Σελίδες

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Σοκ: Ετοιμάζονται για πυρηνική δοκιμή στη Βόρειο Κορέα! - Έχουν 20-50 κεφαλές ήδη!


Η (νέα) ηγεσία της Βόρειας Κορέας, σε μια αιφνιδιαστική της κίνηση διέκοψε κάθε διαπραγμάτευση με τη Δύση, αναστέλλοντας ταυτόχρονα το μορατόριουμ απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών που τηρούσε με αντάλλαγμα την αποστολή τροφίμων από τις ΗΠΑ, αφού πρώτα οι τελευταίες διέκοψαν το πρόγραμμα λόγω της εκτόξευσης του πυραύλου το περασμένο Σάββατο.
Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά αρνητική, καθώς οι Βορειοκορεάτες, όπως πάντα, δείχνουν "ικανοί για όλα". Και δεν είναι περίπτωση Ιράν, που ακόμα δεν έχει πυρηνικά και δέχεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως συνέβη στην Κωνσταντινούπολη. Έχουν πυρηνικά όπλα (υπολογίζεται ότι έχουν 20-50 κεφαλές) και έχουν και διάθεση να τα εκτοξεύσουν αν νιώσουν ότι...

απειλούνται! 
Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε μέσω του κρατικού κορεατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA (Korean Central News Agency ) πως «η χώρα είναι ελεύθερη τώρα να λάβει μέτρα αντιποίνων ύστερα από την αναστολή της βοήθειας των 240.000 τόνων τροφίμων», για να συμπληρώσει: «Οι ΗΠΑ θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για ότι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama είχε πιέσει την Β Κορέα να εγκαταλείψει την εκτόξευση του βαλλιστικού της πυραύλου η οποία πραγματοποιήθηκε αν και ανεπιτυχώς – καθώς ο πύραυλος διαλύθηκε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή του- στις 13 Απριλίου  λέγοντας πως θα αναγκαστεί να ακυρώσει τη συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου όπου οι ΗΠΑ θα παρείχαν τρόφιμα με αντάλλαγμα την αναστολή των πυρηνικών δοκιμών αλλά και των εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων.
Είναι βέβαιο ότι η Β. Κορέα οδεύει προς μια νέα πυρηνική δοκιμή  - τρίτη κατά σειρά μετά από αυτές του 2006 και 2009 -  σε αντιστάθμισμα τόσο της αποτυχημένης εκτόξευσης του πυραύλου όσο και της μορφής αντιποίνων προς τις ΗΠΑ, για τη διακοπή της επισιτιστικής βοήθειας. Και πιθανότατα θα δοκιμάσει την κεφαλή που θέλει να τοποθετήσει στον πύραυλο που είχε δημιουργήσει κατάσταση συναγερμού για άλλη μια φορά στην κορεατική χερσόνησο και όχι μόνο, την περασμένη εβδομάδα. 
«Θα υπάρξει μια περίοδος ψύχρανσης όπου ΗΠΑ και Β. Κορέα θα κατηγορούν η μια την άλλη», δήλωσε ο ειδικός επί των βορειοκορεατικών θεμάτων   καθηγητής Yang Moo Jin στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ «Εξαρτώμενου του ρόλου που θα παίξει η Κίνα στην όλη διαδικασία αυτό μπορεί να καταλήξει σε δύο εκδοχές: ή στην επανάληψη των συνομιλιών ή σε περαιτέρω προκλήσεις από το καθεστώς της Pyongyang και αυτές μπορεί να είναι μια νέα πυρηνική δοκιμή ή και λιγότερο πιθανό, μια επανάληψη της εκτόξευσης ενός νέου πυραύλου», συμπλήρωσε ο Νοτιοκορεάτης καθηγητής.
Η αμερικανική αντίδραση ήρθε από τον εκπρόσωπο  του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Mark Toner ο οποίος σχολιάζοντας την βορειοκορεατική ανακοίνωση δήλωσε πως αυτή «δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της πρόσφατης συμπεριφοράς» της. Σε ερώτηση αν έχει κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες για τον η Pyongyang πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια νέα πυρηνική δοκιμή ο εκπρόσωπος του State Department είπε: «υπάρχει αυτό το προηγούμενο αυτής της κακής συμπεριφοράς εάν θέλετε. Δεδομένου αυτού και στο σημείο που είμαστε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα».
Νωρίτερα το ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωση της 16ης Απριλίου είχε περιγράψει την εκτόξευση «ως σοβαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του» τα οποία μεταξύ άλλων απαγορεύουν στην Β. Κορέα τη χρησιμοποίηση της βαλλιστικής της τεχνολογίας προσθέτοντας στην ‘ίδια ανακοίνωση πως θα υπάρξει νέα αναθεωρημένη λίστας των αγαθών στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις προς εξαγωγή στη Β. Κορέα.
Για να περιπλακεί ακόμη περισσότερο η όλη κατάσταση, η Κίνα ο μοναδικός σύμμαχος της Pyongyang ανακοίνωσε πως αναστέλλει  προσωρινά την έκδοση στην Β. Κορέα των φυγάδων, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αίτημα της Νότιας Κορέας που το ζητούσε εδώ και πολύ καιρό, απομονώνοντας ακόμη περισσότερο τη Β. Κορέα. Και η απομόνωση της Β.Κορέας μόνο άσχημες και απρόβλεπτες εξέλίξεις μπορεί να σηματοδοτήσει...
Το παραπάνω έχει σχέση με την εκτόξευση του πυραύλου καθώς η Κίνα δείχνει ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από το γεγονός ότι η Β. Κορέα απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες της εκτόξευσης, κάτι που το Πεκίνο "θεώρησε ως έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη φίλη Κίνα" έκανε γνωστό Κινέζος αξιωματούχος. 


http://www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: