Σελίδες

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Οι μίζεροι του Εθνικού Συμβουλίου και η νίκη του ΑΠΟΕΛ


Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Συγκρίνετε! Από τη μια οι μίζεροι, οι ανεπαρκείς και οι κωμικοί του εθνικού γουμά. Και από την άλλη η λάμψη της πρωτοφανούς νίκης του ΑΠΟΕΛ. Θα πείτε: Η μιζέρια του Εθνικού Συμβουλίου και όσα ανεκδιήγητα εκτυλίχθηκαν σε αυτό, δεν συγκρίνονται με όσα πέτυχαν οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ. Από τη μια, η κατάπτωση, το κατάντημα, τα αππώματα και τα τριτοκοσμικά τερτίπια. Και από την άλλη, η ωραιότητα και η έξαρση μιας νίκης, που επιτυγχάνει περισσότερα για την προβολή της Κύπρου από όσα δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα οι πολιτικοί.
Γιατί συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο; Οι σκεπτόμενοι πολίτες ανέμεναν, αφελώς κατά την άποψή μας, ότι το Σώμα θα μελετούσε σε βάθος και θα ανέλυε τις εξελίξεις και τις προοπτικές περί το Κυπριακό, υπό το φως...
των αδιέξοδων συνομιλιών, των απειλών και εκβιασμών της Τουρκίας, της ανακάλυψης υδρογονανθράκων, της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ και της οικονομικής κρίσης. Και θα κατέληγαν σε μια σοβαρή πολιτική αντιμετώπισης του Κυπριακού και άλλων ζητημάτων.
Τίποτε από αυτά! Πρόεδρος και πολιτικοί ηγέτες αποδείχθηκαν σπιθαμιαίοι και κατώτεροι των περιστάσεων. Ο μεν Πρόεδρος θα συνεχίσει, εμφανώς, την ολέθρια πολιτική του στο Κυπριακό, αφού δεν δεσμεύεται από θέσεις των εθνοσυμβούλων. Οι δε αντιπολιτευόμενοι θα επιμένουν στις επικρίσεις τους. Αποτέλεσμα; Μηδέν εις το πηλίκον! Καμία σοβαρή πολιτική. Καμία ξεκάθαρη στρατηγική. Και, φυσικά, καμία αξιοπιστία, καμία επάρκεια, κανένα όραμα αντιμετώπισης των κινδύνων και των προοπτικών.
Όσα εκτυλίχθηκαν προχθές στο Εθνικό Συμβούλιο είναι η θλιβερή αποτύπωση μιας προϊούσας κατάπτωσης μιας πολιτικής ηγεσίας, που έμεινε κολλημένη σε παρωχημένες εποχές και τριτοκοσμικές τεχνοτροπίες. Αρνείται να αντιληφθεί ότι ο κόσμος αλλάζει με καλπασμούς προς τα εμπρός. Αυτοί, μοιραίοι, άβουλοι, αμαθείς και μεταξύ τους εμπαθείς, επιμένουν σε πρακτικές και συμπεριφορές, που οι πολίτες απαξιώνουν και απορρίπτουν με οργή και αποστροφή.
Απόδειξη; Προχθές όλη η Κύπρος αγωνιούσε για τη συνάντηση ΑΠΟΕΛ-Λιόν και ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Κανείς δεν ασχολήθηκε με τα καμώματα και τα αγκρίσματα ηγετών, που θυμώνουν αν δεν τους κατευοδώνουν ή δεν τους προϋπαντούν. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει τι οι κομματικοί αρχηγοί δήλωσαν για μια κωμική και συνάμα θλιβερή τετραήμερη σύναξη, που δεν κατάφερε να αρθρώσει σοβαρό και στιβαρό λόγο. Και να δώσει ελπίδα και διέξοδο.
Αντίθετα, οι πολίτες αναζήτησαν τη χαρά, την ευτυχία και την έξαρση στην ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της γαλλικής Λιόν. Γιατί η ομάδα του Γιοβάνοβιτς πέτυχε το ακατόρθωτο; Επειδή οι παίκτες είχαν ηγέτη, δούλεψαν ομαδικά και ομόθυμα, με σχέδιο και τακτική, με έναν στόχο: Να κερδίσουν! Και πέτυχαν! Τι σημαίνει η νίκη του ΑΠΟΕΛ; Πέρα από την αθλητική διάστασή της, επί μιας μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας εκατομμυρίων, είναι και η άλλη πτυχή. Αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται ότι οι μικροί, όταν θέλουν, όταν διεκδικούν, όταν επιμένουν, όταν τολμούν, μπορούν να νικούν.
Η περιφανής νίκη του ΑΠΟΕΛ στέλνει ηχηρά μηνύματα σε μια μίζερη ηγεσία που αρνείται να συνειδητοποιήσει ότι, όποιος διαθέτει ψυχή, πίστη, πραγματική και όχι φλύαρη αγωνιστικότητα, όποιος έχει τσαγανό και θέληση, όποιος είναι σοβαρός, οργανωμένος και μεθοδικός, όποιος έχει ξεκάθαρους στόχους, επιτυγχάνει. Μια τσέχικη παροιμία λέγει ότι, ακόμα και ένας ποντικός μπορεί να δαγκώσει μια γάτα. Ο ΑΠΟΕΛ όχι μόνο δάγκωσε, αλλά και νίκησε τη Γαλλίδα γάτα. Οι πολιτικοί μας ούτε καν τολμούν να… νιαουρίσουν, πόσω μάλλον να δαγκώσουν ή να επιτεθούν στη γάτα… Αγκύρας. Τέτοιοι ψοφοδεείς και τρεμαλέοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: