Σελίδες

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ιβάνοφ: το ΝΑΤΟ να εξηγήσει γιατί δεν τηρεί την απόφαση της Χάγης.


Μετά το μήνυμα του γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ότι χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να αναμένει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Σκοπιανός Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, εμφανώς ενοχλημένος δήλωσε ότι η επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία μεταξύ ΠΓΔΜ-Ελλάδας απαιτεί διάλογο, για τον οποίο δεν υπάρχει προθυμία στην Αθήνα.

"Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει επίσης και ο τρόπος. Εμείς δεν βλέπουμε το νότιο γείτονά μας να είναι πρόθυμος να ακολουθήσει το παράδειγμα Σλοβενίας​​-Κροατίας, και συγκεκριμένα όσον αφορά τις διαδικασίες (ενσωμάτωσης και επίλυσης της ονομασίας) που πρέπει να διεξαχθούν ταυτόχρονα φέρνοντας και την απόφαση. Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο κατέδειξαν επίσης τη βούληση και ήρθαν σε... λύση", δήλωσε ο Ιβάνοφ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Στιπ την Τετάρτη.

Επέριψε για μια ακόμη φορά την ευθύνη στην Ελλάδα (και όχι στην αδιαλλαξία της χώρας του) λέγοντας ότι η ΠΓΔΜ σπατάλησε 20 χρόνια παροτρύνοντας την Ελλάδα ώστε να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας!

Η προσέγγιση της Αθήνας προς την Τουρκία και την Κύπρο εφαρμόζεται τώρα και στην ΠΓΔΜ, συνέχισε ο Ιβανόφ, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα έχει παραδώσει το πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, περιμένοντας από αυτούς να το επιλύσουν.

Αναφέρθηκε επίσης και στις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στα Σκόπια, Πολ Γουόλερς, ο οποίος τόνισε πως χωρίς επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και πως η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δεν αφορά τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ

"Εμείς, ωστόσο, ελπίζουμε και περιμένουμε πως ό,τι έγινε στο Βουκουρέστι θα διορθωθεί, διότι η Ελλάδα είχε παραπλανήσει τα λοιπά μέλη του ΝΑΤΟ, αρνούμενη τη συγκατάθεσή της στην είσοδο, παρά τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας - να σεβαστεί τις συμφωνίες της με μας και την διεθνή κοινότητα. Οι ΗΠΑ ήταν ο εγγυητής ότι στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναφοράς (η ΠΓΔΜ) θα έχει το δικαίωμα να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς. οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσουν γιατί τα παράτησε στο Βουκουρέστι".
Θεωρεί επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν σέβεται την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης,  το οποίο σαφώς αναφέρει ότι έγινε ένα λάθος στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου.

MacedoniaHellenicLand.Eu
με πληροφορίες από MIA

Δεν υπάρχουν σχόλια: