Σελίδες

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Blogs - "Οι στρατηγικές επιλογές Σαμαρά για να διαμορφωθούν συνθήκες αυτοδυναμίας


Στρατηγική αποδυνάμωσης των πιέσεων που δέχεται εκ δεξιών και εξ ευωνύμων της προετοιμάζει η ΝΔ, στοχεύοντας στην αυτοδυναμία από το αποτέλεσμα που θα βγάλει η επικείμενη κάλπη. Υπό το πρίσμα αυτό, από την Συγγρού επιχειρούν να «τελειώσουν» κάθε συζήτηση που περιστρέφεται γύρω από το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Σενάρια τα οποία, όπως εκτιμούν από τον γ’ όροφο του «γαλάζιου» αρχηγείου απεργάζονται, όχι τόσο το εσωτερικό πολιτικοεπιχειρηματικό σύστημα, όσο εξωχώρια κέντρα εξουσίας.

Στη λογική την πανστρατιάς η οποία διακινείται εδώ και αρκετές ημέρες, η ΝΔ επιχειρεί να διευρύνει τη στόχευση και την επιρροή της αμφίπλευρα με κορυφαία «γαλάζια» στελέχη να διευκρινίζουν ότι οποιουδήποτε τύπου συνεργασία, μπορεί και πρέπει να γίνει μετεκλογικά αλλά... μόνο στην κατεύθυνση της κοινοβουλευτικής συνεννόησης και συμφωνίας.

Με τη «Δημοκρατική Συμμαχία» να εκτιμούν ότι έχει απολέσει κάθε momentum, οι κύριες διαρροές σύμφωνα με τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις καταγράφονται είτε αριστερότερα προς την «Δημοκρατική Αριστερά» του Φ. Κουβέλη, είτε προς τα δεξιότερα, στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Π. Καμμένου. Ως εκ τούτου, οδεύοντας προς τις εκλογές θα κλιμακώνονται στο πεδίο της αντιπαράθεσεις και οι τόνοι, αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας και κεντρικό δίλημμα το «εντός ή εκτός ευρώ» και το «ποια πολιτική και από ποιον μπορεί να διασφαλίσει την προοπτική». 

Παράλληλα, καθώς μελετώνται οι τρόποι του μηνύματος της διεύρυνσης, στο τραπέζι επανέρχονται σενάρια προσχώρησης στην ΝΔ, πολιτικών προσώπων τα οποία, πέραν της ιδεολογικής συγγένειας με την κεντροδεξιά, απευθύνονται σε συγκεκριμένα κοινά, τα οποία αποτελούν δυνάμει εκλογείς της ΝΔ. Το όνομα του Αθ. Πλεύρη για παράδειγμα φαίνεται να παραμένει στο «παιχνίδι». Τροχοπέδη δείχνει να αποτελεί το οικογενειακό πολιτικό παρελθόν του νεαρού βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. ενώ φθίνουν τα σενάρια περί αντιδράσεων υποψηφίων βουλευτών της Α’ Αθήνας –περιφέρεια στην οποία πολιτεύεται ο κ. Πλεύρης. 

Συναφώς, δείχνουν να έχουν απορροφηθεί και οι όποιοι κραδασμοί απειλήθηκε αρχικώς να προκληθούν από τους υποψηφίους στην Β’ Αθήνας, τόσο λόγω της προσχώρησης Γεωργιάδη στην ΝΔ οσο και εξ’ αιτίας των φημών περί την κάθοδο του Μ. Βορίδη στην ίδια περιφέρεια. Αφ’ ενός ο κ. Βορίδης προτίθεται να ξανακατέλθει στο Υπόλοιπο, αφ’ ετέρου ο κ. Γεωργιάδης εκτιμάται ότι έχει προσωπικό του εκλογικό κοινό. Και, πάντως, με τα ποσοστά της ΝΔ ανεβασμένα συγκριτικά με το 2009, αλλά και το μπόνους των 50 –πλέον- εδρών, αντί των 40, είναι αναμενόμενο από την Συγγρού να διεκδικηθούν περισσότερες έδρες στη μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας. 

Επιπρόσθετα, με αναφορά στην εν λόγω περιφέρεια φαίνεται να προκύπτει ακόμη ένα θέμα, καθώς δείχνει να εξετάζει κάθοδό της εκεί –ως τη μία από τις δύο επιλογές που θα έχει ως αρχηγός κόμματος- η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Επειδή η εκλογή στην Β’ Αθήνας προϋποθέτει χαμηλότερο ποσοστό –περί το 3-3,5%- για να βγάλει έδρα ένα κόμμα, εφ’ όσον φυσικά μπει στην Βουλή, σε αντίθεση με την Α’ Αθήνας –όπου εκλεγόταν ως πρόσφατα η αρχηγός της «Δημ.Συμ.» και όπου υπολογίζεται ότι απαιτείται περί το 6%- δεν αποκλείεται η κ. Μπακογιάννη να κατέλθει στην Β’ Αθήνας και την Κρήτη.

Στόχος είναι, εφ’ όσον βγει βουλευτίς και στις δύο περιφέρειες, να κρατήσει την Αθήνα και να αναδείξει έναν επιπλέον βουλευτή του κόμματος στην Κρήτη. Ωστόσο, η κάθοδός της στην Β’ Αθήνας, ίσως προκαλέσει αντιδράσεις λόγω του ότι στην ίδια περιφέρεια κατέρχεται υποψήφιος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 


Πάνος Ρασσιάς
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: