηση αγνοεί την λαική βούληση
- Απώλεια εμπιστοσύνης, καθώς τα μέτρα λιτότητας δεν αποδίδουν
- Ανακύκλωση των κυβερνητικών αξιωματούχων
Διαφορές:
- Η Ελλάδα δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα.
- Η Αργεντινή έκανε αρχικά μεγάλη υποτίμηση και άμεση μείωση στους μισθούς και στο κόστος εργασίας, στοχεύοντας στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου πληρωμών.
- Το να πείσεις τους επενδυτές να εμπλακούν σε έργα και επενδύσεις, με ένα νόμισμα που μόλις έχει κυκλοφορήσει, είναι σχεδόν ακατόρθωτο.
- Το 2001 δεν υπήρχε παγκόσμια κρίση, και οι περισσότερες χρηματαγορές είχαν θετική πορεία.
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να εμποδίσει την διάχυση της ελληνικής κρίσης, οπότε δανείζει και βοηθάει την Ελλάδα. Για την Αργεντινή δεν υπήρχε Ευρωπαϊκή Ένωση ή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χρηματοδοτεί.
- H μεγάλη άνοδος της χρηματιστηριακής αξίας των εμπορευμάτων, βοήθησε να ανακάμψει δραστικά ο δείκτης αύξησης του ΑΕΠ της Αργεντινής. Ανάλογο θετικό σοκ δεν αναμένεται για την Ελλάδα.
Περιληπτική ιστορική αναδρομή
Όταν χρεωκόπησε η Αργεντινή το 2002, η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 10% εκείνη την χρονιά, ενώ χιλιάδες άνεργοι περιπλανιόταν στους δρόμους. Ο κόσμος καλλιεργούσε τρόφιμα στους κήπους των σπιτιών, αφού δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για αγορά.
Όμως η οικονομία ανέκαμψε γρήγορα με αποτέλεσμα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Αργεντινής να φτάσει σήμερα στα 10.993 δολάρια, από 6.254 δολάρια που ήταν το 2002. Η ανεργία από 22% έπεσε κάτω από 10%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (4 δολάρια την ημέρα) μειώθηκε σε 16,4% το 2009, από 42,3% το 2002, σύμφωνα με το Κέντρο Κοινωνικών και Εργασιακών Σπουδών της Αργεντινής.
Η ανάκαμψη στηρίχτηκε στον ισχυρό αγροτικό τομέα, αλλά και στην αλματώδη αύξηση των τιμών πολλών εμπορευμάτων, όπως το σιτάρι και η σόγια, που προήλθε από την αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και άλλες χώρες. Η τιμή της σόγιας τριπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα η Αργεντινή να έχει τεράστιο όφελος (+10 δισεκατομμύρια δολάρια), αφού εξάγει κάθε χρόνο περίπου 35 εκατομμύρια τόνους.Μεγάλο κέρδος, αν και μικρότερο σε σχέση με την σόγια, είχε και από την αύξηση τιμής άλλων εμπορευμάτων.
Τα παραπάνω στοιχεία φαίνονται και στα παρακάτω γραφήματα :
___________
Εξαγωγές σόγιας
___________
Μεταβολή τιμής σόγιας
_______
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου