Σελίδες

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Σαράντος Καργάκος: Η λέξη «Έλλην» υποδηλώνει το απροσκύνητο και το ήθος. Είναι ο αγωνιστής άνθρωπος.


Μεταφέρω παρακάτω συγκεκριμένα αποσπάσματα από τα όσα ο σπουδαίος λόγιος, εκπαιδευτικός και άνθρωπος, ο Σαράντος Καργάκος ανέφερε στην δημοσιογράφο Ευαγγελία Σιζοπούλου αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα όχι μόνο από πλευράς οικονομικών, αλλά και από πλευράς αξιών και ήθους. Η επίκληση των όσων ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος ανέφερε δεν γίνεται μόνο γιατί περιέχουν μεγάλο βάθος, αλλά και γιατί οι προσομοιάσεις με τα δεδομένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο είναι τεράστιες

- «Εγώ δεν μιλάω για κρίση, μιλάω για ακρισία. Γιατί εάν είχαμε κρίση, δηλαδή κοινό νου, απλό μυαλό, δεν θα είχαμε περιέλθει σε αυτή τη δεινή κατάσταση»
- «Η Ελλάδα - κι όταν λέω Ελλάδα, περιλαμβάνω σε αυτήν και την Κύπρο - είναι μία ευλογημένη γη. Ήταν κάποτε μια γωνιά του παραδείσου και την κάναμε προάστιο...
της κόλασης»
- «Πιστέψαμε ότι μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς δουλειά, μόνο με δανεικά»
- «Στην Ελλάδα ζήσαμε τουλάχιστον για μια 20ετία τη φτώχεια ενός δανεικού πλούτου. Κάναμε τον πλούσιο με δανεικά λεφτά. Και τώρα ζούμε με δανεική ψυχή.»
- «Κάποιοι κατηγορούσανε τους παππούδες μας γιατί είχαν μια μεγάλη ιδέα, τη μεγέθυνση του Ελληνισμού. Σήμερα ξέρετε ποια είναι η νέα μεγάλη ιδέα του Ελληνισμού; Η έκτη και η έβδομη δόση του δανείου.»
- «Τα κακά απορρέουν από μια κακή Παιδεία. Από εκεί ξεκινάνε. Ακόμα και οι κακοί πολιτικοί, οι οποίοι διαχειρίζονται τις τύχες της Ελλάδας είναι παιδιά της Παιδείας τους. Μία κακή Παιδεία θα δώσει κακούς πολίτες και κακούς πολιτικούς.»
- «Αυτή η Παιδεία που παίρνει το Ελληνόπουλο σήμερα στην πραγματικότητα δεν είναι Παιδεία, είναι απαιδεία. Δεν μαθαίνει ότι το πρώτο κεφάλαιο της επιτυχίας είναι η δουλειά αλλά μαθαίνει με έντεχνο τρόπο να πιστεύει ότι το πρώτο κεφάλαιο της επιτυχίας είναι το μέσο. Να βολευτεί κάπου.»
- «Ο Ελληνισμός δεν βρίσκεται εν ναρκώσει, βρίσκεται απλώς εν υπνώσει. Τώρα αρχίζει και αφυπνίζεται, καταλαβαίνει ότι όλη αυτή η χλιδή μέσα στην οποία ζούσε, ήταν ένα μεγάλο πλανερό μαγνάδι.»
- «Αυτοί που καταστρέφουν τα πιο αξιοσέβαστα μνημεία με τις βαριοπούλες, εμποδίζουν εμένα, το γείτονα μου και άλλους ανθρώπους να κατέβουμε να διαμαρτυρηθούμε. Όχι διεκδικώντας περισσότερα χρήματα αλλά περισσότερη αξιοπρέπεια.»
- «Σήμερα η αξιοπρέπεια μου τσαλακώνεται όταν βλέπω παιδιά να γράφουνε στον τοίχο «Έλληνας δεν γεννιέσαι, ούτε γίνεσαι, καταντάς». Ποιος τα δίδαξε αυτά τα πράγματα στα παιδιά; Η ιδέα του Έλληνα δεν είναι εθνικισμός. Η λέξη «Έλλην» υποδηλώνει το απροσκύνητο και το ήθος. Είναι ο αγωνιστής άνθρωπος.»
- «Η αισιοδοξία ως παθητική έννοια είναι μοιρολατρία. Η αισιοδοξία στην πραγματικότητα είναι πάλη. Εφόσον παλέψουμε θα έχουμε δικαίωμα στην ελπίδα.»


Δεν χρειάζονται καθόλου σχόλια. Μια απλή περίσκεψη των όσων αναφέρει ο κ. Καργάκος είναι αρκετή τόσο για να διαπιστώσει κάποιος γιατί έφτασε η Ελλάδα εδώ που έφτασε όσο και για να δει καθαρά τις ομοιότητες στην πορεία που ακολουθούνε και οι Κύπριοι αδελφοί μας. Κυρίως όμως, για όσους έχουν στα χέρια τους τις τύχες αυτού του τόπου, να προλάβουν –αν φυσικά το θέλουν- να αφυπνιστούν έστω και τώρα και να αλλάξουν πορεία. Μόνο έτσι μπορεί αυτή η μικρή γωνιά του παραδείσου να μην καταλήξει τελεσίδικα, σε προάστιο της κόλασης…
Δυστυχώς, ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος διαθέτουν αρκετούς Σαράντους Καργάκους…


Δεν υπάρχουν σχόλια: