Σελίδες

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Η Ελλάδα δεν είναι προσωπικό στοίχημα κανενός

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Αντιλαμβάνομαι αλλά δεν κατανοώ τον πανικό που εκπέμπεται στο ενδεχόμενο οι εκλογές να οδηγήσουν σε μια πολυκομματική βουλή. Θα κατανούσα την ανησυχία εφόσον δεν θα υπήρχε η λύση της κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτό , πράγματι, θα ήταν ολέθριο γιατί θα είχε ως αποτέλεσμα την ακυβερνησία. Πιστεύω όμως ότι, παρά την όξυνση του κλίματος και τις αντιπαραθέσεις-συχνά με όρους παρελθόντος- τελικά το συμφέρον της χώρας θα υποχρεώσει τις ηγεσίες να βρουν τη σωστή λύση.
Είναι αλήθεια ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει συνηθίσει να διαχειρίζεται τέτοιες...

καταστάσεις. Είναι πρωτόγνωρες και ως εκ τούτου η προσαρμογή σε χρόνους ασυνήθιστους για τα ελληνικά δεδομένα επιτείνουν τη σύγχυση. Ωστόσο αν σκεφθούμε ψύχραιμα θα αναγνώσουμε σωστά και το μήνυμα της εποχής. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν κυβερνήσεις συνασπισμού, και οι Έλληνες θα πρέπει πλέον να προετοιμάζονται γι αυτή την πραγματικότητα, η οποία μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να ενεργοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας.
Σ’ αυτή τη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία θα πρέπει κάποτε να μάθουμε να μιλάμε λιγότερο και ν’ ακούμε περισσότερο και με προσοχή. Να σεβόμαστε τον αντίλογο και να συνθέτουμε τις αντιθέσεις μας γεφυρώνοντας τις διαφορές μας. Η Δημοκρατία είναι η τέχνη της σύνθεσης και της συνεννόησης, και ο πολυκομματισμός που μας ρίχνει στα βαθιά, είναι μια καλή ευκαιρία για να μας ωθήσει να κολυμπήσουμε. Τα κόμματα και οι πολίτες θα αναγκασθούν εκ των πραγμάτων να πάψουν να σκέφτονται και να ενεργούν εγωιστικά. Επιτέλους η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να εξελιχθεί σε προσωπικό στοίχημα κανενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: