Σελίδες

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Η Τουρκία τρέμει το Κουρδικό, εκβιάζει στο Κυπριακό


του Σάββα Ιακωβίδη

Γιατί η Τουρκία εκβιάζει, απειλεί και δήθεν βιάζεται για λύση στο Κυπριακό μέχρι την 1η Ιουλίου; Μια πρώτη απάντηση: Εξαιτίας του Κουρδικού! Αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που την πιέζει. Το γνωστό δόγμα Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονές της πνέει τα λοίσθια. Ακόμα και με τη Συρία που, μέχρι πριν από έναν χρόνο οι σχέσεις ήταν περισσότερο από φιλικές, σήμερα έφτασαν σε βαθμό εχθρότητας και σχεδόν πολεμικής σύρραξης.
Για να μην αναφερθούμε στην πρωτοφανή ψυχρότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης από το Ιράν προς την Άγκυρα. Πέραν αυτών, η...
Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της με το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αρμενία, την Κίνα, ακόμα και με το Αζερμπαϊτζάν. Το Κυπριακό και η Κύπρος θεωρούνται από την Τουρκία ως ο αδύνατος κρίκος, επί του οποίου νομίζει ότι μπορεί να ασκεί πιέσεις, να εκβιάζει και να απειλεί. Γι’ αυτά δεν είναι άμοιρη ευθυνών η ηγεσία της ελληνικής πλευράς, που εδώ και χρόνια έκανε τον καλοπαιδισμό, τις υποχωρήσεις, τις… χημείες και την ιδεολογία, ως επίσημη πολιτική, με την ψευδαίσθηση ότι θα εξημέρωνε το τουρκικό θηρίο.
Η Τουρκία εκβιάζει λύση… χτες, επειδή κατανοεί ότι άλλες, πιο σημαντικές εξελίξεις ενδέχεται να σημειωθούν στα σύνορά της και δεν θα ήθελε και το κυπριακό βαρίδι. Δύο σημαντικά γεγονότα φαίνεται να ανησύχησαν τελευταίως την Άγκυρα. Το πρώτο, ήταν η επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον του προέδρου του αυτόνομου Κουρδιστάν του Ιράκ, Μπαρζανί. Ο Κούρδος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον υπουργό Άμυνας, Πανέτα. Το δεύτερο σημαντικό γεγονός ήταν η συνάντηση του Μπαρζανί με τον πρόεδρο της Exxon Mobil, Ρεξ Τίλρεσον, που δήλωσε ότι η εταιρεία του θα μείνει πιστή στη συμφωνία που υπέγραψε με την κουρδική διοίκηση και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Όπως ο Σάββας Καλεντερίδης αναλύει στην αθηναϊκή «Δημοκρατία» (15/4/2012), ο Μπαρζανί, σε ομιλία που έδωσε στο Washington Institute, είπε ότι αν δεν τα βρουν με τη Βαγδάτη, στο θέμα των εσόδων από το πετρέλαιο, τότε η μόνη διέξοδος είναι η καταφυγή σε δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι Κούρδοι την τύχη της περιφέρειας του Κιρκούκ, που έχει τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου άριστης ποιότητας. Ο Μπαρζανί, όπως και ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης, Οτσαλάν, διαμηνύουν στην Τουρκία ότι το Κουρδικό μόνο με ειρηνικά μέσα θα επιλυθεί και ότι αν αυτό ξεφύγει θα καταστεί παγκόσμιο πρόβλημα. Πέρα από το αυτόνομο Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, υπάρχει Κουρδιστάν στη Συρία και στο Ιράν. Δεν αποκλείεται, σε περίπτωση νέας ανάφλεξης στην περιοχή της Μ. Ανατολής, εξαιτίας της Συρίας, του Ιράν ή άλλων γεγονότων, τα ΝΑ σύνορα της Τουρκίας να είναι από το Αραράτ μέχρι την Αλεξανδρέττα. Δηλ. η Τουρκία προς Νότον θα συνορεύει με το Κουρδιστάν και όχι με τη Συρία!
Δεν γνωρίζουμε πόσο επισταμένα η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση στην περιοχή που, οσημέραι, οξύνεται και καθίσταται ακόμα περισσότερο επικίνδυνη. Η εκεχειρία στη Συρία δεν τηρείται. Το Ιράν βρίσκεται στο στόχαστρο των Δυτικών και του Ισραήλ. Η αραβική άνοιξη μετατράπηκε σε αραβικό χειμώνα με απρόβλεπτες εξελίξεις. Η Αν. Μεσόγειος είναι ο νέος ενεργειακός χώρος για την ΕΕ. Προκαλεί το ενδιαφέρον χωρών και εταιρειών και τη ζήλια της Τουρκίας. Αυτήν ακριβώς την κρίσιμη περίοδο, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική αδυναμία. Οφείλουν τάχιστα να συμπήξουν αμυντικές συμμαχίες για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που προδιαγράφονται, κυρίως εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: