Χτυπούν "κόκκινο" οι αιτήσεις στις τράπεζες για διακανονισμό των δανείων. Εντός της ημέρας αναμένεται η ένωση ελληνικών τραπεζών να δώσει αναλυτικά στοιχεία στην δημοσιότητα με τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί τους τελευταίους έξι μήνες....
Ο υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε μιλώντας στην βουλή, ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές ζητούν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους και η κατάσταση μέρα με την... ημέρα γίνεται χειρότερη.
«Έχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά. Παρακολουθούμε στο υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, κάθε βδομάδα την πορεία των διακανονισμών, ώστε να εξυπηρετούνται στην πράξη οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν πρόβλημα. Εάν κάποιος έχει πρόβλημα, εφόσον το πληροφορούμαστε, επεμβαίνουμε ώστε να μην αφήσουμε καμία κατηγορία αρρύθμιστη» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το υπουργείο οικονομικών είναι σε επαφή με τις τράπεζες και παρακολουθεί την πορεία των αναχρηματοδοτήσεων, αλλά δεν έχει στην παρούσα φάση σκοπό να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση. Ήδη πάντως ανακοινώθηκαν ρυθμίσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών μειώνοντας την παρακράτηση στα 3/10 του μισθού και αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το δημόσιο, τότε η δόση συνολικά, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος.
Σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις, πάνω από 1.000 στεγαστικά δάνεια την ημέρα ρυθμίζονται με οποιοδήποτε τρόπο προκειμένου να υπάρξει προοπτική να εξυπηρετηθούν κανονικά.
Οι αιτήσεις νέων δανείων, είναι μέχρι και 70% μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Ομως και για τις λίγες αυτές αιτήσεις νέων στεγαστικών δανείων, τα ποσοστά έγκρισης κυμαίνονται περίπου στο 40%, ενώ σε μερικές τράπεζες υποχωρεί και στο 25%.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2011 το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώθηκε στο 11,9% από 10,3% τον Δεκέμβριο του 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση το 2005 ήταν 3,6%, υποχώρησε στο 3,4% το 2006 και έκτοτε ξεκίνησε η ανοδική του πορεία. Το 2007 έφθασε το 3,6%, το 2008 σε 5,3%, το 2009 σε 7,4%, το 2010 σε 10% και το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε 10,7%.
Για ανακοίνωση ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δανείων που έχουν πάρει από όλες τις εμπορικές τράπεζες δανειολήπτες, ανεξάρτητα από το εάν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή μη, μίλησε ο γενικός γραμματέας καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος, σε συνέντευξή του.
Ο χρόνος τρέχει πιεστικά. Δεν είναι ένα ζήτημα μηνών ή εβδομάδων, είπε ο κ. Σπυράκος. Σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τις εμπορικές τράπεζες να οδηγήσει σε ρυθμίσεις και ενήμερων μέχρι σήμερα δανείων που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου