Η διαφορετική «ανάβαση της ψυχής» των δύο Κρητικών Συγγραφέων, Νίκου Καζαντζάκη και Παντελή Πρεβελάκη είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει στις 11 Μαρτίου στην Αστόρια, η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στη Σχολή «Scienze della Formazione», του πανεπιστημίου του Σαλέντο Ιταλίας, Δρ. Χρύσα Δαμιανάκη.
Η Κρητικής καταγωγής επιστήμονας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας (workshop) στο «Metropolitan Museum of Art», στο πλαίσιο της έκθεσής της, με τίτλο «The Renaissance Portrait from Donatello to Bellini».
Η Δρ. Δαμιανάκη φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου...
Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε, με κρατική υποτροφία, στα πανεπιστήμια Έσσεξ και Λονδίνου, στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης, με εξειδίκευση στην Ευρωπαϊκή Τέχνη και ειδικά στην Ιταλική Αναγέννηση. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Ιωαννίνων και Αθηνών, ενώ από το 2000 είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Σαλέντο. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα με θέμα την Ιταλική Αναγέννηση και έχει λάβει διακρίσεις για το έργο της.
Για τον Πρεβελάκη, του οποίου υπήρξε πνευματικό τέκνο, συνέγραψε τις μελέτες «Σύντομη αναφορά στους άξονες της πνευματικής δημιουργίας του Παντελή Πρεβελάκη», «Το μεταφυσικό ρίγος και η δικαίωση του ποιητή στον Νέο Ερωτόκριτο», και «H διαφορετική “ανάβαση της ψυχής” των δύο κρητικών συγγραφέων, Νίκου Καζαντζάκη και Παντελή Πρεβελάκη».
Τη διάλεξη συνδιοργανώνουν τα Ιδρύματα «Πολιτισμική Κρήτη» και «Έρικα και Θεόδωρος Σπυρόπουλος», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Νέας Υόρκης «Μίνως» και την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών.
«Προσβλέπουμε να ακούσουμε τις σκέψεις της Δρ. Δαμιανάκη για στους δύο αυτούς σπουδαίους πνευματικούς άνδρες της Κρήτης,. Ο καθένας εξ αυτών, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, μέσα από την εργογραφία του έφθασε στις κορυφές της λογοτεχνίας και τίμησε την Κρήτη και τον Ελληνισμό παγκοσμίως», επισημαίνει ο πρόεδρος της «Πολιτισμικής Κρήτης», Μανώλης Βεληβασάκης.
Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος τονίζει, ότι ειδικότερα στις μέρες μας «ο Ελληνισμός, και κυρίως οι νέοι μας, πρέπει να κοινωνούν την υψηλή πνευματική παρακαταθήκη μας, από την οποία κι αντλούμε δυνάμεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτή την εποχή. Έχουμε ανάγκη από πνευματικότητα, σε ένα κόσμο που κυριαρχεί ο υλισμός και έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο».
Η διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί στο «Μινωϊκό Παλάτι» του Συλλόγου Κρητών Νέας Υόρκης «Μίνως», γίνεται με την υποστήριξη του Δημοτικού Ραδιοφώνου «Cosmos FM» και του Greek American Village S.A. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, ενώ θα προσφερθούν Κρητικά εδέσματα, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος της Όρσας και Μανώλη Βεληβασάκη «Πολιτισμική Κρήτη».
(Πηγή: ana-mpa)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου